Ψυχική υγεία και soft skills στην κορυφή των προτεραιοτήτων των νέων εργαζομένων 

«Η διασφάλιση της ψυχικής υγείας παραμένει ύψιστη προτεραιότητα για τη νέα γενιά εργαζομένων», σύμφωνα με τη νέα έρευνα του ομίλου Adecco. Η σημασία των soft skills ολοένα και αυξάνεται, ενώ η εργασιακή εμπειρία έχει κερδίσει έδαφος έναντι της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Στην έρευνα #CtheFuture 3.0 έλαβαν μέρος 1.685 άτομα από περισσότερες από 50 χώρες. Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι είχαν λάβει μέρος στην πρωτοβουλία του ομίλου, CEO for One Month 2022, βρίσκονται κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 18-30 (76%), ενώ το 23% είναι σε δουλειά πλήρους απασχόλησης. 

Ανεβαίνει η αξία των soft skills, χάνει έδαφος η πανεπιστημιακή εκπαίδευση 

Μία συνεχής αύξηση παρατηρείται στη σημασία που δίνουν οι μελλοντικοί ηγέτες στα soft skills για την επαγγελματική τους ανέλιξη. Πριν από τρία χρόνια, στην αντίστοιχη ερώτηση, το 69% των ερωτηθέντων είχε δηλώσει ότι θεωρεί σημαντικότερα τα soft από τα hard skills. Φέτος το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 82%. 

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, το πιο σημαντικό soft skill είναι η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και η ηγεσία ομάδων, ενώ έπονται οι επικοινωνιακές δεξιότητες και η κριτική σκέψη. 

Ειδικότερα, τα χαρακτηριστικά που διακρίνουν έναν καλό ηγέτη φέρεται να θεωρούνται η υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, η μεγάλη ευελιξία, η προσαρμοστικότητα, καθώς και η ικανότητα να βρίσκει δημιουργικές και πρακτικές λύσεις στα προβλήματα της επιχείρησης. 

Αντιστρόφως ανάλογη είναι η τάση των αντιλήψεων των νέων όσον αφορά την πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Η γνώση που αποκτάει κανείς σε πρακτικό επίπεδο με την εργασιακή εμπειρία φαίνεται να θεωρείται πιο σημαντική σε σχέση με τις θεωρητικές γνώσεις.
Ενδεικτικά, το 54% δήλωσε ότι στο μέλλον οι CEOs δεν θα είναι απαραίτητο να έχουν πτυχίο πανεπιστημίου. 

«Η ευέλικτη εργασία ήρθε για να μείνει» 

Όπως φανερώνουν οι απαντήσεις των συμμετεχόντων, η εξ αποστάσεως και η υβριδική εργασία, οι οποίες εφαρμόστηκαν σε μεγάλη κλίμακα τα τελευταία τρία χρόνια της πανδημίας, φαίνεται ότι ήρθαν για να μείνουν. 

Στην κορυφή των απαντήσεων (85%) για την προτιμότερη μορφή εργασίας βρέθηκαν οι ευέλικτες μορφές εργασίας με προσαρμοσμένο ωράριο, ενώ μόλις 1 στους 3 δήλωσε ότι οι παραδοσιακές μορφές εργασίας (πχ. 8ωρο στο γραφείο) ήταν προτιμότερες. Αυτά τα αποτελέσματα, που παρέμειναν σταθερά σε σχέση με την περσινή έρευνα, αναδεικνύουν την προτίμηση των νέων ηγετών σε ευέλικτες μορφές εργασίας, που τους παρέχουν μία καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και ενισχύουν τηνκαλή ψυχική τους υγεία.

Πηγή: Adecco

Χρήσιμα Links

Q

Στοιχεία Επικοινωνίας

Quantum Business & IT Solutions
Αριθμός ΓΕΜΗ: 148464501000

Αθήνα: Περικλέους 30-32, Σύνταγμα 105 62

Θεσσαλονίκη: Βασιλέως Ηρακλείου 53 & Καρόλου Ντηλ, 54623

211 210 40 50
info@quantum.gr

Δευτέρα - Παρασκεύη: 09:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.