31 Ιουλίου: Γενέθλια ημέρα του Χάρι Πότερ! (& why WE NEED BOOKS)

Η 31η Ιουλίου είναι μία ημερομηνία που μνημονεύουν εκατοντάδες χιλιάδες βιβλιόφιλοι παγκοσμίως, καθώς είναι η γενέθλια ημέρα του Χάρι Πότερ. 

Φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι ο πιο διάσημος μάγος στον κόσμο έχει γενέθλια την ίδια μέρα με τη δημιουργό του, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ. 

Ο κόσμος του Χόγκουαρτς συστήθηκε για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό το 1997. Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, η σειρά βιβλίων έχει πουλήσει πάνω από 500 εκατομμύρια αντίτυπα και βρίσκεται στην κορυφή των πιο δημοφιλών σειρών στον κόσμο. 

Στην Quantum BITS, θεωρούμε ότι τα γενέθλια του Χάρι Πότερ και της δημιουργού του αποτελούν μία καλή ευκαιρία να τονίσουμε την αξία της λογοτεχνίας και της ανάγνωσης εν γένει. Είναι γεγονός ότι τα βιβλία της Ρόουλινγκ έστρεψαν και εξακολουθούν να στρέφουν εκατομμύρια παιδιά όλων των ηλικιών στο διάβασμα. 

Στην σύγχρονη ψηφιακή εποχή, η ανάγνωση είναι ένα χόμπι που συχνά παραγκωνίζεται. Την ώρα που τα πάντα γύρω μας οπτικοποιούνται, είναι δύσκολο – ιδιαίτερα για ένα παιδί – να φανταστεί ότι το βιβλίο αποτελεί ένα αναντικατάστατο μέσο ψυχαγωγίας. 

Μιλήσαμε με την Βιβή Λούλο, μέλος του We Need Books, μίας πρωτοβουλίας που στηρίζουμε χρόνια. Ας δούμε τι έχει να μας πει. 

Τι είναι το We Need Books και πώς γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας του; 

Το We Need Books είναι μία Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση που ιδρύθηκε το 2016. Είναι η πρώτη πολυγλωσσική βιβλιοθήκη της Αθήνας και πολυπολιτισμικό κέντρο που βρίσκεται στην όμορφη γειτονιά της Κυψέλης. 

Πίσω από την δημιουργία του βρίσκονται δύο φίλοι, με έναν μακροπρόθεσμο στόχο να δημιουργήσουν μια πολυπολιτισμική κοινότητα αναγνωστών. Ένας από τους πρωταρχικούς στόχους που η ομάδα έχει θέσει είναι να παρέχει σε πρόσφυγες και μετανάστες πρόσβαση σε βιβλία στις μητρικές τους γλώσσες και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει για όλους τους ανθρώπους της γειτονιάς πρόσβαση σε μια ποιοτική, φιλική και δημόσια βιβλιοθήκη. Και πάνω απ’ όλα, ο στόχος είναι οι άνθρωποι αυτοί να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους, σε ένα φιλόξενο, ζωντανό και ασφαλές περιβάλλον. 

Τα βιβλία χρησιμοποιούνται τόσο για τα “άμεσα οφέλη” τους, όσο και ως εργαλεία για κοινωνική σύνδεση και συμπερίληψη. Η βιβλιοθήκη συνδυάζει το οικείο συναίσθημα της ανάγνωσης βιβλίων σε μια μητρική γλώσσα με τον ενθουσιασμό της γνωριμίας νέων ανθρώπων και με την ανακάλυψη καινούργιων γλωσσών και πολιτισμών.  

Η βιβλιοθήκη αναπτύσσεται κάθε μέρα. Οι επισκέπτες και χρήστες της βιβλιοθήκης συνεχώς αυξάνονται, όπως και η συλλογή μας η οποία είναι προσαρμοσμένη για να εξυπηρετεί τις ανάγκες του κοινού μας. Επιπλέον, φιλοξενούμε και οργανώνουμε ολοένα και περισσότερες δράσεις, όπως εκπαιδευτικές συναντήσεις, φεστιβάλ κινηματογράφου, δημιουργικά εργαστήρια, παρουσιάσεις βιβλίων, τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες. 

Πόσο σημαντικό είναι να καλλιεργήσουμε στα παιδιά την συνήθεια του διαβάσματος; Γιατί το διάβασμα δεν μπορεί να αντικατασταθεί από σύγχρονα μέσα, όπως τα βίντεο; 

Είναι υψίστης σημασίας να μάθουμε στα παιδιά να βλέπουν το διάβασμα ως μια παιγνιώδη, διασκεδαστική και χαλαρωτική διαδικασία και όχι μόνο ως σχολική υποχρέωση. Αυτό σημαίνει, πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην κρίνουμε τις αναγνωστικές τους συνήθειες, να μην τους κάνουμε να αισθάνονται ντροπή για το τι διαβάζουν, πόσο αργά ή γρήγορα διαβάζουν! Τα οφέλη του διαβάσματος είναι αμέτρητα και μπορούν να βρεθούν σε όλα τα είδη βιβλίων, ακόμα και στα μάνγκα, στα κόμικς και στα ebooks, με αποτέλεσμα το λεξιλόγιο των παιδιών να βελτιώνεται, να μαθαίνουν για μια ποικιλία θεμάτων και ταυτόχρονα τους δίνεται η δυνατότητα να αποδράσουν από την πραγματικότητα, να ταξιδέψουν στον χρόνο και στο διάστημα, εύκολα και δωρεάν. 

Η ανάγνωση είναι η πιο συναρπαστική από όλες τις άλλες δραστηριότητες. Κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, “αναγκαζόμαστε” να φανταστούμε τι συμβαίνει, να χρησιμοποιήσουμε το μυαλό μας προκειμένου να δημιουργήσουμε εικόνες, συναισθήματα και ιδέες. Επομένως, αναπτύσσει την φαντασία και παράλληλα την ενσυναίσθηση. 

Το διάβασμα δεν είναι τόσο άμεσο όσο άλλα μέσα, προϋποθέτει χρόνο και είναι μια διαδικασία πιο εσωτερική που έρχεται σε αντίθεση με τις συνεχόμενες εικόνες ενός οπτικοακουστικού δρώμενου. Απαιτεί περισσότερη κινητοποίηση, αλλά η ανταμοιβή αξίζει: το διάβασμα μας βοηθάει να είμαστε πιο ανοιχτοί, δημιουργικοί, αλλά και να κατανοούμε τον κόσμο γύρω μας, μας κάνει δηλαδή καλύτερους ανθρώπους. 

Πόσα βιβλία υπάρχουν σήμερα στα ράφια σας και σε πόσες γλώσσες; 

Σήμερα, η βιβλιοθήκη μας με χαρά φιλοξενεί περίπου 16.000 βιβλία σε 38 διαφορετικές γλώσσες – συμπεριλαμβανομένων 6 διαφορετικών αλφαβήτων. 

Bonus Fact: Στα ράφια του We Need Books μπορεί να βρει κανείς τα βιβλία του Χάρι Πότερ, είτε στην πρωτότυπη έκδοσή τους, είτε μεταφρασμένα σε άλλες γλώσσες (από ελληνικά μέχρι και σε φαρσί!) 

Μπορείτε να ακολουθήσετε το We Need Books: 

www.WeNeedBooks.org
Facebook
Instagram
Twitter
Youtube

Χρήσιμα Links

Q

Στοιχεία Επικοινωνίας

Quantum Business & IT Solutions
Αριθμός ΓΕΜΗ: 148464501000

Αθήνα: Περικλέους 30-32, Σύνταγμα 105 62

Θεσσαλονίκη: Βασιλέως Ηρακλείου 53 & Καρόλου Ντηλ, 54623

211 210 40 50
info@quantum.gr

Δευτέρα - Παρασκεύη: 09:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.