28 Ιανουαρίου : Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

“The world’s most valuable resource is no longer oil, but data”, έγραφε ο Economist to 2017 και όπως φαίνεται είχε απόλυτο δίκιο.

Η τεχνολογία η οποία αποτελεί πλέον πολύ μεγάλο κομμάτι της ζωής μας έχει συμβάλει δραστικά στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής στα 71-77 έτη αποτελεί ένα από τα πολλά τεχνολογικά επιτεύγματα.

Η τεχνολογία όμως ενέχει και πολλούς κινδύνους ειδικά σχετικά με το πώς χρησιμοποιούνται τα δεδομένα μας και από ποιον.;

Η ραγδαία αύξηση της χρήσης μέσων και εφαρμογών δεν έχει ενισχυθεί, όπως θα ήταν το αναμενόμενο, με την ανάλογη προστασία των προσωπικών δεδομένων που καταχωρούνται μέσα σε αυτές. Η ιδιωτικότητα σε λίγα χρόνια θα αποτελεί παρελθόν, αφού οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα προσωπικά δεδομένα. Βασικός στόχος είναι η αξιοποίησή τους για να βελτιώνουν υπηρεσίες όπως η προσωποποιημένη διαφήμιση, οι εφαρμογές Business Intelligence και να γενικεύουν την αυτοματοποιημένη λήψη αποφάσεων μέσω κατάρτισης προφίλ ώστε να ισχυροποιούνται και να ενισχύουν τη θέση τους.

Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το σκάνδαλο με την Cambridge Analytica, μια εταιρεία ανάλυσης δεδομένων η οποία έκανε κατάχρηση των δεδομένων 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook με σκοπό να επηρεάσει τις εκλογικές τους προτιμήσεις στις αμερικανικές εκλογές του 2016 για λογαριασμό του Ντόναλντ Τραμπ. Πιο συγκεκριμένα, η Cambridge Analytica δημιούργησε ένα κουίζ με την ονομασία «this is your digital life» και το διαφήμισε ως «κοινωνικό πείραμα που χρησιμοποιούν ψυχολόγοι». Το quiz αυτό απαντήθηκε από 270.00 χρήστες που πλήρωσαν για να κατεβάσουν το app και με τον τρόπο αυτό δόθηκε στην Cambridge Analytica άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούσαν τον τόπο κατοικίας, τις λίστες με τους φίλους τους και τα likes που έχουν κάνει. Από τις λίστες των φίλων αυτών των 270.000 χρηστών, υπήρξε μια εκθετική αύξηση στα δεδομένα με αποτέλεσμα η Cambridge Analytica να γνωρίζει κινήσεις, προτιμήσεις και ενδιαφέροντα για 87.000.000 λογαριασμούς.

Παράλληλα, με την έξαρση της πανδημίας του COVID 19, αναδείχθηκε όσο ποτέ η ανάγκη ψηφιοποίησης των υπηρεσιών. Αυτό, αν και βοήθησε σε πολλούς τομείς, όπως στην απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δημιούργησε μια σειρά από προβλήματα και ειδικότερα:

  • Σημαντική αύξηση περιστατικών παραβίασης προσωπικών δεδομένων, κυρίως ειδικών κατηγοριών (ανηλίκων, υγείας, κλπ.)
  • Απόπειρες υποκλοπής προσωπικών δεδομένων, κυρίως οικονομικού χαρακτήρα
  • Γενίκευση εργασίας και εκπαίδευσης εξ αποστάσεως, χωρίς ένα σαφές και προστατευτικό θεσμικό πλαίσιο για τα προσωπικά δεδομένα στην πράξη

Η ‘’Ψηφιακή’’ επανάσταση, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η 4η Βιομηχανική Επανάσταση όμως,  προϋποθέτει όμως τη θέσπιση σαφούς νομικού πλαισίου και ελεγκτικών μηχανισμών για την βέλτιστη προστασία των προσωπικών δεδομένων του χρήστη

 

Στην Quantum BITS, με αίσθημα ευθύνης έχουμε ήδη υιοθετήσει όλες τις μεθόδους και τα εργαλεία για την προστασία των προσωπικών σας δεδομένων και είμαστε στη διάθεσή σας να σας υποστηρίξουμε στη δημιουργία βέλτιστων πρακτικών που ταιριάζουν στις ανάγκες της δικής σας επιχείρησης.

Χρήσιμα Links

Q

Στοιχεία Επικοινωνίας

Quantum Business & IT Solutions
Αριθμός ΓΕΜΗ: 148464501000

Αθήνα: Περικλέους 30-32, Σύνταγμα 105 62

Θεσσαλονίκη: Βασιλέως Ηρακλείου 53 & Καρόλου Ντηλ, 54623

211 210 40 50
info@quantum.gr

Δευτέρα - Παρασκεύη: 09:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.