Ουγγαρία: Η πρώτη χώρα που φορολογεί το internet!

ouggaria

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη της μικρής χώρας της κεντρικής Ευρώπης, η πρόθεση της ουγγρικής κυβέρνησης να επιβάλει φόρο στη χρήση του διαδικτύου.

Σύμφωνα με το Reuters, το προσχέδιο του νόμου κατατέθηκε στο ουγγρικό κοινοβούλιο την Τρίτη, με τους καταναλωτές, αλλά και τους παρόχους υπηρεσιών Internet, να εκφράζουν μεγάλη ανησυχία τόσο για τις οικονομικές όσο και για τις κοινωνικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει ένα τέτοιο μέτρο.

Σύμφωνα με τον επίμαχο νόμο, οι πάροχοι επικοινωνίας υποχρεούνται να πληρώνουν 49 λεπτά του ευρώ ανά Gigabyte. Eίναι χαρακτηριστικό ότι λίγες ώρες μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου, 100.000 άτομα εντάχθηκαν σε ομάδα στο Facebook κατά της επιβολής φόρου, με χιλιάδες άτομα να δηλώνουν ότι θα προβούν σε κινητοποιήσεις για να αποτρέψουν την εφαρμογή του μέτρου.

Η απόφαση αυτή του πρωθυπουργού της χώρας, Viktor Orban, έρχεται σε συνέχεια επαχθών φορολογικών μέτρων στους τομείς του λιανικού εμπορίου, των τραπεζών και του ενεργειακού τομέα, με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα για την οικονομία της χώρας. Παρόλο που η πολιτική ηγεσία της χώρας αναμένει έσοδα της τάξεως των 65 εκατομμυρίων ευρώ από την εφαρμογή του μέτρου, ειδικοί της αγοράς εκφράζουν φόβους ότι το νέο «χαράτσι» μπορεί να φτάσει σε ένα ποσόν μέχρι και επτά φορές μεγαλύτερο.

Παρ’ όλα αυτά, η ουγγρική κυβέρνηση υπεραμύνεται της απόφασής της, δια στόματος του Υπουργού Οικονομικών, Mihaly Varga, ο οποίος δήλωσε ότι «η πρόοδος της τεχνολογίας έχει μεταβάλει τον τρόπο που οι πολίτες χρησιμοποιούν τις τηλεπικοινωνίες, γι’ αυτό και έπρεπε να αλλάξει και ο τρόπος που φορολογείται η χρήση τους». Η απόκλιση, πάντως, μεταξύ των εκτιμήσεων των εσόδων της κυβέρνησης, σε σχέση με προβλέψεις άλλων φορέων, οδηγεί στην υπόθεση πως θα επιβληθεί ανώτατο όριο για το ποσόν με το οποίο θα φορολογούνται οι πάροχοι επικοινωνίας. Το 2013 η διακίνηση δεδομένων στο διαδίκτυο στην Ουγγαρία έφτασε το 1,2 δισεκατομμύριο Gigabytes.

Υπό το φως των εξελίξεων, η Magyar Telekom, θυγατρική της Deutsche Telekom, είδε την μετοχή της να πέφτει κατά 2,9%. Την Τετάρτη, η Ένωση Τηλεπικοινωνιών και Εταιρειών Ηλεκτρονικών Ειδών δήλωσε ότι η επιβολή του φόρου θα υποχρεώσει τις εταιρείες να μετακυλήσουν το κόστος στους λογαριασμούς των καταναλωτών, «οι οποίοι θα αποτελέσουν τα πραγματικά θύματα της υπόθεσης».

Ο Balazs Nemes, εκ της ιδρυτών της σελίδας στο Facebook κατά της επιβολής του φόρου, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Στις πιο προηγμένες χώρες, η χρήση του Internet αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών. Μόνο στις πιο σκοτεινές δικτατορίες, το διαδίκτυο χειραγωγείται πολιτικά ή οικονομικά. Από τη στιγμή που τόσο εμείς όσο και οι εταιρείες φορολογούμαστε, γιατί θα πρέπει να επιβληθεί «φόρος πολυτελείας» στην χρήση του internet, ενώ το χρησιμοποιούμε για βασικά πράγματα της καθημερινότητας, όπως τις ιατρικές μας επισκέψεις, τις αιτήσεις μας για πανεπιστήμια και την πληρωμή των λογαριασμών μας;».

Σε κάθε περίπτωση, η ανησυχία έχει επεκταθεί και εκτός Ουγγαρίας, καθώς όταν μία πύλη πέφτει, ενδέχεται να ακολουθήσουν και άλλες. Αν ο νόμος ψηφιστεί, η Ουγγαρία θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που φορολογεί το Ίντερνετ!

Χρήσιμα Links

Q

Στοιχεία Επικοινωνίας

Quantum Business & IT Solutions
Αριθμός ΓΕΜΗ: 148464501000

Αθήνα: Περικλέους 30-32, Σύνταγμα 105 62

Θεσσαλονίκη: Βασιλέως Ηρακλείου 53 & Καρόλου Ντηλ, 54623

211 210 40 50
info@quantum.gr

Δευτέρα - Παρασκεύη: 09:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.