15 Ιουλίου: Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Δεξιοτήτων

Στις 15 Ιουλίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Νεανικών Δεξιοτήτων.  

Η επέτειος καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ, προκειμένου να αναδειχθεί η σημασία της ανάπτυξης δεξιοτήτων στους νέους. Η διαρκής μάθηση όχι μόνο ανοίγει τους ορίζοντές μας, αλλά και σε πρακτικό επίπεδο, μας «οπλίζει» με εφόδια για την αγορά εργασίας. 

Στην Quantum, στηρίζουμε την δια βίου εκπαίδευση καθώς πιστεύουμε ότι αποτελεί κινητήρια δύναμη για την προσωπική εξέλιξη του καθενός, αλλά και την κοινωνική πρόοδο. Γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι η παροχή ίσων ευκαιριών ιδιαίτερα στα παιδιά είναι κομβικής σημασίας. 

Η Science United Project, οργάνωση με την οποία συνεργαζόμαστε σχεδόν από τη σύσταση της, πρεσβεύει ακριβώς αυτό. Μιλήσαμε με την υπεύθυνη εκπαίδευσης, Κατερίνα Τσικαλάκη, για να μας εξηγήσει αναλυτικότερα τον σκοπό του εγχειρήματος. Ας δούμε τι έχει να μας πει. 

Τι είναι η Science United Project και πώς γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας της; 

Η Science United Project, ή SUP για τους φίλους, είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση και αποστολή της είναι να παρέχει εκπαίδευση στις φυσικές επιστήμες σε εκτοπισμένους/ες μαθητές και μαθήτριες σε όλα τα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα, υποστηρίζοντας τους/τις εκπαιδευτικούς τους. Η SUP παρέχει στις/στους εκπαιδευτικούς δωρεάν επιμορφώσεις και έτοιμο εκπαιδευτικό υλικό για πειράματα στην μορφή κιτ φυσικών επιστημών. 

Η ιδέα του εγχειρήματος ξεκίνησε από το 2016 με την επίσκεψη της ιδρύτριας της Science United Project, Erika Gillette EdD, στον χώρο φιλοξενίας προσφύγων στα Οινόφυτα για να υποστηρίξει τον Ιρανό επιστήμονα πρόσφυγα Dr. Hesam Parsa, επίκουρο καθηγητή βιοϊατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των Η.Π.Α., να διδάξει φυσικές επιστήμες στα παιδιά. Ήταν μία μάλλον δύσκολη προσπάθεια καθώς ο Dr. Parsa δεν είχε προηγούμενη εμπειρία διδασκαλίας σε ανάλογο εκπαιδευτικό πλαίσιο. Όμως η Erika, έχοντας ειδίκευση στην ειδική αγωγή και εμπειρία στην διδασκαλία φυσικών επιστημών με βιωματικό τρόπο, αναστοχάστηκε τα λάθη και τις επιτυχίες αυτής της πρώτης φοράς. Την επόμενη χρονιά, η Erika επέστρεψε στα Οινόφυτα και δίδαξε τα κιτ φυσικών επιστημών σε συνεργασία με την Lisa Campbell, διευθύντρια της οργάνωσης Do Your Part και την Maria Layhing Siu Munro, μαθηματικό μηχανικό, ιδρύτρια της οργάνωσης ArmandoAid, που είχε στήσει ένα σχολείο μέσα στον χώρο φιλοξενίας προσφύγων. Με τα χρωματιστά χάρτινα λουλούδια με λαμπάκια LED, η Erika προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό στα παιδιά, τα οποία έμαθαν με βιωματικό τρόπο για τα ηλεκτρικά κυκλώματα, ξεπερνώντας το εμπόδιο της γλώσσας. 

Σε μία αποστολή διανομής εκπαιδευτικού υλικού και επιμορφώσεων τον Δεκέμβριο του 2018, η Erika με γνώρισε όσο εργαζόμουν ως δασκάλα φυσικών επιστημών στον χώρο φιλοξενίας προσφύγων Σκαραμαγκά. Είχα κι εγώ εμπειρία από την μη τυπική εκπαίδευση και την βιωματική διδασκαλία των φυσικών επιστημών και έτσι «κολλήσαν». Από τότε εργαζόμαστε μαζί για να αυξήσουμε τον αντίκτυπο του έργου της Science United Project, εξασφαλίζοντας πρόσβαση σε ποιοτικές ευκαιρίες βιωματικής μάθησης στις φυσικές επιστήμες για τους εκτοπισμένους/ες μαθητές και μαθήτριες που ζουν στην Ελλάδα. 

Πόσο σημαντική είναι η παροχή ποικίλων ερεθισμάτων στην διαδικασία της διδασκαλίας ενός μαθήματος; 

Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στο πεδίο της εκπαίδευσης προσφύγων, έχουμε σχεδιάσει τα κιτ ώστε να κάνουν πιο εύκολη την διδασκαλία των φυσικών επιστημών με βιωματικό τρόπο. Κάθε παιδί μπορεί να πειραματιστεί και διερευνητικά με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού να διαπιστώσει τις ιδιότητες του μαγνητισμού, του ηλεκτρισμού, της βάρους, της τριβής και άλλων φαινομένων και εννοιών. 

Μετά το μάθημα, μπορεί να πάρει την κατασκευή ή την πειραματική διάταξη στο σπίτι και να δείξει τις γνώσεις που απέκτησε στην οικογένειά του/της και την κοινότητα. Αυτό αποτελεί ευκαιρία για τον/την μαθητή/τρια να εξασκήσει τις μεταγνωστικές δεξιότητες, δηλαδή την συνειδητοποίηση του τι έχει μάθει, καθώς επίσης και να μεταδώσει την αγάπη του για τη μάθηση σε φίλους και φίλες του που μπορεί να μην παρακολουθούν τα μαθήματα εκείνη την περίοδο.   

Πώς μπορεί κάποιος να στηρίξει την Science United Project; 

Η Science United Project είναι μία νεοφυής οργάνωση και χρειάζεται υποστήριξη με διάφορους τρόπους. Ο εθελοντισμός είναι πολύ σημαντικός, καθώς είναι πολύτιμη η προετοιμασία των υλικών για τα κιτ, ώστε να φτάσουν έγκαιρα στους εκπαιδευτικούς που τα χρειάζονται, αλλά και η εθελοντική συμβολή στον σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, όπως το Science United Festival. Επίσης, είναι πολύ πολύτιμη η οικονομική ενίσχυση στις καμπάνιες που διοργανώνει η SUP για την υποστήριξη των δράσεών της. Τέλος είναι σημαντικό να γίνει γνωστό το έργο της SUP, με την βοήθεια των φίλων μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και μέσω του Τύπου.

Μπορείτε να ακολουθήσετε την SUP στο Facebook και στο Instagram.
Μπορείτε να στηρίξετε το έργο της μέσω δωρεάς, ή ερχόμενοι σε επικοινωνία για να γίνετε εθελοντής. 

Χρήσιμα Links

Q

Στοιχεία Επικοινωνίας

Quantum Business & IT Solutions
Αριθμός ΓΕΜΗ: 148464501000

Αθήνα: Περικλέους 30-32, Σύνταγμα 105 62

Θεσσαλονίκη: Βασιλέως Ηρακλείου 53 & Καρόλου Ντηλ, 54623

211 210 40 50
info@quantum.gr

Δευτέρα - Παρασκεύη: 09:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.