Έρευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ: Η επανεκκίνηση της οικονομίας απαιτεί άμεσα σχέδιο στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν από 0-49 άτομα αποτελούν το 99,6% των ελληνικών επιχειρήσεων, με πιο απλά λόγια τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. 

Τα ευρήματα της έρευνας που διεξήχθη πρόσφατα από το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ επιβεβαιώνουν ότι η κατάσταση είναι δυσμενής λόγω της υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας πλήθους επιχειρήσεων με την υιοθέτηση των περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση του COVID 19. Αυτή η υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή εργασίας ή ακόμα και την απόλυση εργαζομένων, των οποίων το εισόδημα όχι μόνο μειώθηκε κατά μεγάλο ποσοστό αλλά σε πολλές περιπτώσεις μηδενίστηκε. Ως επακόλουθο, ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος για το Β’ εξάμηνο του 2020 παρέμεινε σε πολύ χαμηλό επίπεδο της τάξης του 20,1% ενώ ο μέσος όρος μείωσης του κύκλου των εργασιών άγγιξε το 32,6 %. 

Η κρίσης της πανδημίας δεν επηρεάζει το ίδιο όλες τις επιχειρήσεις. Σε εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση βρίσκονται εκείνες οι επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει υποχρεωτικά την λειτουργία τους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν καταφέρει να ανταπεξέλθουν στις πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες καθώς και επιχειρήσεις που έχουν μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία. Το συντριπτικό ποσοστό ωστόσο, το 70,7 % δηλώνει ότι έχει δει τον τζίρο του να μειώνεται, το 16,9 % δηλώνει ότι ο τζίρος δεν μεταβλήθηκε, ενώ μόλις το 11,1% των επιχειρήσεων δηλώνει αύξηση τζίρου. Όλο αυτό, είχε ως αποτέλεσμα για το 2020 να διπλασιαστούν οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με ζημιές και να υποδιπλασιαστούν οι επιχειρήσεις που κατέγραψαν κέρδη (σε σχέση με το 2019). 

Έτσι, 1 στις 2 επιχειρήσεις έχουν ταμειακά διαθέσιμα τα οποία μπορεί να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της επιχείρησης για το πολύ ένα μήνα ενώ το 14,9 % δήλωσε πως έχει οφειλές προς το ΙΚΑ, το 32.9% έχουν καθυστερημένες οφειλές σε τραπεζικά δάνεια, το 23% έχει καθυστερημένες οφειλές προς ενοίκια ενώ το 22,6 % έχει καθυστερημένες οφειλές προς προμηθευτές. 

Όλα τα παραπάνω ευρήματα, δημιουργούν πολύ σημαντικούς προβληματισμούς για την επόμενη μέρα αυτών των επιχειρήσεων. Τι πρέπει να γίνει ούτως ώστε οι επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν σε αυτή την κατάσταση και να μην κλείσουν εκτοξεύοντας το δείκτη ανεργίας; 

Σύμφωνα λοιπόν με την εν λόγω έρευνα για να αποφευχθούν τα χειρότερα απαιτείται ένα συνεκτικό σχέδιο υποστήριξης των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα εκείνων που πλήττονται δυσανάλογα από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, για το διάστημα της σταδιακής επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. 

Το σχέδιο δράσης για την επόμενη μέρα θα πρέπει να εξυπηρετεί 2 δέσμες μέτρων: 

1η δέσμη: Επαρκή ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να επανεκκινήσουν. Ένα μέρος της χρηματοδότησης αυτής θα πρέπει να αφορά την κάλυψη των οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας και να έχει τη μορφή της επιδότησης.  

2η δέσμη: Προγράμματα επιδότησης του μη μισθολογικού ή/και του μισθολογικού κόστους για την διατήρηση των θέσεων εργασίας. 

Στην Quantum BITS, πιστεύουμε απόλυτα στη σημαντικότητα των μέτρων ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν το ζωτικό πυρήνα της ελληνικής οικονομίας.  

Διαβάστε αναλυτικά :https://imegsevee.gr/δημοσιεύσεις/εξαμηνιαία-αποτύπωση-οικονομικού-κλίματος-στις-μικρές-επιχειρήσεις-φεβρουάριος-2021/?fbcli 

Χρήσιμα Links

Q

Στοιχεία Επικοινωνίας

Quantum Business & IT Solutions
Αριθμός ΓΕΜΗ: 148464501000

Αθήνα: Περικλέους 30-32, Σύνταγμα 105 62

Θεσσαλονίκη: Βασιλέως Ηρακλείου 53 & Καρόλου Ντηλ, 54623

211 210 40 50
info@quantum.gr

Δευτέρα - Παρασκεύη: 09:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.