Την Παρασκευή έως το Σάββατο, που μας πέρασε, κάτοχοι ιστοσελίδων με κατάληξη στο domain .gr ή .ελ, έλαβαν το παρακάτω email. Το mail ενημέρωσε τους κατόχους ελληνικών domain πως το Μητρώο Ονομάτων Internet, δέχτηκε επίθεση από χάκερς κατά των πληροφοριακών του συστημάτων. Το email διαβεβαιώνει τους κατόχους πως "δεν προέκυψαν στοιχεία για διαρροή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα". Αναλυτικά το mail:

Αγαπητέ/ή Κύριε/α,

 

Το Μητρώο ονομάτων χώρου με κατάληξη [.gr] και [.ελ] υπέστη επίθεση κατά των πληροφοριακών του συστημάτων. Η επίθεση αυτή είναι τμήμα μιας γενικότερης προσπάθειας, σε διεθνές επίπεδο, να επηρεασθεί αρνητικά η λειτουργία των Μητρώων ονομάτων του διαδικτύου. Από τη διερεύνηση του περιστατικού δεν προέκυψαν στοιχεία για διαρροή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

 

Στο πλαίσιο της προσπάθειας του Μητρώου ονομάτων χώρου με κατάληξη [.gr] και [.ελ] να διασφαλίσει την ακεραιότητα των δεδομένων του, καθώς και να προστατεύσει τους δικαιούχους των διαδικτυακών ονομάτων, προχώρησε σε άμεση αλλαγή των κωδικών εξουσιοδότησης των ονομάτων χώρου [.gr] και [.ελ].

 

Επιπρόσθετα, ως προληπτικό μέτρο προστασίας, αλλά και συνολικότερα για τη διευκόλυνση των δικαιούχων, σας ενημερώνουμε ότι σύντομα θα τροποποιηθεί η διαδικασία αλλαγής των κωδικών εξουσιοδότησης των ονομάτων χώρου [.gr] και [.ελ].

 

Σε περίπτωση που επιθυμείτε τη γνωστοποίηση του νέου κωδικού ή την αλλαγή του, μπορείτε να απευθυνθείτε στον καταχωρητή σας.

 

 

Με εκτίμηση,

Μητρώο Ονομάτων Internet με κατάληξη .gr και .ελ Ινστιτούτο Πληροφορικής Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

Το Μητρώο Ονομάτων Internet με κατάληξη .gr και .ελ του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ-ΙΠ) είναι υπεύθυνο για την τεχνική υποστήριξη και λειτουργία του Μητρώου για τα Τop Level Domain .gr και .ελ. Ο ρόλος αυτός του έχει ανατεθεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) , αρμόδια Αρχή για την εκχώρηση και τη διαχείριση των Ονομάτων Χώρου .gr και .ελ.

Παρακάτω θα βρείτε τις πιστοποιήσεις ασφαλείας όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα του Μητρώο Ονομάτων Internet:

asfaleia

Τι πρέπει να κάνω αν είμαι κάτοχος domain με κατάληξη .gr / .ελ;

Μην ανησυχέιτε, δεν υπάρχει κίνδυνος απώλειας ή αντιγραφής των δεδομένων του ιστότοπου σας. Ωστόσο είμαστε χαρούμενοι που η ΕΕΤΤ μας ενημέρωσε εγκαίρως για την επίθεση και είναι GDPR compliant.

keep-calm-i-m-a-web-developer

Πηγές: grweb.ics.forth.gr