Πριν 3 μέρες μάθαμε πως οι ΗΠΑ απαγορεύουν κάθε συνεργασία Αμερικάνικης εταιρείας με την Huawei, αυξάνοντας την κόντρα του Trump με την Κίνα.

 

Αυτό σημαίνει πως και η Google δεν θα μπορεί να δίνει άδειες στην Huawei για την χρήση του Android. Αν και το Android είναι Open Source συνεπώς δεν υπάρχει πρόβλημα με το λειτουργικό, όμως μαζί με το Android έρχονται  και υπηρεσίες, όπως το Google Play, που δεν είναι Open Source και η χρήση τους προϋποθέτει άδεια από την Google. Ο Trump απαίτησε την διακοπή συνεργασίας τόσο από την Google, όσο και από τις άλλες μεγάλες εταιρείες που συνεργάζονται με την Huawei, όπως η Intel, η Qualcomm και η Broadcom.

 

Ο λόγος για αυτήν την απαγόρευση ξεκίνησε από το 2018, όπου η κυβέρνηση Trump υποστηρίζει πως τα τηλεπικοινωνιακά προϊόντα της Huawei μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κατασκοπία εναντίον τους, μέσω trojan horse.

 

Έτσι το Τμήμα Εμπορείου των ΗΠΑ έβαλε σε blacklist την Huawei και τις 68 θυγατρικές της, με σκοπό να σταματήσει και επίσημα κάθε εμπορική συναλλαγή μαζί τους.

 

Δεν είναι μόνο η Google που επιρεάζει την Huawei

Η τελευταία και πιο ισοπεδωτική είδηση για την κινέζικη εταιρεία είναι πως, σύμφωνα με το BCC, η ARM σταματάει κάθε συνεργασία μαζί της. Η ARM σχεδιάζει SoC's πλακέτες, δηλαδή συνεργάζεται με την Huawei και πλέον με όλες τις εταιρείες που κατασκευάζουν smartphones, για την κατασκευή των επεξεργαστών στα κινητά.

Ακόμα, φημολογείτε πως και η Mircosoft θα σταματήσει τις άδειες των Windows στους υπολογιστές της Huawei. Καθόλου απίθανο αφού κάθε εταιρεία φαίνεται πως θα συμμορφωθεί στις κυρώσεις που αναμένεται να τις βρεί, αν δεν διακόψουν κάθε συνεργασία με την Huawei.

 

Ήταν προετοιμασμένη για αυτήν την εξέλιξη η Huawei;

Πριν 2 μήνες ο Richard Yu ανέφερε πως η Huawei έχει αναπτύξει ήδη το δικό της λειτουργικό σύστημα. Όπως επίσης έχει γίνει γνωστό, χωρίς να είναι ακόμα επίσημο, το συγκεκριμένο λειτουργικό θα ονομάζεται Hongmeng OS και η ανάπτυξη του ξεκίνησε το 2012.

 

«Το αμερικανικό πολιτικό προσωπικό, με τις πρακτικές του το τρέχον διάστημα, δείχνει ότι υποτιμά τη δύναμή μας», είπε ο ιδρυτής της Huawei, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

 

Ακόμη, υποστήριξε ότι η ανάπτυξη των δικτύων 5G θα μείνει ανεπηρέαστη από τα αμερικανικά μέτρα και καμία ανταγωνίστρια της δεν μπορεί να την «προφτάσει» μέσα στα επόμενα «δύο ως τρία χρόνια».

 

Ποιος είναι ο πραγματικός κατάσκοπος σε αυτήν την υπόθεση;

Σήμερα η Huawei είναι δεύτερη σε πωλήσεις smartphone παγκοσμίως. Παρόλα αυτά δεν έχει βρεθεί ποτέ στις συσκευές της κάποιο πρόγραμμα που να συλλέγει πληροφορίες και να τις στέλνει στην κινεζική κυβέρνηση. Έτσι οι ΗΠΑ, προσπαθούνε να σταματήσουν την Huawei, χωρίς όμως να παραθέτουν στοιχεία για τις κατηγορίες κατασκοπίας.

 

Το περίεργο όμως είναι πως στο αμερικάνικο στρατόπεδο, έχουμε πάρα πολλές αναφορές για παρακολούθηση συσκευών της Apple και της Huawei από την NSA. To 2013 είχαμε δει το project DROPOUT JEEP της NSA, που περιλάμβανε ένα spyware, εγκατεστημένο στα iPhones. Με αυτό το malware η αμερικάνικη κυβέρνηση είχε πρόσβαση στα μηνύματά, τις επαφές, την τοποθεσία, την κάμερα και το μικρόφωνο των εκατομμύρια χρηστών. Μάλιστα το ίδιο backdoor ήταν παρόν σε δικτυακούς εξοπλισμούς της CISCO και της Dell.

 

Ο Edward Snowden, ο διάσημος ακτιβιστής hacker, έδωσε στην δημοσιότητα έγγραφα 50 σελίδων από την NSA, στις οποίες περιγράφετε η λειτουργία του backdoor εργαλείου. Τα εν λόγω έγγραφα απευθύνονταν σε αμερικανικές εταιρίες για να το ενσωματώσουν στο software τους.

 

Η λίστα με τα projects της NSA για παρακολούθηση μέσω τεχνολογικών μέσων δεν έχει τέλος, με ένα από τα πιο διάσημα να είναι πιθανότατα το PRISM.

 

Ποια είναι η επόμενη μέρα για τις ΗΠΑ - Huawei;

Μετά από τρία εικοσιτετράωρα πανικού γύρω από αυτό το ζήτημα, το τμήμα Εμπορίου των ΗΠΑ δίνει προσωρινή άδεια στην Huawei για να μπορεί να συντηρεί με updates και ότι χρειαστεί, τα προϊόντα που υπάρχουν ήδη στην αγορά. Αυτή η περιορισμένη χρονικά άδεια που δόθηκε στη Huawei ισχύει μέχρι τον Αύγουστο του 2019. Έτσι θα υπάρξει χρόνος προσαρμογής όλων των εταιρειών πάνω στις νέες συνθήκες συνεργασίας με τον κινέζικο κολοσσό.