Γιατί χρειάζομαι λογιστή για τη φορολογική μου δήλωση;

Μέχρι τις 30 Ιουνίου είναι η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για φέτος. 

Δεν είναι λίγοι οι πολίτες που κάθε χρόνο επιχειρούν να συμπληρώσουν τη φορολογική τους δήλωση χωρίς τη βοήθεια επαγγελματία λογιστή.
Ακόμα περισσότερες όμως είναι οι παγίδες και οι κίνδυνοι μοιραίων λαθών που εγκυμονεί η υποβολή μίας τέτοιας δήλωσης. 

Μιλήσαμε με τον Παναγιώτη Γουρνά, Accounting Manager της Quantum, και την Ιωάννα Σταυράκου, Senior Accounting Officer της εταιρείας μας. Ας δούμε τι έχουν να πουν οι ειδικοί. 

Γιατί θα πρέπει να κάνει λογιστής/λογίστρια την φορολογική μας δήλωση; 

Π.Γ.: Υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, αλλά και πολλοί (συχνά αντικρουόμενοι) νόμοι. Η λογική του “δηλώνω ό,τι κατεβαίνει από το TAXIS” δεν ισχύει, καθώς πολλά δεδομένα πρέπει να καταχωρούνται μέσω διασταυρώσεων από άλλες εφαρμογές, για παράδειγμα τα έσοδα από τα ενοίκια ή τα ποσά που καταβλήθηκαν για αγορές ακινήτων. 

Ι.Σ.: Ο λογιστής είναι ο άνθρωπος που πρέπει να εμπιστεύεται ο κάθε φορολογούμενος για την υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Διαθέτει τις κατάλληλες γνώσεις για την ορθή συμπλήρωση και ολοκλήρωση της διαδικασίας χωρίς λάθη. 

φορολογικές δηλώσεις, λογιστής, λάθη, τροποποιητική, επαγγελματίας, δήλωση εισοδήματος, φόρος, πρόστιμο, πεδία, φοροτεχνικός, διατάξεις

Παναγιώτης Γουρνάς, Accounting Manager.

Βάσει της εμπειρίας σας, πόσο συχνά είναι τα λάθη ή οι παραλείψεις όταν ο φορολογούμενος/η υποβάλλει δήλωση χωρίς τη βοήθεια ειδικού; 

Π.Γ.: Περίπου οι μισοί από τους φορολογούμενους που υποβάλλουν δηλώσεις χωρίς την καθοδήγηση επαγγελματία λογιστή-φοροτεχνικού έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα συνήθως 1-2 χρόνια αργότερα, καθώς έχουν γίνει λάθη/παραλείψεις/εσφαλμένες δηλώσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά φιλοξενίες/δωρεάν παραχωρήσεις, δήλωση εισοδημάτων από αγοραπωλησία νέων χρηματικών μέσων (π.χ. κρυπτονομίσματα), αλλά και παράλειψη τροποποιητικών δηλώσεων για αναδρομικά εισοδήματα. 

Ι.Σ.: Αν η δήλωση υποβληθεί από τον ίδιο τον φορολογούμενο το πιο πιθανό είναι να συμπληρωθούν λάθος πεδία ή να υπάρχουν ελλείψεις σε συμπληρωματικά πεδία και ο φόρος που θα βγει να είναι πολύ μεγαλύτερος από τον πραγματικό. Αυτό το φαινόμενο είναι αρκετά συχνό.

φορολογικές δηλώσεις, λογιστής, λάθη, τροποποιητική, επαγγελματίας, δήλωση εισοδήματος, φόρος, πρόστιμο, πεδία, φοροτεχνικός, διατάξεις

Ιωάννα Σταυράκου, Senior Accounting Officer.

 

Πόσο εύκολη είναι η τροποποίηση της δήλωσης σε περίπτωση λάθους, μετά την οριστική υποβολή της; 

Π.Γ.: Η τροποποίηση μίας δήλωσης που έχει ήδη υποβληθεί πλέον είναι αρκετά γρήγορη διαδικασία – ωστόσο, υπάρχουν δύο ζητήματα που πρέπει να έχει υπόψιν του ο φορολογούμενος: πρώτον, οι περιπτώσεις που επιτρέπονται τροποποιητικές χωρίς πρόστιμο είναι εξαιρετικά λίγες (ακόμα και αν δεν προκύπτει φόρος προς καταβολή) και δεύτερον, οι πολλές τροποποιητικές μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα ελέγχου από την φορολογική διοίκηση. 

Ι.Σ.:  Αν διαπιστώσουμε λάθος μετά την οριστική υποβολή, μπορούμε να υποβάλουμε τροποποιητική δήλωση. Η εκκαθάριση μπορεί να  καθυστερήσει και φυσικά δεν θα έχουμε σωστό εκκαθαριστικό. Επίσης, υπάρχει ενδεχόμενο να επιφέρει πρόστιμο και να προκαλέσει έλεγχο των τροποποιήσεων που έχουμε υποβάλει. 

Για έγκαιρες και έγκυρες φορολογικές υπηρεσίες, επικοινωνήστε μαζί μας. Στην Quantum φροντίζουμε να παραμένουμε ενημερωμένοι όσον αφορά τη διαρκώς μεταβαλλόμενη φορολογική νομοθεσία, προκειμένου να παρέχουμε υποστήριξη στις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε μας πελάτη. 

Χρήσιμα Links

Q

Στοιχεία Επικοινωνίας

Quantum Business & IT Solutions
Αριθμός ΓΕΜΗ: 148464501000

Αθήνα: Περικλέους 30-32, Σύνταγμα 105 62

Θεσσαλονίκη: Βασιλέως Ηρακλείου 53 & Καρόλου Ντηλ, 54623

211 210 40 50
info@quantum.gr

Δευτέρα - Παρασκεύη: 09:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.