26 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας

26 Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας.

Κάτω από την «ομπρέλα» του όρου «Διανοητική Ιδιοκτησία» εμπίπτουν τόσο η πνευματική ιδιοκτησία (δηλαδή τα δικαιώματα των καλλιτεχνών πάνω στο έργο τους), όσο και η βιομηχανική ιδιοκτησία (δηλαδή τα δικαιώματα των εφευρετών, οι πατέντες).

Ακόμα και σήμερα, δεν είναι λίγες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εξακολουθούν να αγνοούν την τεράστια σημασία της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με έρευνα του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) το 2019, ο νούμερο 1 λόγος (σε ποσοστό 38%) που οι μη κάτοχοι πνευματικής ιδιοκτησίας δίσταζαν να προχωρήσουν στο βήμα της κατοχύρωσης είναι οι ελλιπείς γνώσεις σχετικά με το θέμα.

Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας, 26 Απριλίου, επιχείρηση

Αντίστοιχα, από την ίδια έρευνα διαπιστώνουμε ότι η συντριπτική πλειονότητα (54%) επέλεγε να ενημερωθεί μέσω του διαδικτύου.

Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας, 26 Απριλίου, επιχείρηση

Γιατί είναι σημαντική η κατοχύρωση της διανοητικής ιδιοκτησίας;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενθαρρύνει έμπρακτα την προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, παρέχοντας επιχορηγήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιλέξιμες να υποβάλουν αίτηση είναι όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαθέσιμες επιχορηγήσεις μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://euipo.europa.eu/ohimportal/en/online-services/sme-fund

Η κατοχύρωση της διανοητικής ιδιοκτησίας είναι κομβικής σημασίας για πολλούς λόγους:

  • Είναι αυτή που διαφοροποιεί την επιχείρηση από τον ανταγωνισμό.
  • Αποτελεί πυλώνα του marketing και της επωνυμίας της επιχείρησης.
  • Μια κατοχυρωμένη ιδέα μπορεί να πουληθεί ή να παραχωρηθεί με άδεια χρήσης, παρέχοντας μια σημαντική ροή εσόδων.
  • Υπό όρους και κατά περίπτωση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση στη λήψη δανείων.

Διπλώματα ευρεσιτεχνίας, λογότυπα, σχέδια, φυτικές ποικιλίες, γεωγραφικές ενδείξεις, εμπορικά μυστικά, πατέντες, εμπορικά σήματα, σλόγκαν, πνευματικά ή δημιουργικά έργα, είναι ορισμένα από τα είδη που μπορούν να κατοχυρωθούν ως διανοητική ιδιοκτησία. Με άλλα λόγια, δύναται να κατοχυρωθεί το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης, κατασκευής, πώλησης ή εισαγωγής τους.

Για έγκυρη πληροφόρηση σχετικά με την προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας, από τους πλέον αξιόπιστους συμβούλους είναι ένας ενημερωμένος λογιστής. Πρόσφατα η cofounder και Accounting Officer της εταιρείας μας, Αναστασία Χαλκίδου, συμμετείχε στο πρώτο πιλοτικό σεμινάριο που συνδιοργανώθηκε από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), το Accountancy Europe και την ACCA με θέμα «Train the Adviser on Intellectual Property».

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με την Quantum για εξατομικευμένες προσφορές και λύσεις για την επιχείρησή σας.

Χρήσιμα Links

Q

Στοιχεία Επικοινωνίας

Quantum Business & IT Solutions
Αριθμός ΓΕΜΗ: 148464501000

Αθήνα: Περικλέους 30-32, Σύνταγμα 105 62

Θεσσαλονίκη: Βασιλέως Ηρακλείου 53 & Καρόλου Ντηλ, 54623

211 210 40 50
info@quantum.gr

Δευτέρα - Παρασκεύη: 09:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.