2 Απριλίου : Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Η 2 Απριλίου έχει καθιερωθεί από την γενική συνέλευση του ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού (World Autism Awareness Day). Ο αυτισμός αφορά την ελλιπή κοινωνική αλληλεπίδραση, την εκδήλωση στερεοτυπικών επαναληπτικών συμπεριφορών, την ύπαρξη γλωσσικών διαταραχών ή απουσίας λόγου, σημαντικού ή όχι βαθμού νοητική υστέρηση ή άλλων ιατρικών καταστάσεων.
 

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ), 1 στα 42 αγόρια και 1 στα 189 κορίτσια που γεννιούνται, διαγιγνώσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Αυτό σημαίνει πως στην χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 150.000 άτομα με αυτισμό. 

Ο αυτισμός δεν είναι και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ασθένεια, διότι οι αυτιστικοί άνθρωποι απλά ακούνε, βλέπουν και αισθάνονται τον κόσμο διαφορετικά. Στο εργασιακό πλαίσιο, αυτισμός δεν αποτελεί μειονέκτημα για την πρόσληψη ενός τέτοιου ατόμου, τουναντίον μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα. Και αυτό, γιατί οι αυτιστικοί εργαζόμενοι έχουν αποδεδειγμένα ιδιαίτερα ταλέντα και δεξιότητες άνω του μέσου όρου σε μερικούς ή σε όλους τους τομείς όπως για παράδειγμα: υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης, αξιοπιστία, ευσυνειδησία και επιμονή, ακρίβεια, προσοχή στη λεπτομέρεια και ικανότητα εντοπισμού σφαλμάτων, τεχνική ικανότητα (πχ) στην πληροφορική, λεπτομερείς πραγματικές γνώσεις και εξαιρετική μνήμη. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τους καθιστούν ξεχωριστούς και μοναδικούς και αποδεικνύουν ότι μπορεί να αποτελέσουν μια εξαιρετική επιλογή στη στελέχωση του προσωπικού μιας επιχείρησης αφού με αυτές τις ιδιαίτερες ικανότητες τους μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα στην πρόοδο και την εξέλιξη της . Πλέον, υπάρχουν εξειδικευμένα προγράμματα που προσφέρουν συμβουλές, οδηγίες ακόμα και εκπαιδευτικές υπηρεσίες από την συνέντευξη και την πρόσληψη μέχρι τη διαχείριση αυτιστικού υπαλλήλου. Ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα. 

Ας μην παραβλέπουμε το γεγονός πως πολλοί από τους κορυφαίους επιστήμονες τόσο από το παρελθόν όσο και από το παρόν έχουν ιδιαιτερότητες που τους εντάσσουν στο φάσμα του αυτισμού και συνήθως είναι εκείνες που τους ανέδειξαν και τους έφεραν στο προσκήνιο για το επιστημονικό τους έργο και για τον πολύ υψηλό δείκτη ευφυΐας τους. Χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα αποτελούν οι: Albert EinsteinSir Isaac NewtonCharles DarwinNikola Tesla και Temple Grandin. 

 Έχει αποδειχθεί ότι η ύπαρξη ενός ποικιλόμορφου εργατικού δυναμικού αποφέρει οφέλη τόσο στο προσωπικό όσο και στις επιχειρήσεις, αφού οι εργαζόμενοι συχνά περιγράφουν τη συνεργασία με έναν αυτιστικό συνάδελφο ως μια εμπειρία που τους ενθαρρύνει να σκέφτονται πιο προσεκτικά για το πώς επικοινωνούν, οργανώνουν και δίνουν προτεραιότητα στη δουλειά τους. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ενισχύεται σημαντικά η συνεχής προσπάθεια για μια κοινωνία πιο δίκαιη, χωρίς διακρίσεις όπου όλοι οι άνθρωποι θα έχουν ίσες δυνατότητες και ευκαιρίες. 

Στην Quantum BITS πιστεύουμε στην αρχή της ισότητας και της διαφορετικότητας και τις κάνουμε πράξη γιατί οραματιζόμαστε έναν κόσμο που να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους.  

 

Πηγές : 

https://www.appliedbehavioranalysisedu.org/top-5-scientific-breakthroughs-that-could-be-credited-to-autism/ 

https://www.autism.org.uk/advice-and-guidance/topics/employment/employing-autistic-people/employers 

https://www.sansimera.gr/worldays/186 

Χρήσιμα Links

Q

Στοιχεία Επικοινωνίας

Quantum Business & IT Solutions
Αριθμός ΓΕΜΗ: 148464501000

Αθήνα: Περικλέους 30-32, Σύνταγμα 105 62

Θεσσαλονίκη: Βασιλέως Ηρακλείου 53 & Καρόλου Ντηλ, 54623

211 210 40 50
info@quantum.gr

Δευτέρα - Παρασκεύη: 09:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.