20 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Η 20η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, με αφορμή την υπογραφή της Σύμβασης της Γενεύης για το Καθεστώς των Προσφύγων το 1951. 

Σε μία τόσο δύσκολη περίοδο που σύσσωμη η ανθρωπότητα κλήθηκε να αντιμετωπίσει, μείναμε στα σπίτια μας για να προστατεύσουμε τους αγαπημένους μας και τον εαυτό μας από την εξάπλωση του ιού την ίδια στιγμή που χιλιάδες εκατοντάδες συνάνθρωποι μας διέσχιζαν βουνά και θάλασσες για να αναζητήσουν την ελπίδα για μία καλύτερη ζωή. Τα όπλα μας, απέναντι σε αυτή την τόσο δύσκολη συνθήκη δεν είναι άλλα από την αλληλεγγύη και από την αγάπη προς τον συνάνθρωπο.  

Στην Quantum BITS πιστεύουμε και στηρίζουμε ενεργά την ομαλή κοινωνική ένταξη των προσφύγων μακριά από ρατσιστικά στερεότυπα και προκαταλήψεις.  

Υποστηρίζουμε ενεργά, πολλές φορές ακόμα και πριν από την ίδρυσή τους, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς όπως η We are Solomon και είμαστε περήφανοι για την εξέλιξη τους και το κοινωνικό τους έργο.  

Ας δούμε όμως τι μας είπε ο founder και digital producer της We Are Solomon, κύριος Φάνης Κόλλιας, για το έργο που επιτελείται, τη σχέση με την Quantum BITS και την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. 

  • Κύριε Κόλλια, πως ξεκίνησε η We Are Solomon; Ποιο είναι το όραμα της και ποια η αποστολή της; 

Ο οργανισμός ξεκίνησε να σχεδιάζεται το φθινόπωρο του 2015, τότε που οι προσφυγικές ροές ήταν σημαντικά αυξημένες. Ξεκίνησε σαν ένα project για το Δίπλωμα Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο οποίο φοιτούσα, και τον Γενάρη του 2016 έλαβε και νομική υπόσταση ως ΑΜΚΕ. Σκοπός του Solomon είναι η ανεξάρτητη, συμπεριληπτική και υπεύθυνη δημοσιογραφία με ερευνητικές και διεπιστημονικές μεθόδους γύρω από ζητήματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με μία παραπάνω έμφαση στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό. Εξειδικευόμαστε στο λεγόμενο slow journalism, τη δημοσιογραφία δηλαδή που δίνει τον απαραίτητο χώρο και χρόνο στους δημοσιογράφους να ερευνήσουν και να προσεγγίσουν το θέμα το οποίο δουλεύουν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Κάτι το οποίο μας κάνει να ξεχωρίζουμε είναι η κουλτούρα της δημοσιογραφίας που προωθούμε. Οι κοινότητες για τις οποίες δημοσιογραφούμε αποτελούν μέλη της ομάδας μας, παίρνουν μέρος στην παραγωγή των θεμάτων που δημοσιεύουμε και βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία και αλληλεπίδραση μαζί τους ακόμη και πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη δημοσίευση μίας έρευνας. 

  • Ποια είναι η σχέση σας με την Quantum BITS; 

Το 2015, κατά τη διάρκεια της αναζήτησης συνεργατών για την ίδρυση του Solomon έτυχε να δούμε πολλά λογιστικά γραφεία. Η Quantum ξεχώρισε αμέσως καθώς εκεί γνωρίσαμε ανθρώπους που μπορούσαν καταλάβουν τον σκοπό και το όραμα του Solomon. Γνωρίσαμε ανθρώπους που μας ενέπνευσαν εμπιστοσύνη από την πρώτη κιόλας συνάντηση και φυσικά ανθρώπους που ήξεραν πολύ καλά τη δουλειά τους. Όντας μια μικρή ομάδα στο ξεκίνημά μας και στη μέση της προσφυγικής κρίσης, το τελευταίο για το οποίο είχαμε χρόνο ήταν τα λογιστικά μας και οι συχνές αλλαγές στο φορολογικό, το εργασιακό και το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας. Άρα η μόνη λύση ήταν ένας συνεργάτης απόλυτης εμπιστοσύνης και αυτόν τον συνεργάτη τον βρήκαμε στην ομάδα της Quantum. Ταυτόχρονα, πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε η ύπαρξη του IT τμήματος και της υποστήριξης της Quantum, το οποίο ήταν και συνεχίζει να είναι πάντα διαθέσιμο για την οποιαδήποτε δυσκολία έχει προκύψει μέχρι σήμερα. 

  • Θα θέλατε να μας πείτε δύο λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων; 

Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάναμε στο Solomon από τις πρώτες μέρες κιόλας της ίδρυσής του ήταν να συμπεριληφθούν πρόσφυγες και μετανάστες στην κεντρική μας ομάδα που έπαιρνε όλες τις στρατηγικές αποφάσεις του οργανισμού. Άνθρωποι δηλαδή που τα προσωπικά τους βιώματα ήταν αυτά για τα οποία το Solomon έστηνε ολόκληρα projects. Ειδικά οι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο δεν συμπεριλαμβάνονται στη διαμόρφωση ενταξιακών πολιτικών. Η απορία μου είναι ρητορική προφανώς, καθώς προσωπικά μιλώντας πάντα, πιστεύω πως η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται να χτίσει κανένα δίκαιο ενταξιακό σύστημα. Όταν όμως το σύστημα δεν έχει καταφέρει να εντάξει ούτε τους μετανάστες δεύτερης γενιάς, δεν περιμένω να αναπτυχθούν ξαφνικά διαδικασίες για τους πρόσφυγες και μετανάστες των τελευταίων ετών. Θα κλείσω επισημαίνοντας τη σημαντικότητα, όχι της παγκόσμιας ημέρας προσφύγων, αλλά τη σημαντικότητα της κάθε ημέρας των προσφύγων και μεταναστών. Αν περιμένουμε μία παγκόσμια ημέρα για να θυμηθούμε τα δικαιώματα των προσφύγων, της γυναίκας, του περιβάλλοντος κλπ, τότε το παιχνίδι είναι ήδη χαμένο. 

Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα και να δείτε αναλυτικά τη σπουδαία δουλειά της We are Solomon και να την ακολουθήσετε στα social media: 

https://wearesolomon.com/?lang=el 

https://www.facebook.com/wearesolomon 

https://www.instagram.com/we_are_solomon/ 

Για εμάς στην Quantum BITS η ισότητα και η ένταξη των προσφύγων είναι ζωτικής σημασίας για την κοινωνία και αποτελούν ισχυρό πυλώνα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης μας. Γι’ αυτό και θα πρέπει να τις θυμόμαστε και να τις στηρίζουμε καθημερινά όχι μόνο μια φορά το χρόνο όπως σωστά ανέφερε και ο κος Κόλλιας. Στους μήνες που θα ακολουθήσουν θα μπορείτε να διαβάσετε τα success stories των συνεργατών μας οι οποίοι μέσα σε αντίξοες συνθήκες όχι μόνο κατάφεραν να επιβιώσουν αλλά και να δημιουργήσουν! 

Stay tuned for more! 

 

Χρήσιμα Links

Q

Στοιχεία Επικοινωνίας

Quantum Business & IT Solutions
Αριθμός ΓΕΜΗ: 148464501000

Αθήνα: Περικλέους 30-32, Σύνταγμα 105 62

Θεσσαλονίκη: Βασιλέως Ηρακλείου 53 & Καρόλου Ντηλ, 54623

211 210 40 50
info@quantum.gr

Δευτέρα - Παρασκεύη: 09:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.