Όταν ο Internet Explorer της Microsoft ήταν βασιλιάς της περιήγησης στο Internet, όλα ήταν καινούρια. Στην συνέχεια, ήρθε ο Firefox και το Safari της Apple. Αλλά ο νέος βασιλιάς του web είναι το Google Chrome, διαθέσιμο για σχεδόν κάθε πλατφόρμα εκεί έξω και πιο σταθερός από τον ανταγωνισμό. Ωστόσο, ένα νέο πρόγραμμα περιήγησης έχει εισέλθει στην συνεχώς αναπτυσσόμενη αγορά και ονομάζεται Brave.

 

 

Το Brave είναι ένας περιηγητής, ο οποίος ήρθε να δώσει μια νέα οπτική στο digital marketing και στο πως αλληλοεπιδρά ο χρήστης με μια ιστοσελίδα. Πρόκειται για ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα (open source) βασισμένο στην blockchain τεχνολογία.

Iδρυτικά μέλη του, μεταξύ των άλλων, ο Brian Bondy ( δημιουργός του Firefox for Windows, Robobak) και ο Brendan Eich (εμπνευστής της γλώσσας προγραμματισμού Javascript).

 

 

 

 

Καινοτομίες που εγκαινιάζει ο Brave browser.

 

 Σύστημα ανταμοιβών για δημιουργούς περιεχομένου και χρήστες

 

Οι δημιουργοί περιεχομένου εξαρτώνται από τις διαφημίσεις, προκειμένου να αμείβονται. Ωστόσο, οι διαφημίσεις δεν εμφανίζονται στο πρόγραμμα περιήγησης Brave. Άρα πώς θα γίνουν βιώσιμες οι ιστοσελίδες;

Το πρόγραμμα περιήγησης έχει μια μοναδική προσέγγιση όταν πρόκειται να αποζημιώσει τους δημιουργούς περιεχομένου. Η ανταμοιβή πραγματοποιείται μέσω των διαφημίσεων και των δωρεών που δέχονται από τους χρήστες. Οι ιστοσελίδες υποχρεούνται να εγγραφούν στο δίκτυο προτού επωφεληθούν από τα έσοδα.

Συνεπώς βλέπουμε πως το Brave έφτιαξε ένα σύστημα ανταμοιβής βασισμένο στον χρήστη. Πιο συγκεκριμένα, το 2017 η ομάδα του Brave επικεντρώθηκε στο ψηφιακό νόμισμα BAT (Basic Attention Token) και στο οικοσύστημα που θα δημιουργούσε ανάμεσα σε χρήστες και εκδότες του διαδικτύου.  Ο χρήστης έχει την επιλογή να μην βλέπει καμία διαφήμιση και να μην επωφελείται κανείς από αυτό. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να βλέπει διαφημίσεις και να κερδίζει Bitcoins, Litecoins, Etherium κ.α. στο ψηφιακό του πορτοφόλι. Στην συνέχεια, μπορεί να δωρίζει αυτά τα "bitcoins" στις αγαπημένες του ιστοσελίδες, όπως βλέπετε στην παρακάτω εικόνα.

 

brave2

 

 

- Βελτιωμένη προστασία προσωπικών δεδομένων κατά την περιήγηση

 

Ο αποκλεισμός κακόβουλων διαφημίσεων επιτρέπει την ασφαλή περιήγηση. Το Brave δεν έχει πλήρης πρόσβαση στα δεδομένα του χρήστη, τα χρησιμοποιεί καθαρά για καταμέτρηση.

Το Brave έρχεται επίσης με πρόσθετες τακτικές για την ενίσχυση της ιδιωτικότητας κατά την περιήγηση. Η ενσωμάτωση του HTTPS παντού επιτρέπει τη χρήση κρυπτογράφησης ιστού, εφόσον είναι διαθέσιμη.

Η λειτουργία αποτύπωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων εμποδίζει τρίτα μέρη να παρακολουθούν τη δραστηριότητά σας. Αυτή η λειτουργία μπορεί να ενεργοποιηθεί στην καρτέλα ρυθμίσεων.

 

Το Brave είναι γρήγορο

 

 Οι ταχύτητες του Brave είναι εξαιρετικές. Η γρήγορη περιήγηση υποστηρίζεται από την έλλειψη διαφημίσεων. Επομένως, έχετε λιγότερο περιεχόμενο για λήψη πριν από την πρόσβαση στον αγαπημένο σας ιστότοπο. Ωστόσο, οι ταχύτητες εμφάνισης του Brave έρχονται λίγο μετά το Google Chrome και το Mozilla. Σε αντίθεση με τα περισσότερα κοινά προγράμματα περιήγησης, ο Brave δεν χρησιμοποιεί πολύ RAM. Χρησιμοποιεί τουλάχιστον 170MB μνήμης RAM. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το Brave είναι ένας browser με βάση το Chromium Project της Google. Τα προγράμματα περιήγησης που είναι ενσωματωμένα σε αυτή την πλατφόρμα είναι γνωστό ότι καταναλώνουν πολλή μνήμη, αλλά ο Brave ξεχωρίζει.

 

 

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα, πως μερικές από τις καινοτομίες του Brave είναι στα αλήθεια το μέλλον. Με αυτήν την καινοτομία το digital marketing και τα κρυπτονομίσματα θα πάρουν άλλες διαστάσεις. Το σίγουρο είναι πως πρέπει να χαιρόμαστε, όταν η τεχνολογία εξελίσσεται προς όφελος του χρήστη.