7 μικρά «hacks» στο πληκτρολόγιο που ίσως να μην ξέρατε

Για τους περισσότερους χρήστες Windows παγκοσμίως, η λειτουργία του Ctrl+C ή Ctrl+V στο πληκτρολόγιο είναι γνωστή (αντιγραφή και επικόλληση αντίστοιχα). 

Εμείς σας παρουσιάζουμε 5 λιγότερο γνωστά shortcuts που θα σας γλιτώσουν ακόμα περισσότερα κλικ στο ποντίκι. 

Αναίρεση (Ctrl+Z) 

Σε όποια εφαρμογή κι αν βρίσκεστε, ο συνδυασμός του Ctrl με το γράμμα Ζ στο πληκτρολόγιο, λειτουργεί ως αναίρεση. Πληκτρολογούσατε κάτι στον browser και κατά λάθος σβήστηκε; Διαγράψατε κάποιο φάκελο από την επιφάνεια εργασίας; Δώσατε λάθος εντολή σε ένα πρόγραμμα; Το Ctrl+Z επαναφέρει τα πάντα. 

Πληκτρολόγιο Emoji (Win+.) 

Τα emoji πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κώδικα επικοινωνίας στο γραπτό λόγο. Στο κινητό, η εναλλαγή στο πληκτρολόγιό τους είναι απλή. Λίγοι ξέρουν ότι εξίσου απλή είναι και στον υπολογιστή: δεν έχετε παρά να πατήσετε το πλήκτρο των Windows και αυτό της τελείας (.) (ή αγκύλης (>). 

Κλείδωμα οθόνης (Win+L) 

Ένας γρήγορος και απλός τρόπος να κλειδώσετε την οθόνη του υπολογιστή σας με μία κίνηση είναι πατώντας ταυτόχρονα το εικονίδιο των Windows και το γράμμα L. Ό,τι έχετε ανοιχτό παραμένει ως έχει, καθώς ο υπολογιστής δεν απενεργοποιείται. Απλώς θα χρειαστεί να βάλετε τον κωδικό σας για να ξαναποκτήσετε πρόσβαση. 

Στιγμιότυπο οθόνης (Prt Scn ή Win+Prt scn) 

Αναλόγως τις ρυθμίσεις του υπολογιστή, το πλήκτρο Prt Scn, είτε μόνο του, είτε σε συνδυασμό με το πλήκτρο των Windows, τραβάει ένα στιγμιότυπο της οθόνης του υπολογιστή σας, το οποίο μπορείτε να αποθηκεύσετε σε ό,τι αρχείο εικόνας επιθυμείτε. 

Διαλυτικά και τόνος 

Για τους Έλληνες χρήστες, η προσθήκη τόνου και διαλυτικών στο ίδιο γράμμα συχνά φαντάζει δύσκολη υπόθεση. Για να το κάνετε με μια απλή κίνηση, πατήστε ταυτόχρονα Shift, το γράμμα W (ς στο ελληνικό πληκτρολόγιο) και το γράμμα που θέλετε να τονίσετε. 

Ελληνικά εισαγωγικά (Ctrl+Alt+[/]) 

Ένα ακόμα shortcut που λειτουργεί μόνο στα ελληνικά. Αν πατήσετε ταυτόχρονα Ctrl+Alt και τα πλήκτρα [ ή ] μπορείτε να βάλετε τα ελληνικά σύμβολα των εισαγωγικών («» αντί για “”) σε όποια εφαρμογή κι αν βρίσκεστε. 

Σύμβολο € (Ctrl+Alt+Ε) 

Το σύμβολο του ευρώ είναι σημειωμένο στο πλήκτρο του Ε. Για να το χρησιμοποιήσετε, αρκεί να πατήσετε ταυτόχρονα Ctrl+Alt+Ε. 

Χρήσιμα Links

Q

Στοιχεία Επικοινωνίας

Quantum Business & IT Solutions
Αριθμός ΓΕΜΗ: 148464501000

Αθήνα: Περικλέους 30-32, Σύνταγμα 105 62

Θεσσαλονίκη: Βασιλέως Ηρακλείου 53 & Καρόλου Ντηλ, 54623

211 210 40 50
info@quantum.gr

Δευτέρα - Παρασκεύη: 09:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.