Εργασία και ψυχική υγεία

Ένας στους έξι ενήλικες που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία πάσχουν από κάποια ψυχική ασθένεια, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. 

Όπως επισημαίνεται σε νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), περίπου 12 δισεκατομμύρια εργασιακές ημέρες και 1 τρισεκατομμύριο δολάρια χάνονται ετησίως εξαιτίας του άγχους και της κατάθλιψης. 

«Έχει έρθει η ώρα να επικεντρωθούμε στις αρνητικές επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει η εργασία στην ψυχική μας υγεία», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς στην κοινή ανακοίνωση των δύο υπηρεσιών. «Η ατομική ευημερία αποτελεί επαρκή λόγο για να δράσουμε, αλλά η κακή ψυχική υγεία μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην απόδοση και την παραγωγικότητα ενός ατόμου», τόνισε. 

Για τα ανησυχητικά νούμερα, όπως καταδεικνύει η έκθεση, καταλυτικό ρόλο φέρεται να παίζει ο χώρος και οι συνθήκες εργασίας.
Όπως επισημαίνει ο ΠΟΥ, μία δουλειά που προσφέρει ικανοποίηση στον εργαζόμενο μπορεί να προστατεύσει την ψυχική του υγεία, να του αυξήσει την αυτοπεποίθηση και φυσικά να του προσφέρει τα απαραίτητα προκειμένου να ζήσει επαρκώς. 

Αντίθετα, η ανεργία, οι κακές ή μέτριες συνθήκες εργασίας, καθώς και οι κακές εργασιακές σχέσεις ενδέχεται να «συμβάλουν σημαντικά στην επιδείνωση της ψυχικής υγείας ή των ήδη υφιστάμενων ψυχολογικών προβλημάτων». 

«Πρέπει να επενδύσουμε ώστε να δημιουργήσουμε μια κουλτούρα πρόληψης γύρω από την ψυχική υγεία στην εργασία. Να αλλάξουμε δηλαδή το περιβάλλον εργασίας ώστε να δώσουμε τέλος στον στιγματισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό και να διασφαλίσουμε ότι οι εργαζόμενοι που υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας αισθάνονται υποστήριξη και προστασία», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ILO Γκάι Ράιντερ. 

Στο κοινό υπόμνημα που δημοσίευσαν ΠΟΥ και ILO, παρουσιάζονται πρακτικές, συμβουλές και τρόποι υποστήριξης που πρέπει να υιοθετηθούν τόσο σε ενδοεταιρικό επίπεδο από την κάθε επιχείρηση ξεχωριστά, όσο και σε κρατικό, από την εκάστοτε κυβέρνηση. 

Χρήσιμα Links

Q

Στοιχεία Επικοινωνίας

Quantum Business & IT Solutions
Αριθμός ΓΕΜΗ: 148464501000

Αθήνα: Περικλέους 30-32, Σύνταγμα 105 62

Θεσσαλονίκη: Βασιλέως Ηρακλείου 53 & Καρόλου Ντηλ, 54623

211 210 40 50
info@quantum.gr

Δευτέρα - Παρασκεύη: 09:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.