Πώς και πόσο ΕΝΦΙΑ θα γλιτώσουν τα ξενοίκιαστα;

enfia

 

Μέσα στους επόμενους δυο μήνες θα καθοριστεί το εύρος της έκπτωσης από τον ΕΝΦΙΑ που πρόκειται να δοθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων που είναι κενά μη ηλεκτροδοτούμενα. Αυτό προβλέπει το βασικό σενάριο για τα ξενοίκιαστα και κενά που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Ο πρωθυπουργός είπε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ότι η έκπτωση σε κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα πρόκειται να δοθεί πριν ολοκληρωθεί η εξόφληση του φόρου, δηλαδή πριν τον Φεβρουάριο του 2015. Ας δούμε τι σημαίνει αυτό για όσους έχουν ακίνητα αυτής της κατηγορίας.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι οι φορολογούμενοι θα λάβουν κανονικά το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Θα γίνει έως τότε και επανακαθορισμός των δόσεων προκειμένου ο φόρος να πληρωθεί σε έξι δόσεις με την πρώτη δόση να λήγει έως το τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία δόση έως το τέλος Φεβρουαρίου. Ακολούθως, θα ανοίξει η εφαρμογή υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 προκειμένου οι φορολογούμενοι να προχωρήσουν σε διορθώσεις των χαρακτηριστικών των ακινήτων.

Για να δοθεί η δυνατότητα έκπτωσης για τα κενά ακίνητα πρέπει να ανοίξει στο Ε9 ειδικό «κουτάκι» στο οποίο οι φορολογούμενοι θα δηλώνουν το ακίνητό τους που είναι κενό και έχει κομμένο το ρεύμα. Ο φορολογούμενος στο μεταξύ θα πρέπει να πληρώνει κανονικά τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ και μετά την επανεκκαθάριση του φόρου που θα γίνει για την έκπτωση των κενών ακινήτων να του αφαιρεθεί το σχετικό ποσό από τις τελευταίες δόσεις (π.χ. τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο).

Προς το παρόν στο ΥΠΟΙΚ δεν έχουν ακόμη καταλήξει ούτε για το εύρος της έκπτωσης ούτε για τις προϋποθέσεις με βάση τις οποίες θα δοθεί η έκπτωση στα κενά ακίνητα. Εξετάζεται η παροχή έκπτωσης 25% έως 30% αλλά υπό προϋποθέσεις προκειμένου να περιοριστεί και το δημοσιονομικό κόστος της έκπτωσης και να τηρηθεί ο εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ για εισροή στα ταμεία ποσού τουλάχιστον 2,65 δισ. ευρώ.

Εξετάζεται οι προϋποθέσεις να είναι περιουσιακές και εισοδηματικές. Για παράδειγμα, για να δοθεί η έκπτωση θα πρέπει το συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου να μην ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο και το ίδιο να συμβαίνει και με τη συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του.

Εντός της εβδομάδας πρόκειται να κατατεθούν τη Βουλή και οι διατάξεις για τη διόρθωση του ΕΝΦΙΑ οι οποίες, μεταξύ άλλων, θα προβλέπουν τη μείωση του φόρου στα οικόπεδα που βρίσκονται εντός οικισμού αλλά εκτός αντικειμενικού συστήματος, την πληρωμή του φόρου σε έξι δόσεις και τη διαγραφή των προϋποθέσεων φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για την μερική ή ολική απαλλαγή από το φόρο. Είναι απίθανο να υπάρχει διάταξη για την έκπτωση για τα κενά και ξενοίκιαστα πέραν την πρόβλεψη για ειδική ένδειξη στο Ε9.

Χρήσιμα Links

Q

Στοιχεία Επικοινωνίας

Quantum Business & IT Solutions
Αριθμός ΓΕΜΗ: 148464501000

Αθήνα: Περικλέους 30-32, Σύνταγμα 105 62

Θεσσαλονίκη: Βασιλέως Ηρακλείου 53 & Καρόλου Ντηλ, 54623

211 210 40 50
info@quantum.gr

Δευτέρα - Παρασκεύη: 09:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.