26 Σεπτεμβρίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

«Μαθαίνοντας μία ξένη γλώσσα, ανοίγεις ένα ακόμη παράθυρο στον κόσμο».

Η Ευρώπη έχει 24 επίσημες γλώσσες. Ανεπίσημα, σε όλη την ήπειρο ομιλούνται πάνω από 200.
Η πολιτιστική ποικιλομορφία των ευρωπαϊκών γλωσσών είναι αφενός εντυπωσιακή, δεδομένου του μεγέθους της ηπείρου. Από την άλλη, η έλλειψη κοινών στοιχείων αποτρέπει μεγάλο μέρος του πληθυσμού να μάθει πάνω από μία.

Στην Quantum BITS πιστεύουμε ότι η πολυγλωσσία είναι ένα από τα βασικότερα προσόντα του σύγχρονου ανθρώπου. Ως μέλη μίας ολοένα εξελισσόμενης και παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας, η επικοινωνία με ανθρώπους από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης είναι ένα προνόμιο που δε νοείται να μην εκμεταλλευόμαστε.

Γι’ αυτό και στηρίζουμε το L Project, μία πρωτοβουλία με στόχο «την εξάπλωση των νέων ελληνικών παγκοσμίως».
Μιλήσαμε με την εμπνεύστρια Μάγδα Σεραφείδη και την Ελένη Πουλερέ, μέλος της ομάδας. Ας δούμε τι είπαν οι ίδιες.

Τι είναι το L Project και πώς γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας του;

Το λamda Project είναι ένας χώρος προώθησης της νέας Ελληνικής γλώσσας, κουλτούρας και πολιτισμού, ο οποίος κινείται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού τουρισμού, με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας παγκόσμιας κοινότητας ατόμων, που μοιράζονται την ίδια κινητήρια δύναμη της ανάγκης για κοινωνικοποίηση και εξοικείωση με τις ελληνικές συνήθειες και ελληνική πραγματικότητα.

Γιατί είναι σημαντική η εκμάθηση ξένων γλωσσών; 

Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας εξασφαλίζει σταδιακή, αλλά συνάμα εκτεταμένη και καθολική πρόσβαση στην εξοικείωση και αναγνώριση των εκάστοτε πολιτισμών, πολιτισμικών διαφορών, ομοιοτήτων και ιδιαιτεροτήτων. Οι ξένες γλώσσες μας βοηθούν να αντιληφθούμε βαθύτερα συστημικά χαρακτηριστικά που ενδεχομένως μέχρι πρότινος μας ήταν άγνωστα ή δυσνόητα και εξυπηρετούν στην καλύτερη κατανόηση και εξοικείωση με τη διαφορετικότητα του κάθε πολιτισμού.

Μελέτη ή άμεση τριβή (με ντόπιους, με ταινίες κλπ). Ποια είναι η αποτελεσματικότερη μέθοδος εκμάθησης μιας γλώσσας;

Πάντα ο συνδυασμός της προσωπικής μελέτης, αλλά και της άμεσης τριβής οδηγεί στο καλύτερο αποτέλεσμα. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως η εκμάθηση μιας γλώσσας είναι αρκετά χρονοβόρα διαδικασία και προϋποθέτει δέσμευση χρόνου και προσωπική προσπάθεια.

Βάσει της εμπειρίας σας, πόσο δύσκολο είναι για έναν ξένο να μάθει ελληνικά από το μηδέν;

Βάσει της εμπειρίας μας είναι αρκετά δύσκολο για έναν ξένο να μάθει ελληνικά από το μηδέν. Το ελληνικό αλφάβητο, ο τονισμός αλλά κι η ιδιομορφία της ελληνικής γραμματικής και του συντακτικού είναι από τις σημαντικότερες δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Ωστόσο, σε ένα ευχάριστο μαθησιακό και εκπαιδευτικό περιβάλλον και σε συνδυασμό με την εκμάθηση της ελληνικής κουλτούρας και του ελληνικού πολιτισμού, η όλη εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται πολύ πιο εύκολη και αποτελεσματική.

Μπορείτε να βρείτε το λamda Project:

Facebook
Instagram
Youtube
Linkedin

Χρήσιμα Links

Q

Στοιχεία Επικοινωνίας

Quantum Business & IT Solutions
Αριθμός ΓΕΜΗ: 148464501000

Αθήνα: Περικλέους 30-32, Σύνταγμα 105 62

Θεσσαλονίκη: Βασιλέως Ηρακλείου 53 & Καρόλου Ντηλ, 54623

211 210 40 50
info@quantum.gr

Δευτέρα - Παρασκεύη: 09:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.