Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μεγάλη εξέλιξη στο κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης (AI), η οποία μας επιτρέπει να αυτοματοποιούμε πολύπλοκες διαδικασίες και κατα μία γενική έννοια, να κάνει την ζωη μας πιο εύκολη.

Έτσι λοιπόν η Google health, θυγατρική της Google, έχει αναπτύξει ένα νεο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που έχει τη δυνατότητα να εξετάζει ακτινογραφίες πνευμόνων και να εξάγει συμπεράσματα με μεγάλο βαθμό αξιοπιστίας που προσεγγίζει αυτόν ενος γιατρού.

Σκοπός του συστήματος αυτού ειναι να συντελέσει στην διευκόλυνση του διαγνωστικού ελέγχου απο τους ακτινολόγους στο μέλλον.

Σύμφωνα με την δημοσίευση στο περιοδικό “Radiology” της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής, το σύστημα τροφοδοτήθηκε και «εκπαιδεύτηκε» απο τους ερευνητές με πάνω απο 860.000 ακτινογραφίες.

Ωστόσο, η ακτινογραφία πνευμόνων έχει κάποιους περιορισμούς.

Ο επικεφαλής ερευνητής της Google Health, Σράβια Σέτι δήλωσε: «Βρήκαμε ότι υπεισέρχεται σε μεγάλο βαθμό ο υποκειμενικός παράγοντας στην ερμηνεία της συγκεκριμένης ακτινογραφίας, κάτι που περιορίζει την αποτελεσματικότητά της».

«Η ερμηνεία των ακτινογραφιών των πνευμόνων συχνά γίνεται με υποκειμενικό τρόπο, κάτι προβληματικό από την οπτική γωνία της βαθιάς μάθησης. Καταφέραμε να παράγουμε ένα σύστημα που κάνει πιο αξιόπιστη αξιολόγηση», δήλωσε ο συνάδελφός του, Ντάνιελ Τσε.

Μετά απο σειρά δοκιμών απο επιτροπή ειδικευμένων ακτινολόγων ιατρών, φάνηκε ότι το σύστημα καταφέρνει να διαγνώσκει εξίσου καλά με έμπειρους ειδικόυς διάφορα προβληματα (διάγνωση καταγμάτων, οζιδίων, όγκων, πνευμοθώρακα κ.ά.).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

man-in-front-of-monitor-2239655 (1)