10 Οκτωβρίου: Παγκόσμια ημέρα Ψυχικής Υγείας

Στις 10 Οκτωβρίου γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα Ψυχικής Υγείας.

Είναι μία ιδανική ευκαιρία να θυμηθούμε ότι η υγεία της ψυχής μας είναι εξίσου σημαντική με αυτή του σώματος, να ενημερωθούμε για τις διαφορετικές ειδικότητες του κλάδου και να αποτάξουμε αναχρονιστικά ταμπού.

Στην Quantum BITS συνεργαζόμαστε με την κα Ειρήνη Λώλη, ιδρύτρια του Εναλλακτικού Κέντρου Θεραπειών Santi: έναν χώρο που απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους που θέλουν να γνωρίσουν, να αγαπήσουν και να προσεγγίσουν τον εαυτό τους με ένα διαφορετικό τρόπο, αναβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωή τους.

Ας δούμε τι μας λέει η ίδια.

Θεωρείτε ότι η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική; Είναι αλληλένδετες έως ένα βαθμό;

Ξεκινώντας, να διευκρινίσουμε ότι ψυχική υγεία είναι μια κατάσταση ευημερίας στην οποία ένα άτομο αναγνωρίζει όλες τις δυνατότητες και πτυχές του εαυτού του, αντιμετωπίζοντας καθ’ αυτόν τον τρόπο τις πιέσεις και τις κρίσεις της ζωής του ενώ διαθέτει  και την  ικανότητα  να απολαμβάνει τη ζωή και να δημιουργεί μια ισορροπία μεταξύ των δραστηριοτήτων ζωής και των προσπαθειών για την επίτευξη ψυχολογικής ανθεκτικότητας.

Η ψυχική υγεία επηρεάζει το πώς σκεφτόμαστε, το πώς αισθανόμαστε και το πώς ενεργούμε. Βοηθά επίσης στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε το άγχος, τις σχέσεις μας και την επικοινωνία με τους άλλους ανθρώπους καθώς επίσης και τις επιλογές που κάνουμε.

Η ψυχική υγεία είναι σημαντική σε κάθε στάδιο της ζωής μας, από την παιδική ηλικία και την εφηβεία έως την ενηλικίωσή μας. 

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που την επηρεάζουν όπως είναι οι βιολογικοί, τα γονίδια του εγκεφάλου, οι επιλογές μας, διάφορα προβλήματα στην οικογένεια και στις ανθρώπινες συναναστροφές μας όπως επίσης κάποιο τραύμα ή κακοποίηση ή και οικογενειακό ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας.
Κάποια από τα πιο κοινά είδη ψυχικών ασθενειών είναι οι διαταραχές του άγχους, όπως οι κρίσεις πανικού, οι κρίσεις άγχους, η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και οι φοβίες. Η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή. Οι διατροφικές διαταραχές. Η διαταραχή μετατραυματικού στρες και οι ψυχωτικές διαταραχές.

Η ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική υγεία επειδή η ψυχική υγεία καθρεφτίζεται ή αντικατοπτρίζεται στη σωματική μας υγεία. Πιο συγκεκριμένα, θα λέγαμε ότι η υγεία μας αναπαρίσταται σαν ένα ισόπλευρο τρίγωνο, που δομείται από τη ψυχή, το σώμα και το πνεύμα μας. Όταν οι πλευρές του τριγώνου είναι ισορροπημένες, σε αρμονία, είμαστε υγιείς. Αν μια πλευρά νοσεί, δεν έχουμε υγεία ούτε και ευημερία.

Επομένως, η ψυχική , η σωματική αλλά και η πνευματική μας υγεία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ισορροπίας μας όχι μόνο ατομικά, ως ψυχή-σώμα-πνεύμα, αλλά και της ισορροπίας του «μέσα» μας με το «έξω μας». Αφορά το πώς να διατηρούμε την ευεξία μέσα μας παρά τα όσα συμβαίνουν έξω από εμάς. Κι επιπλέον, είναι προϋπόθεση της ισορροπημένης και υγιούς αλληλεπίδρασης με τους άλλους.

Πιστεύετε ότι παραμένει θέμα ταμπού στη χώρα μας η επίσκεψη σε ψυχολόγο ή σε σύμβουλο ψυχικής υγείας;

Το ερώτημα απασχολεί πολλούς ανθρώπους ακόμα κι αν διανύουμε τη δεκαετία του 2020. Γιατί όμως να συμβαίνει αυτό; Για ποιο λόγο υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα αναρωτιούνται αν πρέπει να επισκεφθούν έναν ειδικό ψυχικής υγείας; Οι ίδιοι άνθρωποι επισκέπτονται χωρίς δισταγμούς γιατρούς άλλων ειδικοτήτων όπως παθολογους, καρδιολόγους, γαστρεντερολόγους κτλ.

Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα υπάρχουν πολλοί λόγοι που οι άνθρωποι έχουν περιοριστικές πεποιθήσεις και  αρνούνται να χτυπήσουν την πόρτα του ψυχολόγου ή συμβούλου ψυχικής υγείας.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στον ψυχολόγο ή στο σύμβουλο  ψυχικής υγείας δεν απευθύνονται «τρελοί» ή άνθρωποι  «ανισόρροποι»   ή  άνθρωποι που φοβούνται. Απευθύνονται άνθρωποι οι οποίοι χρειάζονται μία καθοδήγηση, μία βοήθεια, μία συμβουλή για το πώς να αντιμετωπίσουν κάποιο γεγονός το οποίο μπορεί να τους απασχολεί σε μία περίοδο της ζωής τους. Τέτοια γεγονότα αφορούν όλο τον κόσμο και συμβαίνουν καθημερινά και μπορεί να σχετίζονται με στρεσογόνες καταστάσεις, διαζύγια, απώλειες, φοβίες, προβλήματα στην δουλειά, ψυχικά τραύματα, ανεργία, προβλήματα σχέσεων κτλ.

Πολλές φορές και οι ίδιοι οι ψυχολόγοι ή οι σύμβουλοι ψυχικής υγείας, παρόλο που διαθέτουν επιστημονικές γνώσεις, επισκέπτονται συναδέλφους τους προκειμένου να βοηθηθούν σε αντίστοιχες καταστάσεις ή να ξεμπλοκάρουν από τα πολλά περιστατικά που διαχειρίζονται αντίστοιχα!

Άλλα θέματα ταμπού που προβληματίζουν αρκετούς ανθρώπους είναι το  «τι θα πει ο κόσμος» ή θα με βοηθήσουν οι δικοί μου άνθρωποι ή φοβάμαι τι θα μου πει ή ακόμα και δεν έχω χρήματα ή ακόμα θα τα καταφέρω μόνος μου.

Η σωστή διαχείριση αυτών είναι ζωτικής σημασίας για τον κάθε άνθρωπο καθώς μέσα από την διαχείριση αυτών, το σώμα είτε νοσεί είτε όχι.

Όταν νοσήσει το σώμα οι επισκέψεις στον γιατρό πραγματοποιούνται χωρίς δεύτερη σκέψη. Άρα, γιατί λοιπόν να μην ισχύει το ίδιο και για την ψυχή μας;

Αν αγαπάς τον εαυτό σου και αναζητάς μια καλύτερη ποιότητα ζωής μπορείς να ρυθμίσεις τα έξοδα των συνεδριών σου αλλά και τη συχνότητα τους επίσκεψης αλλά και να διαχειριστείς  όλους τους παραπάνω λόγους εμπόδια για την εξέλιξή σου.

Βάσει επιστημονικών ερευνών πολλές σωματικές ασθένειες προέρχονται από ψυχολογικά αίτια (π.χ. άγχος, στρες, αρνητικές σκέψεις, καταπίεση κ.α.). Η ψυχή, το συναίσθημα και η σκέψη είναι συνδεδεμένα με το σώμα. 

Και να θυμάσαι το αρχαίο ρητό που το επιβεβαιώνει: «Νους υγιής εν σώματι υγιεί».

Πείτε μας λίγα λόγια για το Santi Therapy και τις εναλλακτικές θεραπείες.

Το Santi Therapy είναι Κέντρο Εναλλακτικών Θεραπειών, Συμβουλευτικής και Ψυχικής Υγείας με γνώμονα την αγάπη για τον άνθρωπο και τις θεραπείες. Προσφέρουμε συμβούλες και υπηρεσίες ανακούφισης πόνου, άγχους και στρες και στοχεύουμε στη βελτίωση της σωματικής κατάστασης, της ψυχικής ισορροπίας και της πνευματικής ανάπτυξης του κάθε ανθρώπου.

Απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους που εκτός από την επιστήμη της ψυχολογίας και της υγείας του σώματος, θέλουν να γνωρίσουν, να αγαπήσουν και να προσεγγίσουν τον εαυτό τους με ένα διαφορετικό τρόπο αναβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωή τους!

Η  ολοκληρωμένη ολιστική φροντίδα (Integrated Care) που παρέχουμε σε κάθε άτομο, μέσα από την ασφαλή και αποτελεσματική διαχείριση των μεθόδων που διαθέτουμε, βοηθούμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να πετύχουν τους στόχους τους, να εντοπίσουμε μαζί κενά ανάμεσα στο που είναι ο καθένας και που θα ήθελε ή χρειάζεται να είναι, να κατανοήσει και να αποδεχθεί ο καθένας τα εμπόδια του και να προετοιμαστεί για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους ώστε να αναπτύξουμε μια ισχυρή στρατηγική και ένα πλάνο ενεργειών για την βελτίωση της ποιότητας της υγείας και ζωής γενικότερα.

Υπηρεσίες που προσφέρουμε:

Εναλλακτικά ιατρικά συστήματα
• Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική
• Βελονισμός
• Βιοσυντονισμός
• Αναλυτής Σώματος

Mind-body interventions
• Θεραπεία πόνου
• Yoga
• Pilates
• Aerial Yoga
• Life & Health Coaching
• Mentoring
• Συμβουλευτικές υπηρεσίες

Biologically – based therapies
• Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Εκπαίδευσης
• Διατροφικές Υπηρεσίες
• Ανθοϊάματα

Manipulative & body-based methods
• Θεραπευτική Μάλαξη
• Deep Tissue Massage
• Χαλαρωτικό Massage
• Λεμφικό Massage
• Βεντούζες
• Πιεσοθεραπεία
• Moxa
• Guasha

Eνεργειακές θεραπείες
• Reiki
• Theta Healing
• Ενεργειακός καθαρισμός

Μπορείτε να βρείτε το Santi Therapy στο www.santi.gr, στο Facebook και στο Instagram.

Χρήσιμα Links

Q

Στοιχεία Επικοινωνίας

Quantum Business & IT Solutions
Αριθμός ΓΕΜΗ: 148464501000

Αθήνα: Περικλέους 30-32, Σύνταγμα 105 62

Θεσσαλονίκη: Βασιλέως Ηρακλείου 53 & Καρόλου Ντηλ, 54623

211 210 40 50
info@quantum.gr

Δευτέρα - Παρασκεύη: 09:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.