27 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Μικρο-Μεσαίων Επιχειρήσεων

Η 27η Ιουνίου έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Η ημέρα αυτή έχει στόχο να αναδείξει τη σπουδαιότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης για την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, την μείωση της ανεργίας και την αύξηση των θέσεων εργασίας.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποτελούν το 90% των επιχειρήσεων του πλανήτη, απασχολούν σχεδόν το 70% των εργαζόμενων, ενώ συνεισφέρουν σε ποσοστό της τάξης του 50% στο παγκόσμιο ΑΕΠ. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η υγιής ανάπτυξη και η συνεχής πρόοδος και εξέλιξη τους κρίνεται επιτακτική για την ανάπτυξη του συνόλου της παγκόσμιας οικονομίας.

Η έξαρση της πανδημίας, και η υποχρεωτική αναστολή εργασίας πλήθους επιχειρήσεων οδήγησε στη μείωση του κύκλου των εργασιών σε ποσοστό 7,5% σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε μείωση του κύκλου πωλήσεων σε ποσοστό 13 % σε εγχώριο επίπεδο.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός κατέστη πιο αναγκαίος από ποτέ, με τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να μην διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό ή τις δεξιότητες για να τον υλοποιήσουν.

Σύμφωνα με ευρήματα της έρευνας που διεξήγε η ΕΤΕ, η τεχνολογία δεν εντάσσεται στη στρατηγική των μικρών επιχειρήσεων σε ποσοστό 40%, με αποτέλεσμα να μην χρησιμοποιούν   εξειδικευμένα συστήματα εσωτερικής λειτουργίας που θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους (ERP, CRM, data analytics). Παράλληλα, τα χαμηλά ποσοστά εξωστρέφειας (14% των πωλήσεων) και   η εξαγωγή των προϊόντων/υπηρεσιών κυρίως σε βαλκανικούς προορισμούς μειώνει ακόμα περισσότερο το περιθώριο κέρδους. Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι αναπτύσσουν σε μικρό βαθμό νέα προϊόντα (31% έναντι 50% των μεγάλων) και δεν αξιοποιούν όπως θα έπρεπε τις συνεργασίες με πανεπιστήμια ή ερευνητικά κέντρα (περίπου 10% των μικρών επιχειρήσεων έναντι 25%-30% των μεγάλων χρησιμοποιούν σχετικά κανάλια) δεν επιτρέπει να ξεκλειδώσουν δυνατότητες εξωγενούς καινοτομίας.

Η Ευρωπαϊκή ‘Ένωση, έχοντας πλήρη επίγνωση της κατάστασης και της πίεσης που δέχθηκε ο επιχειρηματικός κλάδος, δημιούργησε το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ελλάδα κατάφερε να εξασφαλίσει μέσω αυτού   57 δις, δίνοντας πλήρη προτεραιότητα στην στήριξη των ΜΜΕ. Το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0, το οποίο παρέχει δανειοδότηση σε 5 βασικούς άξονες (Πράσινη Μετάβαση, Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Εξωστρέφεια, Καινοτομία και Ε&Α, Εξωστρέφεια, Οικονομίες κλίμακας-Εξαγορές-Συγχωνεύσεις), αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για τις ΜΜΕ, όχι μόνο για να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα τους, αλλά και να εξελιχθούν περεταίρω.

Στην Quantum BITS, πιστεύουμε στη δύναμη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τις στηρίζουμε ενεργά με την ποιότητα υπηρεσιών που τους παρέχουμε.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι λένε οι directors και managers της Quantum :

Τμήμα ΙΤ 

Γιώργος Κοσνετζώφ, IT Director & Co-founder :

‘’Οι περισσότερες από τις μεγάλες επιχειρήσεις που γνωρίζουμε σήμερα, όπως Microsoft, Apple, Amazon, Coca-Cola κλπ., ξεκίνησαν από μια ιδέα που εξελίχθηκε σε μια αρχικά μικρή επιχείρηση. Ένας από τους λόγους της ραγδαίας εξέλιξης αυτών των, σήμερα, κολοσσών υπήρξε ότι αφιέρωσαν την ενέργεια τους στο πυρήνα των προϊόντων και υπηρεσιών τους αφήνοντας εξωτερικούς συνεργάτες να ασχοληθούν με ότι ήταν εκτός αυτού του πεδίου.  Αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος που θέλουμε να έχουμε για τις SMEs, εμείς και το δίκτυο συνεργατών μας να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τους επιχειρηματίες και τις ομάδες τους αφήνοντας τους να επικεντρωθούν σε αυτό που ξέρουν να κάνουν και σε αυτό που κάνει τις επιχειρήσεις τους μοναδικές. Θεωρούμε ότι η γνώση είναι από τα λίγα πράγματα που πολλαπλασιάζονται όταν τα μοιράζεσαι και δεν υπάρχει πιο εύφορο έδαφος για να μοιραστείς την γνώση σου και τις εμπειρίες σου από αυτό τον SMEs.’’

Πέτρος Βουλισμάς, IT Manager:

“Βοηθάμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τόσο στην προβολή τους στο διαδίκτυο (δημιουργώντας ιστοσελίδες παρουσίασης) και στην αύξηση πωλήσεων αγαθών και υπηρεσιών (δημιουργώντας ηλεκτρονικά καταστήματα – eshops) όσο και στην αύξηση της παραγωγικότητά τους, δημιουργώντας τους τα κατάλληλα και με βάση των αναγκών τους εργαλεία (reports, forms, crms) τα οποία τους δίνουν την δυνατότητα να επικεντρωθούν στην ουσία των εργασιών τους και την αύξηση των κερδών τους.”

Τμήμα Accounting

Αναστασία Χαλκίδου, Accounting Director & Co-founder:

‘’Η σημερινή ημέρα αποτελεί παγκόσμιο ορόσημο για τις ΜμΕ, την κινητήρια δύναμη της οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης. Η πρωτόγνωρη εμπειρία των τελευταίων μηνών, έφερε στο προσκήνιο τον σημαντικότατο ρόλο των ΜμΕ στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην προώθηση της καινοτομίας και της εξωστρέφειας αλλά και στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Στην Quantum BITS στεκόμαστε καθημερινά δίπλα στις ΜμΕ, προσφέροντας τους υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και στηρίζοντας το όραμα τους από τη στιγμή του σχεδιασμού, αναπτύσσοντας την κουλτούρα και τις κατάλληλες δεξιότητες που απαιτούνται στη νέα επιχειρηματική πραγματικότητα.’’

Παναγιώτης Γουρνάς, Accounting Manager:

“Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν βασικό συστατικό της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της ελληνικής νοοτροπίας. Σε μία εποχή που χαρακτηρίζεται από υψηλό ανταγωνισμό, οι επιχειρηματίες οφείλουν να επικεντρώνονται περισσότερο στην κατάρτιση στρατηγικών που θα τους βοηθήσουν να αυξήσουν το μερίδιό τους στην αγορά και να δημιουργήσουν σταθερό και πιστό πελατολόγιο, αφήνοντας τα υπόλοιπα θέματα στα χέρια ειδικών. Η Quantum BITS, αντιλαμβανόμενη την βαρύτητα των ΜΜΕ για την αγορά, προσφέρει ολιστικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε ανταγωνιστικές τιμές που ανταποκρίνονται στα δεδομένα της εποχής μας, ούτως ώστε να απαλλάξει τους συνεργάτες της από τα άγχη της συμμόρφωσης προς τους κρατικούς φορείς, αλλά παράλληλα παρέχει έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση και ενημέρωση που παραδοσιακά ήταν προνόμιο μόνο των μεγάλων εταιρειών που διέθεταν εσωτερικό λογιστήριο. Με αυτόν τον τρόπο, η σύγχρονη ΜΜΕ έχει στη διάθεσή της όλα τα εργαλεία και την πληροφορία που χρειάζεται για να καταρτίσει την βέλτιστη επιχειρησιακή στρατηγική για την εξέλιξή της.’’

Χρήσιμα Links

Q

Στοιχεία Επικοινωνίας

Quantum Business & IT Solutions
Αριθμός ΓΕΜΗ: 148464501000

Αθήνα: Περικλέους 30-32, Σύνταγμα 105 62

Θεσσαλονίκη: Βασιλέως Ηρακλείου 53 & Καρόλου Ντηλ, 54623

211 210 40 50
info@quantum.gr

Δευτέρα - Παρασκεύη: 09:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.