Η Google αλλάζει… είναι έτοιμο το site σας;

Πριν από τρία χρόνια, η μηχανή αναζήτησης της Google άρχισε να ευνοεί τις ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν κρυπτογραφημένες συνδέσεις HTTPS, δίνοντας τους ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην κατάταξη των αποτελεσμάτων αναζήτησης.

Οι ιστότοποι που εξασφαλίζουν το περιεχόμενό τους με την χρήση domain validated certificate (HTTPS) πετυχαίνουν υψηλότερες θέσης στην μηχανή αναζήτησης της Google, αυξάνοντας έτσι την προβολή τους και κατά συνέπεια την επισκεψιμότητά τους . Η Google επέλεξε να χρησιμοποιήσει μια τεχνική «καρότου και μαστίγιου» ώστε να ενισχύσει την ασφάλεια στα αποτελέσματα που προβάλλει στους χρήστες της. Έως αυτήν την στιγμή είχε θέση σε λειτουργία μόνο το «καρότο», επιβραβεύοντας τους ασφαλείς ιστότοπους, όμως πολύ σύντομα θα θέσει σε λειτουργία και το «μαστίγιο»…

Αυτό το καλοκαίρι, η Google θα επισημάνει τους ιστότοπους που δεν χρησιμοποιούν το HTTPS ως ανασφαλείς στο πρόγραμμα περιήγησης Chrome, αποτρέποντας ουσιαστικά τους επισκέπτες από το να τους επισκεφθούν.

Αρχίζοντας με το Chrome 68, τον Ιούλιο του 2018, η επίσκεψη σε έναν ιστότοπο χρησιμοποιώντας μια σύνδεση HTTP θα συνοδεύεται με το μήνυμα “Δεν είναι ασφαλές” στο κύριο πλαίσιο του προγράμματος περιήγησης (δηλαδή στο πεδίο εμφάνισης και εισαγωγής που δέχεται τόσο διευθύνσεις URL, όσο και ερωτήματα αναζήτησης) – όπως καταλαβαίνετε, αυτό θα έχει αντίκτυπο και στην προβολή στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Η νέα διεπαφή του Chrome θα βοηθήσει τους χρήστες να κατανοήσουν ότι όλες οι τοποθεσίες HTTP δεν είναι ασφαλείς και συνεχίζουν να μετακινούν τον ιστό προς έναν ασφαλή ιστότοπο HTTPS από προεπιλογή“, εξηγεί η Google σε μια ανάρτηση της.

Αυτήν την στιγμή ο Chrome κατέχει περίπου το 56% του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς του προγράμματος περιήγησης (browsers) σε κινητές (smartphone/tablets) και επιτραπέζιες (desktop/laptop) συσκευές, συνεπώς η ετικέτα «Δεν είναι ασφαλές» της Google ενδέχεται να παρατηρηθεί από πολλούς χρήστες του Chrome με αποτέλεσμα την σημαντική πτώση επισκεψιμότητας στους ιστότοπους αυτούς.

Αν και πολλές ιστοσελίδες θα επηρεαστούν, πολλές ιστοσελίδες είναι ήδη έτοιμες για αυτήν την αλλαγή. Σύμφωνα με την Google, 81 από τους 100 κορυφαίους ιστότοπους χρησιμοποιούν HTTPS από προεπιλογή, πάνω από το 68% της επισκεψιμότητας του Chrome απο Android και Windows εμφανίζεται μέσω του HTTPS και πάνω από το 78% της επισκεψιμότητας Chrome απο Chrome OS, macOS και iOS ταξιδεύουν με ασφάλεια.

Η Google προσφέρει ένα δωρεάν εργαλείο ελέγχου ασφάλειας που ονομάζεται Lighthouse, το οποίο μπορεί να βοηθήσει τους προγραμματιστές να προσδιορίσουν ποιοι πόροι του ιστότοπου εξακολουθούν να φορτώνουν χρησιμοποιώντας μη ασφαλή HTTP.

Εσείς και η ιστοσελίδα σας είστε έτοιμοι για αυτήν την αλλαγή;

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα ή να αναβαθμίσετε το site σας εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή κατάταξη στην μηχανή αναζήτησης της Google, επικοινωνήστε μαζί μας και ένας μηχανικός πιστοποιημένος από την Google θα χαρεί να σας εξυπηρετήσει.

Χρήσιμα Links

Q

Στοιχεία Επικοινωνίας

Quantum Business & IT Solutions
Αριθμός ΓΕΜΗ: 148464501000

Αθήνα: Περικλέους 30-32, Σύνταγμα 105 62

Θεσσαλονίκη: Βασιλέως Ηρακλείου 53 & Καρόλου Ντηλ, 54623

211 210 40 50
info@quantum.gr

Δευτέρα - Παρασκεύη: 09:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.