Είναι πραγματικά δωρεάν το δωρεάν Web Design?

mouse

 

Εσείς αν προσφέρατε μια καλή, χρονοβόρα και κοστοβόρα υπηρεσία θα την διανέματε δωρεάν;

Ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά λάθη που γίνεται σήμερα είναι ότι οι άνθρωποι δεν επενδύουν στις ιστοσελίδες τους. Οι εποχές είναι δύσκολες και είναι φυσιολογικό να θέλουμε μια ιστοσελίδα με το μικρότερο δυνατό κόστος αλλά το να δημιουργούμε μια δωρεάν ιστοσελίδα είναι κακή κίνηση, χωρίς να χωράει αμφιβολία.

Μετά τον εφιάλτη του να χάσουμε τις ιστοσελίδες μας και πιθανώς τα εισοδήματα που μας προσέφεραν, δε θα ξανακάνουμε περικοπές. Η φιλοξενία της ιστοσελίδας μας είναι τόσο φθηνή αυτές τις μέρες που αξίζει τη μικρή επένδυση για να εξασφαλίσουμε την ιδιοκτησία και τον έλεγχο της ιστοσελίδας μας. Το μέσο hosting κοστίζει λιγότερο από 15€ το μήνα (δηλαδή μερικοί καφέδες το μήνα αν θέλουμε να το δούμε από μια άλλη άποψη).

Συχνά ακούμε να λένε «Θά». Παραμένει κακή ιδέα.

Οι μηχανές αναζήτησης δίνουν περισσότερη αξιοπιστία σε ιδιόκτητες ιστοσελίδες λόγο της επένδυσης χρόνου και χρήματος που γίνεται σε αυτές. Είναι κατανοητό πως όταν μια εταιρία ή ένας ιδιώτης είναι διατεθειμένος να ξοδέψει χρόνο και χρήμα για την διαδικτυακή του παρουσία σίγουρα θα κάνει ότι μπορεί για να διασφαλίσει και την ποιότητά του περιεχομένου που θα βρίσκεται σε αυτή!

Μπορούμε να πούμε, από τα e-mail που λαμβάνουμε καθημερινά, ότι αυτοί που ξεκινάνε δωρεάν και σχεδιάζουν να αναβαθμίσουν αργότερα το λογαριασμό τους καταλήγουν να το μετανιώνουν. Η μεταφορά της ιστοσελίδας κατά την αλλαγή από free host σε ιδιόκτητο είναι πολύ δύσκολη (και κάποιες φορές αδύνατη) οπότε καλύτερα να σχεδιάσουμε και να χτίσουμε σωστά από την αρχή παρά να προσπαθούμε να «σώσουμε» την κατάσταση αύριο.

Αν δεν έχετε πειστεί ακόμα, διαβάστε:

Μειονεκτήματα δωρεάν ιστότοπων

 • Περιορισμένος χώρος για τις ιστοσελίδες σας
 • Δεν είναι δυνατή η πρόσθεση επιπλέον χαρακτηριστικών (plugins, καλάθι αγοράς, φόρουμ κ.λπ.).
 • Οι μηχανές αναζήτησης μπορεί να μη στέλνουν τόσους επισκέπτες λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης.
 • Οι επισκέπτες σας μπορεί να αμφιβάλλουν για την αξιοπιστία σας.
 • Μπορεί να έχετε διαφημίσεις τρίτων στην αρχική ή και σε όλες τις σελίδες σας.
 • Δεν σας ανήκει η ιστοσελίδα, τη νοικιάζετε!
 • Δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τη διαθεσιμότητα και τη μακροζωία της ιστοσελίδας σας (επειδή δεν σας ανήκει).
 • Δεν μπορείτε να έχετε διευθύνσεις e-mail με το όνομα της ιστοσελίδας σας.
 • Κακή βοήθεια και υποστήριξη (αν παρέχεται υποστήριξη).
 • Μπορεί να μην είναι δωρεάν για πάντα.

 

Πλεονεκτήματα του να έχετε το δικό σας ιστότοπο

 • Σας ανήκει στην πραγματικότητα.
 • Δεν έχετε διαφημίσεις και αναδυόμενα παράθυρα τρίτων.
 • Περισσότερη αξιοπιστία με τις μηχανές αναζήτησης.
 • Έχετε απόλυτα τον έλεγχο σχετικά με την εμφάνιση και την διαχείριση της ιστοσελίδας σας
 • Πολλαπλές ονομασίες e-mail με το όνομα της ιστοσελίδας σας (π.χ. info@yourcomapny.gr, sales@yourcomany.gr κ.λπ.).
 • Πολύς χώρος και δυνατότητες για επέκταση των σελίδων σας.
 • Κανένα άγχος για την κατάργηση της ιστοσελίδας απροειδοποίητα.
 • Αυξάνεται η επαγγελματικότητα σας και κατά συνέπεια η αξιοπιστία σας.
 • Περισσότερη ευελιξία στο σχεδιασμό και στη λειτουργία
 • Διαθέσιμη υποστήριξη για προβλήματα, τεχνική βοήθεια κ.λπ.

 

Οι εταιρείες επενδύουν χρήματα

Σκεφτείτε  ένα οποιαδήποτε επιτυχημένο επαγγελματικό site. Η διεύθυνση είναι πάντα “mycompany.com” ή “mycompany.gr”. Παρατηρήστε ότι ποτέ δεν είναι “mycompany.free-sites.com” ή από κάποιο τυχαίο δωρεάν όνομα.

Οι πραγματικές επιχειρήσεις έχουν τα δικά τους ονόματα domain. Και μη σας ξεγελούν οι εταιρείες που προσφέρουν δωρεάν ονόματα domain. Μπορεί να είναι δωρεάν τον πρώτο χρόνο αν αγοράσεις το hosting αλλά η ανανέωση μπορεί να είναι στα ύψη για τα επόμενα χρόνια.

Πέραν αυτού όταν χρησιμοποιούμε κάποια από τις υπηρεσίες free webdesign & Host στους όρους χρήσης δεχόμαστε ότι το περιεχόμενο δεν ανήκει σε εμάς αλλά στον πάροχο. Οπότε κάλλιστα μπορεί ο πάροχος να μας «πάρει» το περιεχόμενο μας εφόσον η ιστοσελίδα μας πάει πολύ καλά και να το πουλήσει σε πελάτες του ή ακόμα και σε εμάς τους ίδιους!

Υπάρχει σχεδόν πάντα παγίδα με το ΔΩΡΕΑΝ

Οι servers, οι designers και το support κοστίζουν χρήματα στον πάροχο οπότε όταν αυτός επιλέγει να δώσει κάτι από αυτά δωρεάν είτε το κάνει με σκοπό να επεκτείνει το πελατολόγιο του (οπότε το δωρεάν δεν είναι για πάντα αλλά υπό μορφή δοκιμαστικής περιόδου) είτε σκοπεύει να βγάλει τα έξοδα του με άλλον τρόπο (όπως διαφημίσεις και χρήση του δικού σας πελατολογίου/επισκεπτών προς δικό του όφελος).

Δεν είναι σύμπτωση που οι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν τις δικές τους ιστοσελίδες

Συν του ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε τους επισκέπτες μας να πάρουν στα σοβαρά εμάς ή την ιστοσελίδα μας όταν το όνομα ξεκινάει κάπως έτσι http://myfreesite…

Και αν δεν απωθήσει τους επισκέπτες μας το όνομα του site μας, οι διαφημίσεις και τα αναδυόμενα παράθυρα σίγουρα θα το κάνουν.

Πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι μπορεί να ζητήσουμε από τον επισκέπτη μας κάποια πληροφορία όπως το email του ή το όνομα του ή ακόμα και την πιστωτική του κάρτα και την διεύθυνση του (σε περίπτωση πώλησης αγαθών). Εσείς θα δίνατε κάτι από τα παραπάνω σε μια ιστοσελίδα η οποία γνωρίζετε ότι φτιάχτηκε σε ένα απόγευμα χωρίς καμία επένδυση και δεν μπορείτε να εξακριβώσετε σε ποιόν ανήκει ή για πόσο καιρό ακόμα θα λειτουργεί;

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΕΝΑ SITE

Η συμβουλή μας είναι να καταχωρήσετε το δικό σου όνομα domain (μέσα από κάποιον επίσημο καταχωρητή αδειοδοτημένο από την ΕΕΤΤ όπως η Quantum Business & IT Solutions) και να χτίσετε το site σας από την αρχή με την βοήθεια κάποιου επαγγελματία τόσο όσον αφορά το γραφικό κομμάτι αλλά και το λειτουργικό.

Εμείς στην Quantum Business & IT Solutions γνωρίζουμε την σημασία που έχει τόσο η εικόνα της διαδικτυακής σας παρουσίας, όσο και η λειτουργικότητα. Καθώς βάση της λειτουργικότητας θα βαθμολογηθεί η ιστοσελίδα σας από την Google και τις υπόλοιπες μηχανές αναζήτησης και βάση αυτής της βαθμολογίας θα είναι η σελίδα σας «ψηλά» στις αναζητήσεις ή «χαμηλά».

Μετά την απόκτηση του ονόματος και τον σχεδιασμό της ιστοσελίδας το μόνο που μένει είναι η ενοικίαση ενός χώρου φιλοξενίας (hosting) ανάλογου των αναγκών σου. Και πάλι η Quantum Business & IT Solutions είναι δίπλα σας ώστε να σας συμβουλέψει και να μοιραστεί μαζί σας τα «μυστικά» που διαφοροποιούν μια φιλοξενία από μια αποδοτική φιλοξενία!

Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Χρήσιμα Links

Q

Στοιχεία Επικοινωνίας

Quantum Business & IT Solutions
Αριθμός ΓΕΜΗ: 148464501000

Αθήνα: Περικλέους 30-32, Σύνταγμα 105 62

Θεσσαλονίκη: Βασιλέως Ηρακλείου 53 & Καρόλου Ντηλ, 54623

211 210 40 50
info@quantum.gr

Δευτέρα - Παρασκεύη: 09:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.