8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 

Φέτος, στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, πρωταγωνιστικό ρόλο δεν θα μπορούσαν να έχουν άλλες παρά οι γυναίκες της Ουκρανίας, που αν και τόσο κοντά μας, μάχονται για όσα εμείς θεωρούμε δεδομένα. 

Όπως ανέφερε και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα στην εναρκτήρια ομιλία της κατά την ημερήσια διάταξη, «οι απίστευτα γενναίες γυναίκες της Ουκρανίας πολεμούν, αναγκάζονται να στεγάσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα σε καταφύγια, γεννούν σε σταθμούς του μετρό και οδηγούν στην πρώτη γραμμή. Είναι μια απόδειξη του θάρρους, της δύναμης και της ανθεκτικότητάς τους ακόμα και στις χειρότερες συνθήκες». 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωκοινοβουλίου, Ρόμπερτ Μπιέντρον δήλωσε ότι ο βάναυσος πόλεμος που ξεκίνησε η Ρωσία στην Ουκρανία έχει ήδη οδηγήσει στον παράλογο θάνατο πολλών Ουκρανών στρατιωτών, εκ των οποίων 20% είναι γυναίκες. Την ίδια ώρα, πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν ήδη περάσει τα σύνορα, ανάμεσά τους πολλές έγκυες και παιδιά, με την ελπίδα να σωθούν. 

Ακόμα και σε συνθήκες ειρήνης όμως, στις σύγχρονες κοινωνίες, επισημάνθηκε ότι τα κορίτσια και οι γυναίκες παραμένουν τα πρώτα θύματα των κρίσεων. Παρόλα αυτά, τείνουν να αποκλείονται από τις συζητήσεις για την στρατηγική αντιμετώπισής τους. 

Η κ. Μετσόλα τόνισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει εμφανείς οι δυσανάλογες επιδράσεις της πανδημίας στις γυναίκες. Είτε πρόκειται για την αυξανόμενη εκμετάλλευση στον τομέα της φροντίδας και της ιατρικής περίθαλψης, όπου οι γυναίκες εργαζόμενες καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό, είτε για δουλειές γραφείου από τις οποίες πολλές γυναίκες αποκλείονται με το πρόσχημα ότι λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων δε θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στη συνθήκη της τηλεργασίας, η ανισότητα στον εργασιακό τομέα είναι έκδηλη. 

Αλλά και πέραν αυτού, δεν πρέπει να αγνοήσουμε την «τρομακτική», όπως την χαρακτήρισε, αύξηση στα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας που καταγράφηκαν εν μέσω πανδημίας. Δεν πρόκειται για ένα νέο ζήτημα που ανέκυψε λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών, αλλά για ένα διαχρονικό πρόβλημα που γιγαντώθηκε και ήταν αδύνατο πια να κρυφτεί. 

Στην Quantum οραματιζόμαστε μία κοινωνία με ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες. Τον 21ο αιώνα, η ισότητα των φύλων δεν νοείται να αποτελεί κοινωνική διεκδίκηση. Οφείλει να είναι θεμελιώδης αξία.  

Χρήσιμα Links

Q

Στοιχεία Επικοινωνίας

Quantum Business & IT Solutions
Αριθμός ΓΕΜΗ: 148464501000

Αθήνα: Περικλέους 30-32, Σύνταγμα 105 62

Θεσσαλονίκη: Βασιλέως Ηρακλείου 53 & Καρόλου Ντηλ, 54623

211 210 40 50
info@quantum.gr

Δευτέρα - Παρασκεύη: 09:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.