17 Σεπτεμβρίου. Παγκόσμια Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού

Αυτό το Σάββατο είναι η Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού! 

Σκοπός της ημέρας είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη σημασία της ανάπτυξης, χρήσης και στήριξης των προγραμμάτων ελεύθερου λογισμικού (ΕΛ) και λογισμικού ανοιχτού κώδικα (ΛΑΚ). 

Το ΕΛ/ΛΑΚ, πέρα από το γεγονός ότι διατίθεται δωρεάν, ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και καταργεί τους περιορισμούς. Πρόκειται για λογισμικό του οποίου η άδεια επιτρέπει στον καθένα να το διαβάσει, να το αλλάξει και να το διαθέσει σε τρίτους. 

Συχνά τα προγράμματα ελεύθερου λογισμικού λειτουργούν ως εναλλακτικές άλλων διαδεδομένων προγραμμάτων επί πληρωμή. Παρόλα αυτά, σε καμία περίπτωση δεν θεωρούνται κατώτερα. 

Μελέτες έχουν δείξει ότι το μοντέλο συνεργατικής ανάπτυξης, το οποίο βασίζεται στην ελεύθερη πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα, έχει ως αποτέλεσμα το τελικό λογισμικό να είναι ασφαλέστερο, αποδοτικότερο και προσαρμοσμένο καλύτερα στις ανάγκες των χρηστών. 

Δεν είναι τυχαίο ότι όλο και περισσότερες εταιρείες, σχολεία και δημόσιοι φορείς εντάσσουν στον κύκλο των εργασιών τους εφαρμογές και προγράμματα ΕΛ/ΛΑΚ. 

Εμείς σας έχουμε τέσσερις προτάσεις προγραμμάτων ελεύθερου λογισμικού που αξίζει να τσεκάρετε: 

Brave Browser

Ένα πρόγραμμα περιήγησης που δίνει έμφαση στην ιδιωτικότητα των χρηστών και στο μπλοκάρισμα των online διαφημίσεων. Παρέχει πρόσβαση στη «βιβλιοθήκη» όλων των extensions του Google Chrome, από τον οποίο ο Brave είναι σαφώς ταχύτερος. 

Πλέον παρέχει στους χρήστες και την δυνατότητα να ανταλλάσσουν κρυπτονομίσματα.
Είναι διαθέσιμο σε διάφορες πλατφόρμες, όπως Android, Linux, Windows και IOS. 

OpenOffice

Το OpenOffice είναι μια πλήρης σουίτα προγραμμάτων γραφείου. Περιλαμβάνει προγράμματα για επεξεργασία κειμένου, λογιστικά φύλλα, βάσεις δεδομένων, παρουσιάσεις, γραφικά και επεξεργαστή μαθηματικών τύπων.
Μεταξύ άλλων, το OpenOffice μπορεί να εξάγει έγγραφα σε pdf μορφή, να διαβάζει και να επεξεργάζεται αρχεία Word, Excel και Powerpoint. 

Bitwarden

Ένας από τους πιο ασφαλείς password managers.
Εξαιρετικά φιλικός στη χρήση, διατίθεται για όλα σχεδόν τα λειτουργικά, καθώς επίσης και ως επέκταση σε πολλούς browser.
Επιτρέπει ακόμα, τον δωρεάν συγχρονισμό των ευαίσθητων δεδομένων σας σε όλες σας τις συσκευές χωρίς περιορισμούς. 

Gimp

Ένα δωρεάν και ελεύθερο λογισμικό επεξεργασίας εικόνων, με πολλαπλές λειτουργίες και δυνατότητες αντίστοιχες προγραμμάτων της Adobe.
Μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία κινούμενων εικόνων σε πολλές μορφές, όπως GIF και MPEG μέσω ειδικού Animation plug-in. 

Έχετε αμφιβολίες για το ποιο πρόγραμμα θα καλύψει καλύτερα τις ανάγκες σας; Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας! Η έμπειρη ομάδα του ΙΤ & Marketing θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα! 

Χρήσιμα Links

Q

Στοιχεία Επικοινωνίας

Quantum Business & IT Solutions
Αριθμός ΓΕΜΗ: 148464501000

Αθήνα: Περικλέους 30-32, Σύνταγμα 105 62

Θεσσαλονίκη: Βασιλέως Ηρακλείου 53 & Καρόλου Ντηλ, 54623

211 210 40 50
info@quantum.gr

Δευτέρα - Παρασκεύη: 09:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.