Επίδομα παιδιού: όσα πρέπει να γνωρίζετε για την υποβολή της δήλωσης

Με αρκετές καθυστερήσεις και τεχνικές δυσκολίες, η εφαρμογή για το επίδομα παιδιού είναι πλέον ενεργή και δέχεται αιτήσεις μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΑ

Βασικές Οδηγίες Συμπλήρωσης

  1. Θα πρέπει να έχει υποβληθεί και να έχει εκκαθαριστεί η δήλωση Ε1 για να μπορέσετε να προχωρήσετε. Το σύστημα μπορεί να χρειαστεί και μία (1) εργάσιμη ημέρα μέχρι να ενημερωθεί.
  2. Ενδεχομένως να χρειαστεί ο ΑΦΜ/ΑΜΚΑ του έτερου γονέα του παιδιού.
  3. Σε περιπτώσεις γονέων εν διαστάσει, θα χρειαστεί και η συναίνεση του έτερου γονέα με τους δικούς του κωδικούς taxis.
  4. Για να υποβληθεί επιτυχώς η αίτηση για το επίδομα παιδιού, τα στοιχεία της οικογένειας και κυρίως των παιδιών θα πρέπει να έχουν συμπληρωθεί επακριβώς (κυρίως η διεύθυνση κατοικίας).
  5. Ενδεχομένως να ζητηθούν δικαιολογητικά για την υποβολή της αίτησης (είτε σε ηλεκτρονική μορφή είτε και σε έντυπη, ανάλογα με την πολυπλοκότητα της σύνθεσης του νοικοκυριού).
  6. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η έγκριση της αίτησης γίνεται άμεσα και αναγράφεται και το τελικό ποσό επιδόματος.

Έχει μεγάλη σημασία να έχουν δηλωθεί σωστά τα στοιχεία του παιδιού τόσο κατά την απόδοση του ΑΜΚΑ, όσο και κατά τη συμπλήρωση του Ε1. Σε περίπτωση που δεν γίνεται σαφής αντιστοίχιση, η εφαρμογή ενδεχομένως να μην προχωρήσει.

Καταβολή Επιδόματος

Σημειώστε ότι η επόμενη καταβολή θα γίνει μεταξύ 25/6 – 27/6. Σε αυτήν, θα συμπεριληφθούν και όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν αιτήσεις μέχρι και 20/6. Η πληρωμή θα γίνεται στο λογαριασμό (IBAN) που θα δηλώσετε κατά την υποβολή της αίτησης.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως όσοι υποβάλουν τις αιτήσεις σε μεταγενέστερο χρόνο θα χάσουν το δικαιούμενο ποσό. Αντιθέτως, θα γίνει αναδρομική εκκαθάριση και καταβολή των δόσεων των δικαιούχων. Οι ημερομηνίες καταβολής θα ανακοινώνται σταδιακά στον τύπο και στις ιστοσελίδες του ΟΠΕΚΑ και του ΗΔΙΚΑ.

Τέλος, σημειώστε πως οι αιτήσεις αυτές και τα επιδόματα, εκκαθαρίζονται σύμφωνα με τα εισοδήματα του 2017, αλλά αφορούν τέκνα που γεννήθηκαν μέχρι και εντός του 2018 και δεν συμπεριλήφθηκαν στις φορολογικές δηλώσεις του 2017.

Χρήσιμα Links

Q

Στοιχεία Επικοινωνίας

Quantum Business & IT Solutions
Αριθμός ΓΕΜΗ: 148464501000

Αθήνα: Περικλέους 30-32, Σύνταγμα 105 62

Θεσσαλονίκη: Βασιλέως Ηρακλείου 53 & Καρόλου Ντηλ, 54623

211 210 40 50
info@quantum.gr

Δευτέρα - Παρασκεύη: 09:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.