Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Κοινωνικό Μέρισμα

Αργά το απόγευμα της Κυριακής άνοιξε το ξεχωριστό site για την υποβολή αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα που προανήγγειλε πριν από λίγες εβδομάδες. Η Quantum ετοίμασε μία γρήγορη λίστα των πληροφοριών που πρέπει να έχετε υπόψιν σας!

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι το κοινωνικό μέρισμα παρέχεται στο νοικοκυριό και όχι μεμονωμένα στους δικαιούχους. Αυτό σημαίνει ότι μία τετραμελής οικογένεια (γονείς και δύο ενήλικα παιδιά που μένουν μαζί) θα λάβουν ένα συνολικό ποσό, σε μία εκταμίευση, σε έναν λογαριασμό.

Αυτή η χρήση της έννοιας του νοικοκυριού αντί των φορολογουμένων επηρεάζει και τη διαδικασία αίτησης. Η αρχική αίτηση πρέπει να υποβληθεί από τον φορολογικά υπόχρεο, άσχετα εάν το ακίνητο του ανήκει ή είναι και ο ίδιος φιλοξενούμενος. Για παράδειγμα, στην ανωτέρω οικογένεια, ακόμα και αν τα ενήλικα τέκνα υποβάλλουν ξεχωριστές δηλώσεις και ακόμα και αν το ακίνητο ανήκει στη σύζυγο, η αρχική δήλωση θα γίνει από τον πατέρα.

Τέλος, αφού ο υπόχρεος κάνει την αρχική δήλωση, τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού θα πρέπει να συναινέσουν στην αίτηση που θα έχει υποβληθεί. Αυτό σημαίνει πως όλα τα μέλη θα πρέπει να έχουν ενεργούς κωδικούς πρόσβασης στο TaxisNET και τον ΑΜΚΑ τους (εκτός από τον/την σύζυγο ή το έτερο μέρος του Συμφώνου Συμβίωσης εφόσον η φορολογική δήλωση είναι κοινή).

Η διαδικασία της αίτησης είναι σχετικά απλή: ο κύριος του νοικοκυριού ουσιαστικά συνδέεται στο site www.koinonikomerisma.gr με τους κωδικούς του Taxis, επιβεβαιώνει τα στοιχεία που εμφανίζονται αυτομάτως και συμπληρώνει τηλέφωνο επικοινωνίας, email και το IBAN λογαριασμού στον οποίο θα κατατεθεί το μέρισμα. Ο υπόχρεος πρέπει να είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος στο λογαριασμό που θα δηλωθεί.

Αφού τα υπόλοιπα μέλη συναινέσουν στην αίτηση, ο κύριος υπόχρεος θα πρέπει να ξαναμπεί για να κάνει οριστική υποβολή της αίτησης. Το σύστημα τότε θα του επιβεβαιώσει αν πληροί ή όχι τα κριτήρια και αν ναι, θα εμφανίσει το συνολικό ποσό που δικαιούται. Εκτός από το κύριο εισοδηματικό κριτήριο που πρέπει να πληρείται, το νοικοκυριό θα πρέπει επίσης να έχει ακίνητη περιουσία που να μην ξεπερνά ένα συγκεκριμένο όριο (ανάλογα με τα μέλη), να υπάρχει τουλάχιστον ένας μήνας ασφάλισης σε κύριο ασφαλιστικό φορέα για τον υπόχρεο και να μην πληρούνται οι προϋποθέσεις φόρου πολυτελείας.

Η Quantum BITS είναι στη διάθεσή σας για όποιες περαιτέρω πληροφορίες χρειαστείτε ή για οδηγίες χρήσης του site και συμπλήρωσης της αίτησης!

Πηγή πληροφοριών & φωτογραφίας

Χρήσιμα Links

Q

Στοιχεία Επικοινωνίας

Quantum Business & IT Solutions
Αριθμός ΓΕΜΗ: 148464501000

Αθήνα: Περικλέους 30-32, Σύνταγμα 105 62

Θεσσαλονίκη: Βασιλέως Ηρακλείου 53 & Καρόλου Ντηλ, 54623

211 210 40 50
info@quantum.gr

Δευτέρα - Παρασκεύη: 09:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.