12 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο

Κάθε χρόνο στις 12 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο. 

Καθιερώθηκε το 2009 με πρωτοβουλία των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα», μιας δημοσιογραφικής οργάνωσης με έδρα τη Γαλλία, ταγμένης στην υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης. 

Στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας είναι να υπενθυμίσει ότι το ίντερνετ θα έπρεπε να είναι ένας παγκόσμιος ψηφιακός χώρος όπου όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα στην έκφραση, την πολύπλευρη ενημέρωση και την επικοινωνία, δίχως περιορισμούς.

12 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο

Σε πολλά μέρη του πλανήτη, τα παραπάνω δεν αποτελούν κεκτημένα δικαιώματα. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι η Κίνα. Η πρόσβαση σε πολλές ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει απαγορευτεί, λέξεις κλειδιά έχουν μπλοκαριστεί, ενώ οι συλλήψεις και οι κυρώσεις για ανέβασμα περιεχομένου που αντιτίθεται στην Κινεζική Κυβέρνηση είναι συχνό φαινόμενο. 

Ενδεικτικά, το 2020 οι δαπάνες της Κίνας για ζητήματα λογοκρισίας και ελέγχου του διαδικτύου, ξεπέρασαν τα 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, το 2013, ο κρατικός μηχανισμός λογοκρισίας απασχολούσε πάνω από 2 εκατομμύρια υπαλλήλους. Ο αριθμός αυτός υπολογίζεται ότι σήμερα έχει πολλαπλασιαστεί.

12 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο

Παρόμοια είναι η κατάσταση σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Στα ίδια βήματα όμως βαδίζει και η Ρωσία, έχοντας περιορίσει την πρόσβαση στις μεγαλύτερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και επιβάλλοντας όλο και αυστηρότερες κυρώσεις σε όσους διαδίδουν «ψευδείς» ή «ανακριβείς» ειδήσεις για την κυβέρνηση και τον στρατό. Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά. 

Σύμφωνα με το CNBC, οι δέκα κορυφαίες εφαρμογές VPN στα ρωσικά App και Play Store έλαβαν συνολικά σχεδόν 6 εκατ. λήψεις από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 8 Μαρτίου. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 1.500% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο 13 ημερών. 

Στην Quantum πιστεύουμε ότι το διαδίκτυο είναι ένας χώρος ελευθερίας, όπου όλοι πρέπει να αισθάνονται άνετα να εκθέσουν τις απόψεις τους και να εκφράσουν όλες τις πτυχές της προσωπικότητάς τους.  

Χρήσιμα Links

Q

Στοιχεία Επικοινωνίας

Quantum Business & IT Solutions
Αριθμός ΓΕΜΗ: 148464501000

Αθήνα: Περικλέους 30-32, Σύνταγμα 105 62

Θεσσαλονίκη: Βασιλέως Ηρακλείου 53 & Καρόλου Ντηλ, 54623

211 210 40 50
info@quantum.gr

Δευτέρα - Παρασκεύη: 09:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.