Σκάνδαλο Gamestop: Η αρχή μιας νέας εποχής για το χρηματιστήριο;

‘Μηδένα προ του τέλους μακάριζε’, έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, οι οποίοι αποδεικνύονται πιο επίκαιροι από ποτέ ακόμη και στην περίπτωση του αμερικάνικου χρηματιστηρίου.

Η GAMESTOP είναι μία εταιρεία videogames, η οποία από το 2019 σημείωνε σημαντικές απώλειες οι οποίες την ανάγκασαν να βάλει λουκέτο σε πλήθος καταστημάτων της και να προβεί σε απολύσεις.

Η τιμή της μετοχής της εταιρείας κυμαινόταν 18,84 $ τον Ιανουάριο του 2021, την στιγμή που την περίοδο ακμής της άγγιζε τα 62$.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη νέα τάση στο χώρο του gaming, όπου οι χρήστες,κάνουν download τα games, ενώ η συγκεκριμένη εταιρεία πουλά κατά κύριο λόγο cartridges και digital discs εκμεταλλεύτηκαν μεγάλα κερδοσκοπικά funds και επώνυμοι επενδυτές.

Έτσι λοιπόν, επένδυσαν εκατομμύρια κατά της Gamestop στο Χρηματιστήριο με την πρακτική της ανοιχτής πώλησης, το γνωστό «σορτάρισμα», αναμένοντας να αποκομίσουν τεράστια κέρδη από την πτώση της μετοχής.

Όμως οι Wallstreetbets, ένα forum στο Reddit αποφάσισαν να  τα «βάλουν» με τους μεγαλο-επενδυτές και τα hedge funds που αποκομίζουν τεράστια κέρδη από την πτώση των μετοχών και να τους δώσουν ένα σοβαρό μάθημα.

Έτσι, περισσότεροι από τα 2,2 εκατομμύρια χρήστες της συγκεκριμένης ομάδας πραγματοποίησαν μαζικά ως επενδυτική κοινότητα συναλλαγές μικρής αξίας με την χρήση εφαρμογών, όπως το Robinhood και το eToro.

Η διαμάχη αυτή μάλιστα, ανάμεσα στα hedge funds και τους wallstreetbets προσέλκυσε το ενδιαφέρον ακόμα και ‘πολύ διάσημων παικτών’ της Wallstreet με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τον Elon Musk της Tesla και τον tech επενδυτή Chamath Palihapitiya που καλούσαν τους followers τους να αγοράσουν μετοχές της GameStop.

Αποτέλεσμα, όλης αυτής της φρενίτιδας ήταν η εκρηκτική αύξηση της μετοχής στα $301.16 (ποσοστό αύξησης 400%) και η απώλεια 20 δις από τα hedge funds.

Μεγάλο όφελος φυσικά από αυτό αποκόμισε και το Reddit, η εφαρμογή μέσα από την οποία δημιουργήθηκε το ‘’κίνημα των wallstreetbets’’, λαμβάνοντας 250 εκατομμύρια δολάρια από νέα χρηματοδότηση. Το ποσό αυτό διπλασίασε  την αποτίμηση της εταιρείας, στα 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με το 2019  όπου η αξία είχε αποτιμηθεί στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παράλληλα, μετά την υπόθεση της Gamestop που έγινε viral παγκοσμίως έχει αυξήσει σημαντικά τους χρήστες της ενώ πλέον διεκδικεί ηγετική θέση στα social media αφού ανταγωνίζεται πολύ ισχυρούς παίκτες όπως το Facebook, το Twitter και το Snapchat.

Την ευνοϊκή φυσικά αυτή συνθήκη δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεκμετάλλευτη και έτσι αποφάσισε να αυξήσει τη δυναμική της μέσω ενίσχυσης της επικοινωνιακής της στρατηγικής λαμβάνοντας μέρος στο  Super Bowl, το μεγαλύτερο αθλητικό event στις ΗΠΑ, με ένα διασφημιστικό κλιπ το οποίο αναφερόταν έμμεσα στη Gamestop  σημειώνοντας ότι “δυνατά πράγματα συμβαίνουν όταν οι άνθρωποι αγωνίζονται για κάτι που πραγματικά θέλουν. Και υπάρχει ένα μέρος γι’ αυτό. Λέγεται Reddit”. 

Η υπόθεση της Gamestop διεγείρει πολλά ερωτηματικά για την επόμενη μέρα του χρηματιστήριου και το ρόλο που θα διαδραματίσουν τα social media σε αυτό.

Μπορεί να δημιουργούνται οι βάσεις για μια νέα εποχή ή μπορεί απλά να αποτελεί μία ‘φούσκα’.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα social media, πλέον, έχουν τόσο μεγάλη δύναμη η οποία συνεχώς ααυξάνεται, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι κατάφεραν να ‘παραλύσουν την Wallstreet’. 

Χρήσιμα Links

Q

Στοιχεία Επικοινωνίας

Quantum Business & IT Solutions
Αριθμός ΓΕΜΗ: 148464501000

Αθήνα: Περικλέους 30-32, Σύνταγμα 105 62

Θεσσαλονίκη: Βασιλέως Ηρακλείου 53 & Καρόλου Ντηλ, 54623

211 210 40 50
info@quantum.gr

Δευτέρα - Παρασκεύη: 09:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.