18 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών

18 Απριλίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη Σύμβαση Παγκόσμιας Κληρονομιάς (1972) της UNESCO, «η υποβάθμιση ή εξαφάνιση οποιουδήποτε στοιχείου της πολιτιστικής ή φυσικής κληρονομιάς καθιστά πτωχότερη την κληρονομιά όλων των εθνών του κόσμου».

Στην Quantum στηρίζουμε πρωτοβουλίες αφιερωμένες στην ανάδειξη και την προστασία των μνημείων μας. Το «Μεσολόγγι των Ντόπιων» αποτελεί μία ενδεικτική περίπτωση όπου οι νέοι άνθρωποι ενός ιστορικού τόπου όχι μόνο ανέδειξαν τα μνημεία του αλλά τους έδωσαν τη δυναμική που τους αρμόζει. Μιλήσαμε με τον Αλέξανδρο Παναγιωτόπουλο, τον έναν εκ των δύο συνιδρυτών του οργανισμού.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας του Messolonghi by locals;

Το «ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ» προέκυψε από την ανάγκη νέων ανθρώπων που ήθελαν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο τους και έκαναν κάτι γι’ αυτό.
Στο Μεσολόγγι, όπως και σε πολλές επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας, κυριαρχούσε η άποψη πως το μέλλον για τους νέους βρίσκεται στα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς εκεί υπάρχουν ευκαιρίες. Έτσι, νέοι άνθρωποι, που το Μεσολόγγι είναι ο τόπος τους και τον αγαπούν, θέλησαν να δράσουν και να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες, να γίνουν κομμάτι της αλλαγής και να συμβάλουν στη δημιουργία βιώσιμου μέλλοντος για τον τόπο τους.
Η αγάπη για τον τόπο, η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, οι άνθρωποι και το ιδιαίτερο οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας είναι μερικά από τα συστατικά που οι ντόπιοι ένωσαν και δημιούργησαν το «ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΤΩΝ ΝΤΟΠΙΩΝ». Στηριζόμενοι σε συλλογικές και συμμετοχικές διαδικασίες ο Οργανισμός στοχεύει στην καταγραφή και ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας του Μεσολογγίου.

Ποια ήταν η ανταπόκριση και η συμμετοχή των ντόπιων;

Η ανταπόκριση είναι πολύ θετική αφού αρκετοί συμπολίτες μας, με βάση τα όσα μοιράζονται μαζί μας, παίρνουν δύναμη και γίνονται πιο αισιόδοξοι για το μέλλον. Επιπλέον, ανακαλύπτουν ξανά τον τόπο που ζουν με άλλη ματιά, γνωρίζουν σε βάθος την ιστορία του τόπου, συνεργάζονται και γίνονται και αυτοί κομμάτι της αλλαγής.
Έτσι η συμμετοχή συνέχεια αυξάνεται, ακόμη περισσότεροι πολίτες κατανοούν την αξία της συμμετοχής και πως για να δημιουργηθεί ένα καλύτερο μέλλον οφείλουμε να είμαστε ενεργοί και συμμέτοχοι καθημερινά!

Γιατί είναι σημαντική η διαφύλαξη και η ανάδειξη των μνημείων μας;

Είναι σημαντικά γιατί αποτελούν μία καθημερινή υπενθύμιση, αφύπνιση και πηγή έμπνευσης για τις πράξεις μας στο σήμερα και στο αύριο.  Η ανάδειξη των μνημείων μας στην ουσία αναδεικνύει την ιστορία που κρύβεται πίσω από το μνημείο. Μέσω της ανάδειξης της ιστορίας, το στατικό μνημείο αποκτά μία δυναμική, γίνεται αντικείμενο συζήτησης, σκέψεων και αναζητήσεων. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να αναδείξουμε τα μνημεία μας, για να διαφυλάξουμε τις αξίες και τις πράξεις που προάγουν. Την καλύτερη διαφύλαξη την πετυχαίνουμε όταν οι αξίες που συμβολίζει ένα μνημείο ξεκινούν να επηρεάζουν τις καθημερινές μας πράξεις και μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους.

Ακολουθήστε το «Μεσολόγγι των Ντόπιων»:

Messolonghibylocals.com
Facebook
Instagram
YouTube

Χρήσιμα Links

Q

Στοιχεία Επικοινωνίας

Quantum Business & IT Solutions
Αριθμός ΓΕΜΗ: 148464501000

Αθήνα: Περικλέους 30-32, Σύνταγμα 105 62

Θεσσαλονίκη: Βασιλέως Ηρακλείου 53 & Καρόλου Ντηλ, 54623

211 210 40 50
info@quantum.gr

Δευτέρα - Παρασκεύη: 09:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.