Το επιχειρείν στην εποχή του Covid : σχεδιάζοντας σε μια νέα πραγματικότητα

Την Τρίτη 9 Μαρτίου η Αναστασία Χαλκίδου, Accounting Director & coFounder της Quantum BITS, ήταν η ομιλήτρια στο webinar που διοργάνωσε η Αction Finance InitiativeAFI με θέμα: Το επιχειρείν στην εποχή του Covid : σχεδιάζοντας σε μια νέα πραγματικότητα. 

Η έξαρση της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα που υιοθετήθηκαν για την αναχαίτιση του ιού είχαν ως αποτέλεσμα την πτώση του κύκλου εργασιών κατά 36,4% για το σύνολο των επιχειρήσεων που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας από τον Μάρτιο του 2020 και κατά 13,5% για το σύνολο των επιχειρήσεων της ελληνικής οικονομίας (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ 2020). 

Κάθε κρίση όμως γεννά και ευκαιρίες και αυτό αποδεικνύει και ο ρυθμός ανάπτυξης του ecommerce που σημείωσε αύξηση της τάξης του 107 % (μόλις 25% το Μάρτιο του 2019).
Οι επιχειρήσεις  θέλοντας να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα αλλά και να εξελιχθούν πρέπει να αναδιαμορφώσουν την εταιρική στρατηγική τους και η Quantum BITS παρουσίασε τους εξής βασικούς άξονες αυτού του σχεδιασμού: 

  • Επιχείρηση: Ένα πολύ σημαντικό βήμα, αν όχι το πιο σημαντικό, είναι να καταγράψετε ακριβώς το πως η οικονομική δραστηριότητά σας επηρεάστηκε από τον COVIDΣτο πλαίσιο αυτό, επιτακτικό κρίνεται να προβείτε στην λεπτομερή καταγραφή του τζίρου 2019-2020 και να προβείτε στην ανάλυση και την ανίχνευση των επιπτώσεων για κάθε υπηρεσία και προϊόν ξεχωριστά.  Παράλληλα, είναι πολύ σημαντικό να μελετήσετε και τον ανταγωνισμό, να δείτε πως προσαρμόστηκε στη νέα αυτή κατάσταση για να μπορέσετε να διαφοροποιηθείτε. 
  • Προσωπικό: Μια επιχείρηση δεν είναι μόνο νούμερα και αριθμοί. Μία επιχείρηση είναι οι άνθρωποι της. Το προσωπικό ήρθε αντιμέτωπο με πλήθος προκλήσεων χωρίς καμία μεταβατική περίοδο και κλήθηκε να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα της τηλεργασίας χωρίς προηγούμενη εμπειρία και εκπαίδευση για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Για το λόγο αυτό, πρέπει να υπάρχει κατανόηση στις δυσκολίες που πιθανόν αντιμετωπίζει, να του παρέχετε συνεχώς feedback και φυσικά να είστε δίπλα του για οτιδήποτε χρειαστεί. 
  • Πελάτες & MarketingΜε τα δεδομένα που επέβαλε η πανδημία, η επικοινωνία με τους πελάτες έγινε αρκετά δύσκολη. Μια επιχείρηση που θέλει να προοδεύσει και να εξελιχθεί πρέπει να έχει ευχαριστημένους και κυρίως πιστούς πελάτες. Και εδώ έρχεται ο ρόλος του MarketingΓια πολλές επιχειρήσεις, μέχρι και λίγο καιρό πριν το Marketing θεωρούνταν ένα ‘’περιττό έξοδο’’. Η πανδημία του COVID ανέδειξε τον κομβικό του ρόλο τόσο για την διατήρηση των υφιστάμενων πελατών όσο και για την δημιουργία νέων. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να επιδιώκετε την προληπτική επικοινωνία μαζί τους και να προβαίνετε σε άμεσες ενέργειες για την έγκαιρη ενημέρωση τους (να τους ενημερώνετε για παράδειγμα άμεσα για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων/υπηρεσιών). Ακολούθως θα πρέπει, να αναπτύξετε πολυκαναλική επικοινωνία, να έχετε δηλαδή παρουσία σε όλα τα κανάλια στα οποία έχει πρόσβαση ο υφιστάμενος ή ο εν δυνάμει πελάτης ούτως ώστε να είστε εσείς αυτός που θα ανταποκριθείτε πρώτος στην ικανοποίηση της ανάγκης του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 
  • ΠροϋπολογισμόςΤο Α και το Ω για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού σας. Είναι πολύ σημαντικό να καταρτίσετε έναν προϋπολογισμό ο οποίος θα αποτυπώνει τι είδους έσοδα και έξοδα επιθυμείτε, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο να κάνετε ανακατανομές κονδυλίων όπου είναι απαραίτητες. Στην προσπάθεια αυτή, πρέπει να αξιολογείτε τους διαθέσιμους πόρους αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχετε στη διάθεση σας διότι μπορεί να δώσουν λύση παρέχοντας την απαραίτητη σε όλες τις επιχειρήσεις ρευστότητα. 
  • Κοινωνία: Σε μια τόσο μεγάλη, ανθρωπιστική, κοινωνική, υγειονομική αλλά και κοινωνική κρίση μια κοινωνικά υπεύθυνη επιχείρηση πρέπει να μοιράζεται την τεχνογνωσία και την εμπειρία της δωρεάν, όπου αυτό καθίσταται εφικτό. Οι πελάτες  πέρα από την υψηλή ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών επιλέγουν επιχειρήσεις με κοινωνικό αποτύπωμα. Ακόμα μην διστάσετε να σταθείτε δίπλα στους εργαζόμενους και στους συνεργάτες σας και στηρίξτε έμπρακτα και τη δική τους προσπάθεια (worklife balance,ειδικές εκπτώσεις και προσφορές, συνέργειες κλπ.Μην ξεχνάτε ότι, ότι ακριβώς ισχύει με τις ανθρώπινες σχέσεις, ισχύει και στον επιχειρηματικό κλάδο. Οι σχέσεις χτίζονται, ενδυναμώνουν ή διαλύονται στα δύσκολα. 

Στην Quantum BITS παρέχουμε ολοκληρωμένες λύσεις και προτάσεις για τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης. Επικοινωνήστε μαζί μας και δείτε τα κέρδη της επιχείρησης σας να εκτοξεύονται! 

 

 

Χρήσιμα Links

Q

Στοιχεία Επικοινωνίας

Quantum Business & IT Solutions
Αριθμός ΓΕΜΗ: 148464501000

Αθήνα: Περικλέους 30-32, Σύνταγμα 105 62

Θεσσαλονίκη: Βασιλέως Ηρακλείου 53 & Καρόλου Ντηλ, 54623

211 210 40 50
info@quantum.gr

Δευτέρα - Παρασκεύη: 09:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.