Με αφορμή το κυρίαρχο θέμα των τελευταίων εβδομάδων, που δεν είναι άλλο απο τον κορονοϊό, πολλοί επιτήδειοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να επωφεληθούν, χρησιμοποιώντας τεχνικές ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing).

Ο τρόπος που δρούν είναι απλός και έχει ως εξής: Διάφοροι ηλεκτρονικοί εγκληματίες ή αλλιως χάκερς, αποστέλλουν κάποια e-mails που υποτίθεται πως προέρχονται απο έγκυρους παγκόσμιους οργανισμούς και ιδρύματα, περιέχοντας πληροφορίες για τον κορονοϊό. Στις πιο πολλές περιπτώσεις, ζητέιται απο τον χρήστη να ανοίξει κάποιο επισυναπτόμενο αρχείο ή κάποιο σύνδεσμο.
Στην περίπτωση που κάποιος κλικάρει πάνω σε αυτό, εγκαθίσταται στον υπολογιστή του κάποιο κακόβουλο λογισμικό (malware). Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί κάποιος τρίτος να έχει έλεγχο του υπολογιστή και συνεπώς να έχει πρόσβαση σε ενδεχομένως ευαίσθητα δεδομένα, όπως κωδικοί, αριθμοί πιστωτικών καρτών κλπ.

Κάποιες καλές συμβουλές για να αποφύγετε τέτοιου είδους επιθέσεις είναι οι εξής:

  1. Ελέγξτε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αποστολέα. Βεβαιωθείτε ότι το όνομα των επαφών τους αντιστοιχεί στην πραγματική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) από την οποία στέλνουν.emailόπως βλέπετε το παραπάνω email έχει σταλθεί απο το @gatesfonudation.org και όχι απο @gatesfoundation.org
  2. Μην κλικάρετε σε οποιοδήποτε σύνδεσμο που φαίνεται ύποπτος. Είτε βρίσκεται μέσα σε ένα e-mail είτε γενικά στο ιντερνετ.
  3. Μην κατεβάζετε αρχεία απο αμφιβόλου εμπιστοσύνης πηγές.
    Ειδικά αρχεία με κατάληξης .iso .exe .gz .bat .sys είναι σχεδόν σίγουρο ότι πρόκειται για κακόβουλα αρχεία και πρέπει να επικοινωνούμε με τον αποστολέα για να βεβαιωθούμε ότι είναι ασφαλή. Φυσικά η λίστα δεν περιορίζεται στα παραπάνω αρχεία αφου πχ ακόμα τα pdf ή και excel μπορούν να περιέχουν κακόβουλο κώδικα
  4. Ρωτήστε κάποιον συνάδελφο αν ελαβε κάποιο αντίστοιχο e-mail.

 

Μπορείτε να δείτε και περισσότερες πληροφορίες σε παλαιότερο άρθρο μας

Η αύξηση του phishing και τι πρέπει να προσέχω στα mail μου


Σε κάθε περίπτωση, η ενημέρωση για τον Κορονοϊό θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά και είναι πολύ σημαντικό να είμαστε σίγουροι και να ελέγχουμε κάθε φορά την πηγή της πληροφόρησης που λαμβάνουμε.