Τράπεζες χρόνου: Ένα καινοτόμο ελβετικό σύστημα 

Στην Ελβετία, το ρητό «ο χρόνος είναι χρήμα» έχει αποκτήσει κυριολεκτική διάσταση. Οι τράπεζες χρόνου είναι ένας πρωτοποριακός θεσμός που αλλάζει τα δεδομένα στην κοινωνική ασφάλιση. 

 Τι είναι οι τράπεζες χρόνου;  

Η ιδέα της τράπεζας χρόνου δεν είναι καινούρια. Το σκεπτικό είναι απλό: ένα άτομο παρέχει μία υπηρεσία σε κάποιο άλλο άτομο και αντί για χρηματικό αντίτιμο, συλλέγει ώρες. Αυτές οι ώρες μπορούν αργότερα να εξαργυρωθούν σε αντίστοιχες υπηρεσίες που παρέχονται από τρίτους. Δεν έχει σημασία η υπηρεσία, η ώρα που θα διαθέσει ένας γιατρός αξίζει το ίδιο με την ώρα ενός καθαριστή. 

 Το ελβετικό σύστημα

Στην Ελβετία, το σύστημα των “χρονοτραπεζών” εστιάζει στην βελτίωση της κοινωνικής ασφάλισης και στην φροντίδα της τρίτης ηλικίας. Ελβετοί νεαρής ηλικίας ενθαρρύνονται να αφιερώνουν κάποιες ώρες της εβδομάδας τους στην φροντίδα ηλικιωμένων. 

Οι ώρες αυτές καταγράφονται και καταχωρούνται στον προσωπικό τους λογαριασμό κοινωνικής ασφάλισης. Αποτελεί ένα είδος μακροχρόνιας επένδυσης, καθώς μπορούν να τις εξαργυρώσουν, όταν και οι ίδιοι στο μέλλον θα έχουν ανάγκη για φροντίδα και συντροφιά. 

Προς το παρόν, το σύστημα εφαρμόζεται πιλοτικά σε τοπικό επίπεδο. Μελλοντικός στόχος είναι να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του συνταξιοδοτικού προγράμματος της χώρας. 

Χρήσιμα Links

Q

Στοιχεία Επικοινωνίας

Quantum Business & IT Solutions
Αριθμός ΓΕΜΗ: 148464501000

Αθήνα: Περικλέους 30-32, Σύνταγμα 105 62

Θεσσαλονίκη: Βασιλέως Ηρακλείου 53 & Καρόλου Ντηλ, 54623

211 210 40 50
info@quantum.gr

Δευτέρα - Παρασκεύη: 09:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.