4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου. 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ασθένεια αποτελεί την δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από το ένα τρίτο της εμφάνισης των θανατηφόρων μορφών καρκίνου οφείλονται σε διατροφικούς και συμπεριφορικούς παράγοντες, όπως το αλκοόλ, το κάπνισμα, η χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας. 

Υπό το πρίσμα αυτό, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου θεσπίστηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου (UICC) με το σκεπτικό της ενημέρωσης, της ευαισθητοποίησης και της ενθάρρυνσης του κόσμου για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της ασθένειας. 

Στην Quantum BITS πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να μένουμε ενήμεροι και ενεργοί καθόλη τη διάρκεια του έτους γι’ αυτό και στηρίζουμε πρωτοβουλίες που επιτελούν το εν λόγω κοινωνικό έργο ανελλιπώς. Το Eyes of Light είναι ένα φωτεινό παράδειγμα που έχουμε την τιμή να συμπεριλαμβάνουμε στους συνεργάτες μας. Ας δούμε τι έχουν να πουν οι συνιδρύτριες Δήμητρα Ερμείδου και Δήμητρα Τσιαούσκογλου. 

Τι είναι με λίγα λόγια το Eyes of Light και πώς γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας του; 

Είναι ένας μη κερδοσκοπικός κοινωνικό-πολιτιστικός οργανισμός με αντικείμενο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με καρκίνο μέσα από την τέχνη. Προέκυψε ως ανάγκη να καλυφθεί η απουσία προγραμμάτων τέχνης που να απευθύνονται σε ασθενείς ή/και να πραγματοποιούνται σε χώρους υγείας, πέραν της εικαστικής ψυχοθεραπείας. 

 Βάσει της εμπειρίας σας, πόσο θεραπευτική είναι η καλλιτεχνική δημιουργία για τους καρκινοπαθείς; 

Ας ακούσουμε τους ωφελούμενους μας! Βάσει της τελευταίας αξιολόγησης που διενεργήσαμε στα εργαστήρια θεραπευτικής φωτογραφίας, οι συμμετέχοντες δήλωσαν 100% αύξηση της αυτογνωσίας, της ευγνωμοσύνης και της ποιότητας ζωής,  94% μείωση της μοναξιάς, 88% μείωση του άγχους. Πέραν αυτού, εμπεριστατωμένες έρευνες παγκοσμίως δείχνουν την αναγκαιότητα της ενσωμάτωσης προγραμμάτων τέχνης και δημιουργικής απασχόλησης στο χώρο της υγείας.  

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου θεσπίστηκε για να εστιάσει τη διεθνή προσοχή στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της ασθένειας. Πόσο σημαντική θεωρείτε ότι είναι η ενημέρωση του κόσμου; 

Ο προληπτικός έλεγχος και η έγκαιρη ενημέρωση του κοινού συμβάλλει αναμφισβήτητα στην έγκαιρη διάγνωση μιας ομάδας τύπων καρκίνου (π.χ. καρκίνος του μαστού). Παρόλο που η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου δεν μπορεί να εκμηδενιστεί, με την πάροδο των ετών, έχει σημειωθεί αξιοσημείωτη εξέλιξη προς την ολιστική θεώρηση της ασθένειας. Στο σημείο αυτό, γεννιέται και ανθίζει το όραμα του Eyes of Light, η ανθρωποκεντρική, δηλαδή, προσέγγιση των ασθενών, μέσω συμμετοχής τους σε ομαδικές καλλιτεχνικές δράσεις, δίνοντας, έτσι, ευκαιρίες για δημιουργία, αυτοέκφραση και αλληλοϋποστήριξη, καθώς, στο ταξίδι αυτό, κανένας δεν είναι μόνος του! 

Πως μπορεί κάποιος να ενισχύσει το έργο του Eyes of Light; 

Δίνουμε τη δυνατότητα στο κοινό να ενισχύσει το έργο μας με διάφορους τρόπους. Μέσα από την ιστοσελίδα μας, δωρεές διαφορετικής κλίμακας αξιοποιούνται απευθείας στα εργαστήρια μας. Επιπλέον, μέσω της πλατφόρμας YouBeHero εντελώς ανέξοδα, πραγματοποιώντας online αγορές, μπορεί κανείς να συμβάλει με ένα μικρό ποσοστό στις δράσεις μας. Τέλος, το κοινό μπορεί εθελοντικά να στηρίξει τον οργανισμό, προσφέροντας την εμπειρία και το χρόνο του σε συναφείς τομείς εξειδίκευσης. 

Ακολουθήστε το Eyes of Light: 

Ιστοσελίδα: https://www.eyesoflight.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/EyesOfLightOfficial/
Instagram: https://www.instagram.com/eyes_of_light_gr/ 

Χρήσιμα Links

Q

Στοιχεία Επικοινωνίας

Quantum Business & IT Solutions
Αριθμός ΓΕΜΗ: 148464501000

Αθήνα: Περικλέους 30-32, Σύνταγμα 105 62

Θεσσαλονίκη: Βασιλέως Ηρακλείου 53 & Καρόλου Ντηλ, 54623

211 210 40 50
info@quantum.gr

Δευτέρα - Παρασκεύη: 09:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.