Η Ένωση Φοροτεχνικών Αττικής για τις φορολογικές δηλώσεις 2015

calculator

 

Η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής με ανακοίνωσή της τοποθετείται πάνω στα τρέχοντα προβλήματα των λογιστών και των επιχειρήσεων για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Όπως αναφέρει, η θέσπιση του νέου κώδικα φορολογίας εισοδήματος (ν. 4172/2013) τροποποίησε σχεδόν ριζικά το φορολογικό τοπίο της χώρας και οδήγησε σε πλειάδα αλλαγών που κατέστησαν ακόμη πιο δύσκολη την ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητα των συναδέλφων λογιστών-φοροτεχνικών. Τα προβλήματα ήταν πολλά, όπως ήταν φυσικό μετά από κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση και αρκετά εξακολουθούν δυστυχώς να υφίστανται, δημιουργώντας έτσι τεράστια σύγχυση και προβληματισμό σε όλους εμάς που καλούμαστε να εφαρμόσουμε τις κείμενες διατάξεις.

Συνεπώς όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος δυστυχώς τα γεγονότα μαρτυρούν ότι εμείς οι λογιστές, ως σύγχρονοι Άτλαντες θα κληθούμε, για άλλη μια φορά, να σηκώσουμε στις πλάτες μας όλο το βάρος της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ακροβατώντας μέσα σε ένα προβληματικό και απρόβλεπτο περιβάλλον εργασίας.

Έτσι αποδεικνύουμε κάθε χρόνο πως έχουμε την επιστημονική κατάρτιση και την τεχνογνωσία για τη σωστή και έγκυρη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, παρόλο που υπάρχουν πολλά προσκόμματα στην πορεία μας.

Η νέα ηγεσία της ΓΓΔΕ έχει δείξει και στο άμεσο παρελθόν ότι τείνει ευήκοοα ώτα σε ορισμένα από τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο και έχει υιοθετήσει αρκετές από τις προτάσεις μας.

Προκειμένου να προχωρήσει ομαλά η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων και για μην υπάρχουν προστριβές μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, πρέπει για μια ακόμα φορά η ηγεσία του υπ. Οικονομικών να «ακούσει» του λογιστές, έτσι ώστε να υποβληθούν ορθά οι φορολογικές δηλώσεις.

Ομαλή υποβολή των δηλώσεων δεν μπορεί να γίνει φυσικά κάτω από αντίξοες συνθήκες, ούτε μέσα από εξαντλητικά ωράρια εργασίας εκ μέρους μας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει καταρρακωθεί η ψυχολογική και σωματική μας υγεία στο βωμό της υποβολής των δηλώσεων.

Σήμερα, θέλουμε να προτείνουμε τρείς λύσεις που θεωρούμε ότι θα βοηθήσουν στην αποσυμπίεση της υφιστάμενης κατάστασης και γενικότερα στην ομαλή υποβολή των δηλώσεων.

Απλοποίηση και συγχώνευση εντύπων (Φ.01.10, Φ.01.12,Φ01.13, Ε5) σε ένα έντυπο.

Είναι ευκαιρία τώρα που σχεδιάζονται τα νέα έντυπα να υπάρξει επιτέλους μια ενοποίησή τους σε ένα ενιαίο έντυπο. Έτσι θα υπάρξει μείωση του γραφειοκρατικού κόστους και τα πράγματα θα είναι απλά και ξεκάθαρα χωρίς πλήθος κωδικών και πινάκων.

Απλοποίηση εντύπου Ε3.
i. Διαγραφή παρωχημένων κωδικών και πινάκων
ii. Αυτόματη μεταφορά ποσού αναμόρφωσης δαπανών στο έντυπο φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων (για διπλογραφικά βιβλία).

Παράταση δηλώσεων και επαναφορά έκπτωσης για εφάπαξ πληρωμή φόρου.

i. Η καθυστέρηση έκδοσης των απαραίτητων ερμηνευτικών αποφάσεων του ν. 4172/2013, η καθυστέρηση στην έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας της εφαρμογής για την υποβολή των βεβαιώσεων αποδοχών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων δεν έχει ανοίξει ακόμη, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για παράταση των καταληκτικών προθεσμιών υποβολής των δηλώσεων.
ii. Η θεσμοθέτηση μεγάλης έκπτωσης (10% ή 5%) για τις εφάπαξ πληρωμές των φόρων, θα τονώσει σε μεγάλο βαθμό τα έσοδα του κράτους και θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για την άμεση πληρωμή τους.
iii. Προτείνουμε σε πρώτη φάση την παράταση των δηλώσεων φυσικών προσώπων έως 31.7.2015 και μετάθεση της πρώτης δόσης πληρωμής την 31.8.2015. Επίσης, προτείνουμε την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των δηλώσεων νομικών προσώπων έως 10.7.2015.
H μετακύλιση κατά ένα μήνα στην είσπραξη των εσόδων του κράτους από την μετάθεση της πρώτης δόσης των δηλώσεων φυσικών προσώπων, μπορεί να ισοσκελιστεί από με τις εφάπαξ πληρωμές του φόρου (με έκπτωση) που προτείνουμε ανωτέρω.

Σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθούμε συνεχώς τη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και θα παρεμβαίνουμε όπου χρειαστεί με νέες προτάσεις, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή υποβολή αυτών, η ομαλή εισροή εσόδων του κράτος αλλά πρωτίστως οι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας των λογιστών φοροτεχνικών που ταλανίζονται από όλη αυτή την κατάσταση.

πηγή: eea.gr

Χρήσιμα Links

Q

Στοιχεία Επικοινωνίας

Quantum Business & IT Solutions
Αριθμός ΓΕΜΗ: 148464501000

Αθήνα: Περικλέους 30-32, Σύνταγμα 105 62

Θεσσαλονίκη: Βασιλέως Ηρακλείου 53 & Καρόλου Ντηλ, 54623

211 210 40 50
info@quantum.gr

Δευτέρα - Παρασκεύη: 09:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.