Γιατί χρειάζομαι λογιστή για τη φορολογική μου δήλωση; (part 2)

Διανύουμε την επίσημη περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ως τις 30 Ιουνίου με την προθεσμία υποβολής τους να βαδίζει προς παράταση προκειμένου να εξομαλυνθούν οι σχετικές συστημικές δυσκολίες.

Διαβάστε το πρώτο μέρος ΕΔΩ.

Δεν είναι λίγοι οι πολίτες που κάθε χρόνο επιχειρούν να συμπληρώσουν τη φορολογική τους δήλωση χωρίς τη βοήθεια επαγγελματία λογιστή. 

Ακόμα περισσότερες όμως είναι οι παγίδες και οι κίνδυνοι μοιραίων λαθών που εγκυμονεί η υποβολή μίας τέτοιας δήλωσης. 

Μιλήσαμε με τον Νίκο Κουμαδίτη, Senior Accounting Officer της Quantum, και τον Δημήτρη Νίτσα, Accounting Officer της εταιρείας μας. Ας δούμε τι έχουν να πουν οι ειδικοί. 

Γιατί θα πρέπει να κάνει λογιστής/λογίστρια την φορολογική μας δήλωση; 

N.K.: Κατά την διάρκεια των φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να απευθυνθούμε σε έναν έμπειρο επαγγελματία λογιστή – φοροτεχνικό ώστε να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ορθά η φορολογική μας δήλωση. 

Δ.Ν.: Γιατί είναι ο κατάλληλος επαγγελματίας με τις απαραίτητες γνώσεις που θα εξασφαλίσει ότι η δήλωση έχει συμπληρωθεί σωστά.

φορολογικές δηλώσεις, λογιστής, λάθη, τροποποιητική, επαγγελματίας, δήλωση εισοδήματος, φόρος, πρόστιμο, πεδία, φοροτεχνικός, διατάξεις

Νίκος Κουμαδίτης, Senior Accounting Officer.

 

Βάσει της εμπειρίας σας, πόσο συχνά είναι τα λάθη ή οι παραλείψεις όταν ο φορολογούμενος/η υποβάλλει δήλωση χωρίς τη βοήθεια ειδικού; 

Ν.Κ.: Όταν ο/η φορολογούμενος/η υποβάλλει φορολογική  δήλωση χωρίς να συμβουλευτεί τον λογιστή – φοροτεχνικό του, τα σοβαρά λάθη και οι παραλείψεις είναι αρκετά συχνό φαινόμενο. 

Δ.Ν.: Σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι δηλώσεις θα χρειάζονται διόρθωση είτε θα έχουν μεγάλα λάθη που οδηγούν σε λάθος εκκαθαρίσεις φόρου, είτε σε παραλείψεις που δεν απεικονίζουν ορθά την εικόνα του φορολογούμενου. 

φορολογικές δηλώσεις, λογιστής, λάθη, τροποποιητική, επαγγελματίας, δήλωση εισοδήματος, φόρος, πρόστιμο, πεδία, φοροτεχνικός, διατάξεις

Δημήτρης Νίτσας, Accounting Officer.

Πόσο εύκολη είναι η τροποποίηση της δήλωσης σε περίπτωση λάθους, μετά την οριστική υποβολή της; 

Ν.Κ.:  Από την στιγμή που θα υποβληθεί η αρχική δήλωση και διαπιστωθεί στη συνέχεια κάποιο λάθος ή παράλειψη, θα πρέπει να περιμένουμε να ανοίξει η υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων για να διορθωθεί. 

Αυτό έχει ως αντίκτυπο να μην έχει ο φορολογούμενος την πραγματική απεικόνιση της φορολογικής του κατάστασης άμεσα διαθέσιμη. Επίσης, σε περίπτωση τροποποιητικής δήλωσης η οποία είναι εκπρόθεσμη προβλέπονται από την φορολογική διοίκηση και πρόστιμα. 

Δ.Ν.: Εξαρτάται από την σπουδαιότητα του λάθους που πρέπει να διορθωθεί και τον χρόνο που αυτό θα εντοπιστεί. 

Για έγκαιρες και έγκυρες φορολογικές υπηρεσίες, επικοινωνήστε μαζί μας. Στην Quantum φροντίζουμε να παραμένουμε ενημερωμένοι όσον αφορά τη διαρκώς μεταβαλλόμενη φορολογική νομοθεσία, προκειμένου να παρέχουμε υποστήριξη στις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε μας πελάτη.

Χρήσιμα Links

Q

Στοιχεία Επικοινωνίας

Quantum Business & IT Solutions
Αριθμός ΓΕΜΗ: 148464501000

Αθήνα: Περικλέους 30-32, Σύνταγμα 105 62

Θεσσαλονίκη: Βασιλέως Ηρακλείου 53 & Καρόλου Ντηλ, 54623

211 210 40 50
info@quantum.gr

Δευτέρα - Παρασκεύη: 09:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.