Ξεκινά η εκπόνηση δωρεάν μαθημάτων ψηφιακών δεξιοτήτων με ελεύθερη πρόσβαση για όλους τους πολίτες μέσα από τον υπολογιστή ή το κινητό τους, οπου θα υπάρχει σχεδιασμός για πιστοποίηση της παρακολούθησης και διασύνδεση με την αγορά εργασίας, καθώς και μαθήματα για μαθητές και φοιτητές.

 

Πρόκειται για την Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών, την δομή της οποίας παρουσίασε σήμερα, Τετάρτη (24/6) διαδικτυακά στους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα ψηφιακής στρατηγικής, Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.

 

Χαρακτηριστικά ανέφερε: "Αυτή η προσπάθεια έγινε με ένα πολύ χαμηλό κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο. Εδώ βασικά έχουμε αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό του ελληνικού Δημοσίου όπως έγινε και με το gov.gr, χωρίς μεγάλους, διεθνείς διαγωνισμούς.

 

Πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν με ίδιους πόρους, αξιοποιώντας πολύ ικανούς ανθρώπους από το ελληνικό Δημόσιο» και υπογράμμισε ότι «στόχος μας είναι αυτή η πύλη να αποτελέσει την κεντρική πύλη συνολικά στην προσπάθειά μας για τον ψηφιακό εγγραματισμό.

 

Δεν έχει νόημα να ψηφιοποιούμε το κράτος αν οι πολίτες δεν μπορούν να καταναλώσουν αυτές τις υπηρεσίες".

 

Γι' αυτό, και ο πρώτος στόχος της Ψηφιακής Ακαδημίας Πολιτών είναι να παρέχει τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες ώστε να «εξοπλίσουμε» τους πολίτες για να αξιοποιήσουν τα εργαλεία που τους παρέχονται.

 

Ο δεύτερος στόχος είναι και η αγορά εργασίας, καθώς «όλες οι δουλειές του μέλλοντος σε ένα μεγάλο ποσοστό θα απαιτούν βασικές ψηφιακές δεξιότητες».

 

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κος Ζαριφόπουλος επεσήμανε ότι η Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που ζούνε ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο σημείο της Ελλάδας, οι οποίοι δεν εχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μαθήματα με την παρουσία τους.

 

Ο υφυπουργός δήλωσε: "Η Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών είναι μια εκπαιδευτική πλατφόρμα ασύγχρονης εκπαίδευσης όπου ο πολίτης από όπου κι αν βρίσκεται, είτε από τον υπολογιστή του είτε από το κινητό του να μπορεί να έχει πρόσβαση σε ένα εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο είναι συγκεντρωμένο σε ένα σημείο και μπορεί να το παρακολουθεί όποτε επιθυμεί, εύκολα και σε ένα φιλικό ψηφιακό περιβάλλον- μέσα από το gov.gr- και μάλιστα πρόκειται για ένα ποιοτικό περιεχόμενο εκπαίδευσης.

 

Η Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών θα εμπλουτίζεται με νέα μαθήματα από τους υφιστάμενους ή και νέους παρόχους." 

 

Η πλατφόρμα διαθέτει μέχρι στιγμής 214 μαθήματα, 30 θεματικές ενότητες από 32 παρόχους και 1.800 ώρες εκπαίδευσης, ενώ αναμένεται να ενταχθούν και νέες θεματικές ενότητες και υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση προσφοράς εκπαιδευτικού υλικού.

 

Επιπροσθέτως, στον χρήστη παρέχεται και η δυνατότητα αυτοαξιολόγησής, όπου θα απαντά σε ένα ερωτηματολόγιο και ανάλογα με το επίπεδό του θα του δίνεται η κατεύθυνση για τα ανάλογα μαθήματα.

 

Στα σχέδια του υπουργείου, όπως πρόσθεσε ο κ. Ζαριφόπουλος, είναι να δοθεί μια προσωποποιημένη υπηρεσία όπου ο πολίτης θα μπορεί να έχει τον δικό του φάκελο με τα δικά του αποτελέσματα αυτοξιολόγησης και τα μαθήματα που έχει ήδη παρακολουθήσει.

 

Όπως δήλωσε: "Η επόμενη φάση είναι πώς θα μπορέσουμε να δώσουμε μια πιστοποίηση στους πολίτες που έχουν ολοκληρώσει κάποια μαθησιακά μονοπάτια".

 

"Μάλιστα έχουν αρχίσει οι σχετικές συζητήσεις για υποχρεωτικά μαθήματα ψηφιακών δεξιοτήτων σε όλα τα προγράμματα σπουδών για φοιτητές".

 

Ο υφυπουργός κατέληξε τονίζοντας την ανάγκη ευαισθητοποίησης ενημέρωσης των πολιτών για τα ψηφιακά εργαλεία που είναι διαθέσιμα. Να αναφέρουμε ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 160.000 μοναδικοί χρήστες της πλατφόρμας, οι οποίοι περιηγούνται και παραμένουν για να ενημερωθούν για τα σχετικά εργαλεία.

 

πηγή: Newsbeast