Τι είναι, πως λειτουργεί και πως προστατεύομαστε απ’το phishing;

phishing

 

Τι είναι το phishing;

Το phishing είναι ένας τύπος απάτης που παγιδεύει τους ανθρώπους και τους αναγκάζει να αποκαλύψουν πολύ προσωπικές πληροφορίες τους, όπως:

  • Στοιχεία πιστωτικών καρτών
  • Ονόματα χρηστών και κωδικούς πρόσβασης
  • Αριθμούς λογαριασμών
  • Άλλα παρεμφερή προσωπικά δεδομένα

 

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος phishing είναι μέσω e-mail. Τα θύματα λαμβάνουν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από ένα άτομο που ισχυρίζεται ότι είναι μια εταιρεία ή κάποιος οργανισμός με τον οποίον το επικείμενο θύμα έχει πάρε δώσε˙ για παράδειγμα, μία τράπεζα, κάποια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ή ακόμα και ένα κοινωνικό δίκτυο (socials).

Τρόπος λειτουργίας:

Κατά πρώτον, το υποψήφιο θύμα δέχεται ένα είδος “τρομοκρατίας” με τον ισχυρισμό ότι ο λογαριασμός του είναι κλειδωμένος και θα πρέπει να πάει σε μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα για να επικυρώσει τα στοιχεία του και, μ’ αυτόν τον τρόπο, να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στον λογαριασμό του. Εάν το υποψήφιο θύμα, πατήσει πάνω σε αυτό το σύνδεσμο που του δίνουν, τότε έχει ήδη πέσει θύμα απάτης!

Η ιστοσελίδα, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ως ένα νόμιμο δικτυακό site της υποτιθέμενης εταιρείας αλλά χωρίς πραγματικά να είναι. Μόλις το θύμα ,το οποίο υπό τον φόβο της έκθεσης των προσωπικών του στοιχείων, μπαίνει στην εν λόγω ιστοσελίδα, όλα τα δεδομένα του είναι προσβάσιμα!

Εν συνεχεία, τα στοιχεία του θύματος αποστέλλονται στους απατεώνες, συνήθως απροστάτευτα και ανασφάλιστα. Αφού συμβεί αυτό, μία σελίδα χαιρετίζει το θύμα ζητώντας του συγνώμη καθώς οι servers του site είναι, υποτιθέμενα, υπερφορτωμένοι και ζητούν από το θύμα να προσπαθήσει ξανά αργότερα. Τα δεδομένα του θύματος παρόλα αυτά έχουν ήδη περάσει στα χέρια των δραστών. Οι πληροφορίες είναι πλέον στα χέρια των απατεώνων και πιθανότατα θα χρησιμοποιήσουν τις πληροφορίες που συνέλλεξαν με κάποιου είδους παράνομο τρόπο όπως να κλέψουν τους χρήματα από τους λογαριασμούς του θύματος ή να στείλουν στο θύμα κάποιο spam μήνυμα ή οτιδήποτε άλλο θελήσουν. Εφόσον κατέχουν τις πληροφορίες του θύματος τότε έχουν πλήρη έλεγχο των ηλεκτρονικών του στοιχείων που βρίσκονται στον υπολογιστή του και στο internet.

 

Πως να προστατευτείτε:

Πρέπει να τονιστεί καταρχάς, ότι η τράπεζά που χρησιμοποιείται δεν θα σας ζητήσει σε καμία περίπτωση να επικυρώσετε τα προσωπικά σας δεδομένα και πληροφορίες μέσω ενός email ή ενός τηλεφωνήματος. Αν, λοιπόν, λάβετε κάποιο αντίστοιχο μήνυμα, μην κάνετε κλικ στους συνδέσμους στους οποίους σας παραπέμπουν σε διάφορα site αλλά αντιθέτως, αναφέρετε το email ως spam / απάτη και καλέστε αμέσως την εν λόγω εταιρεία, ώστε να την προειδοποιήσετε και να την ενημερώσετε για την προσπάθεια που έγινε σε βάρος σας. Αν έχετε ήδη πέσει θύμα από απερισκεψία της στιγμής ή κάποιο άλλο λόγο και έχετε ήδη παραδώσει ευαίσθητα δεδομένα σας σε τέτοιους κακόβουλους χρήστες του διαδικτύου, καλέστε άμεσα την εν λόγω εταιρεία και ενημερώστε την. Αν σας εξαπάτησαν και, προσποιούμενοι ότι ήταν από την τράπεζά σας, τους δώσατε ευαίσθητα δεδομένα που αφορούν το λογαριασμό σας ή την πιστωτική σας κάρτα, καλέστε αμέσως την τράπεζα και εξηγήστε τι έχεο συμβεί ώστε να μπορέσουν άμεσα να σας προτρέψουν σε ενέργειες, για να αποτραπεί ή τουλάχιστον να μειωθεί η ζημιά που μπορεί να συμβεί, όπως να ακυρώσει ή να παγώσει το λογαριασμό σας. Το σημαντικότερο όλων είναι μελλοντικά να μην πέσετε ποτέ στην παγίδα τέτοιων απατεώνων.

Βεβαίως υπάρχουν πολλοί τρόποι για να καταλάβει κανείς αν ένα μήνυμα είναι απάτη, όπως:

  • Να εξετάσσεται για τυχών ορθογραφικά λάθη
  • Να μην σας αποκαλούν με το όνομά σας
  • Να σας ρωτάνε για κάποια εταιρεία με την οποία δεν είχατε ποτέ επαφή
  • Ο σύνδεσμος που σας προτρέπουν να μεταβείται δεν μοιάζει φερέγγυος

Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο, όμως, είναι να φροντίσετε να έχετε ασφαλίσει τον υπολογιστή σας με κάποιο λογισμικό ασφάλειας. Υπάρχουν πολλά αντίστοιχα λογισμικά ασφαλείας (antivirus), από τα οποία θα ήταν συνετό να έχετε ένα εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας.

Αναρτήθηκαν στο taxis τα τέλη κυκλοφορίας 2017

money1

 

Στις 29 Νοεμβρίου 2016 αναρτήθηκαν στο taxis τα τέλη κυκλοφορίας που θα κληθούν να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων.

 

Για την εκτύπωσή τους:

Χρησιμοποιώντας τη σχετική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων πατώντας εδώ και επιλέγοντας είσοδο:

Εισάγετε τον αριθμό ΑΦΜ του ιδιοκτήτη του οχήματος και τον αριθμό κυκλοφορίας του και επιλέγετε αναζήτηση:

Εάν τα στοιχεία που εισάγατε είναι σωστά θα δείτε το παρακάτω μήνυμα:

 

Στη συνέχεια πατώντας εκτύπωση βλέπετε στην οθόνη σας το αποδεικτικό των τελών κυκλοφορίας και μπορείτε να το εκτυπώσετε ή να το αποθηκεύσετε σε μορφή pdf.

 

Να σημειώσουμε ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης έχει ήδη ανακοινώσει ότι όλες οι παρεχόμενες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και εφαρμογές δεν θα είναι διαθέσιμες το Σαββατοκύριακο 3 & 4 Δεκεμβρίου 2016, λόγω της αναβάθμισης των υπολογιστικών συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών. Επομένως αυτές τις μέρες δεν θα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή των τελών κυκλοφορίας.

 

ΕΝΦΙΑ 2016: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά στο TAXIS

money2

 

Ολοκληρώθηκε σήμερα η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ

Ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο TAXIS (www.gsis.gr).

Υπενθυμίζουμε ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2016 πληρώνεται με δύο τρόπους.

α) Εφάπαξ μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2016
β) Σε δόσεις ως εξής:

1η δόση: 30/9/2016

2η δόση: 31/10/2016

3η δόση: 30/11/2016

4η δόση 30/12/2016

5η δόση: 31/01/2017

Επίσης σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του αρθρου 84 του νόμου 4413/2016 παρατείνεται για τέσσερις (4) ακόμη μήνες (έως 30.11.2016) η προθεσμία υποβολής αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) ετών 2010 και επομένων. Για τις δηλώσεις που θα υποβληθούν έως και την προαναφερόμενη νέα καταληκτική ημερομηνία, το αυτοτελές πρόστιμο του άρθρου 4 του ν.2523/1997 ή το πρόστιμο του άρθρου 54 του ν.4174/2013 μειώνεται στο μισό.

Δείτε εδώ πώς να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό σας.

Πηγές: Taxheaven.gr, e-forologia.gr

Πρεμιέρα σήμερα για τα Windows 10  

 

Η μέρα που πολλοί χρήστες υπολογιστών σε όλο τον κόσμο περίμεναν με ανυπομονησία εδώ και μήνες έφτασε: αρχίζει από σήμερα η κυκλοφορία του λειτουργικού συστήματος Windows 10, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για τη Microsoft, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της Σάτια Ναντέλα.
Τα Windows 8, που κυκλοφόρησαν το 2012, δεν κατάφεραν να γίνουν δημοφιλή στους χρήστες, σε σημείο που -για να σηματοδοτήσει το άλμα σε κάτι πραγματικά νέο- η εταιρεία «πήδηξε» τα Windows 9 και πήγε κατ’ ευθείαν στα Windows 10.

Η αναβάθμιση των παλιών Windows θα γίνει κατά κύματα και οι χρήστες των προηγούμενων Windows 7 και 8/8.1 θα έχουν περιθώριο ένα έτος για να τα αναβαθμίσουν δωρεάν (κάτι που ποτέ έως τώρα δεν είχε κάνει η Microsoft), εφόσον το σύστημά τους πληροί τις ελάχιστες αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές. Μετά τον Ιούλιο του 2016, η αναβάθμιση θα πάψει να είναι δωρεάν. Όσοι χρήστες εξάλλου αγοράζουν νέους υπολογιστές, θα βρίσκουν προεγκατεστημένο το νέο λειτουργικό σύστημα στο μηχάνημά τους.

Η Microsoft δήλωσε ότι, ενώ έως τώρα κυκλοφορούσε μια νέα έκδοση των Windows κάθε λίγα χρόνια, αυτή τη φορά θεωρεί τα Windows 10 ως την τελική έκδοση, η οποία απλώς θα αναβαθμίζεται συστηματικά και δωρεάν.

Η εταιρεία «ποντάρει» πολύ στο νέο λογισμικό, προκειμένου να ξανακερδίσει την (κάπως χαμένη) αίγλη της μετά τις απανωτές επιτυχίες της Google και της Apple. Το βασικό όπλο της είναι ότι τα Windows 10 αποτελούν πλέον μια πολυ-πλατφόρμα, καθώς θα «τρέχουν» σε οποιαδήποτε συσκευή (επιτραπέζιο υπολογιστή, φορητό, ταμπλέτα, έξυπνο κινητό, κονσόλα παιγνιδιών, έξυπνα ρολόγια κ.α.). Βασική πρόκληση για την Microsoft είναι να διεισδύσει στα smartphones, όπου οι χρήστες περνούν όλο και περισσότερο χρόνο και στα οποία σήμερα τα Windows Phone έχουν μερίδιο μόνο 3%.

Μεταξύ των καινοτομιών του νέου λειτουργικού είναι η ενσωμάτωση για πρώτη φορά μιας προσωπικής ψηφιακής βοηθού, της Cortana (κάτι ανάλογο με τη Siri της Apple), που απαντά σε γραπτές ή προφορικές ερωτήσεις του χρήστη, προς το παρόν στα αγγλικά αλλά όχι στα ελληνικά. Αρχικά η Cortana θα είναι διαθέσιμη μόνο σε υπολογιστές και ταμπλέτες, αλλά όχι σε κινητά τηλέφωνα.

Αυλαία για τον Internet Explorer
Αντικαθίσταται επίσης το πασίγνωστο πρόγραμμα πλοήγησης Internet Explorer με το πρόγραμμα Edge, ενώ επανέρχεται το δημοφιλές μεταξύ των χρηστών «Start menu».

Οι χρήστες θα μπορούν να «κατεβάζουν» τα νέα Windows από σήμερα το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος), αν και θα περάσουν ορισμένες μέρες ώστε το νέο λειτουργικό σύστημα να είναι διαθέσιμο σε όλους. Η Microsoft προσδοκά ότι 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι θα υιοθετήσουν το νέο λογισμικό, δημιουργώντας ένα τεράστιο «οικοσύστημα» χρηστών, όπου θα «τρέχουν» οι ίδιες εφαρμογές ανεξαρτήτως συσκευής.
Αρχικά, το «κατέβασμα» αφορά μόνο τα Windows 10 για υπολογιστές, ενώ θα ακολουθήσουν τα Windows 10 για τις υπόλοιπες συσκευές. Οι ενδιαφερόμενοι για αναβάθμιση μπορούν να δοκιμάσουν την τύχη τους μέσω του Windows Update του υπολογιστή τους.

πηγή: ethnos.gr

Συντελεστές Φ.Π.Α. από 1η Ιουνίου

tax

 

Κοινοποιήθηκε η εγκύκλιος 1061/2016 σχετικά με την αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ήτοι από 23% σε 24%, και την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στη δεύτερη ομάδα νησιών.

Στους παρακάτω πίνακες συνοψίζονται οι συντελεστές Φ.Π.Α. όπως θα ισχύουν από 1.6.2016 (κάντε click στην εικόνα για να δείτε τους πίνακες).

Fashioning the Law: Design Protect Trade Mediate #flc16

fashioning

 

Ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα συνέδριο, θα αναδείξει με καινοτόμες εισηγήσεις από εξαίρετους ομιλητές, τη «συμμαχία» Εμπορικού Δικαίου με τη δημιουργική Βιομηχανία της Μόδας.

website | facebook | agendaapply | email

 

Τα 4 νέα προγράμματα ΕΣΠΑ

espa

 

Δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη 11.02.2016 από το Υπουργείο Ανάπτυξης οι ακόλουθες τέσσερις δράσεις:

1. Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (περισσότερες πληροφορίες Πτυχιουχοι)

2. Νεοφυής Επιχειρηματικότητα (περισσότερες πληροφορίες Νεοφυής)

3. Ενίσχυση Τουριστικών MME για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών (περισσότερες πληροφορίες Τουριστικές)

4. Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές (περισσότερες πληροφορίες Υφισταμενες)

Η Quantum Business & IT Solutions και οι εξειδικευμένοι συνεργάτες μας αναλαμβάνουν την προετοιμασία και υποβολή των σχετικών αιτήσεων για όλα τα παραπάνω προγράμματα. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο 211 210 40 50 και στο info@quantum.gr.

Η μάχη του internet ζωντανά!

 

Ένας διαδραστικός χάρτης που απεικονίζει το παγκόσμιο πόλεμο στον κυβερνοχώρο σε πραγματικό χρόνο κάνει τοn γύρο του διαδικτύου μέσα απο τα social media  τις τελευταίες ημέρες. Δείχνει μια σταθερή ροή, ή μερικές φορές κατακλυσμό, των κυβερνο-επιθέσεων ανα τον κόσμο.

«Η Κίνα επιτίθεται στην Αμερική και τώρα !,» έγραψε μέσω twitter κάποιος.

Αλλά τι ακριβώς βλέπουμε εδώ;

ο Jeff Harrell αντιπρόεδρος της Norse μας ενημερώνει:

Οι επιθέσεις που βλέπετε αφορούν αποκλειστικά τις υποδομές της Norse (…)(…) και μάλιστα βλέπετε λιγότερο απο 1% των επιθέσεων αυτών, ο φυλομετρητής σας θα κόλλαγε εάν επιλέγαμε να σας δείξουμε το σύνολο των επιθέσεων

Η Norse είναι μια εταιρία «threat intelligence» με έδρα στην Foster City, Καλιφόρνια, που συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τις επιθέσεις που συμβαίνουν στην υποδομή της και επιτρέπει στους πελάτες της να γνωρίζουν ωστέ να μπλοκάρουν τις κακόβουλες διευθύνσεις IP.

«Παίρνουμε το πρώτο χτύπημα έτσι ώστε οι πελάτες μας να μην χρειάζεται να το κάνουν», δήλωσε ο Harrell.

Η εταιρεία προσελκύει στην πραγματικότητα επιθέσεις στο δίκτυό της μέσω αισθητήρων ειδικότητα του 8000000, η ​​οποίοι βρίσκονται.  Οι αισθητήρες είναι σχεδιασμένοι να μοιάζουν με κοινούς υπολογιστές, υπολογιστές Mac, μηχανήματα ακτίνων Χ και ΑΤΜ-συστήματα.

Τις περισσότερες φορές δε, δεν κρύβεται κάποιος άνθρωπος πίσω απο τις επιθέσεις, είναι πιθανώς κακόβουλο λογισμικό που μολύνει τον υπολογιστή της γιαγιάς… οι περισσότερες από τις επιθέσεις είναι αυτοματοποιημένες, διενεργούνται από bots που κατέβηκαν στον υπολογιστή μας μέσα από ένα κλικ στο λάθος μήνυμα.

Δύο νέα μέλη προστίθενται στην ομάδα της Quantum

Λίγο πριν την λήξη του 2015 δύο νέα μέλη ήρθαν να προστεθούν στην ομάδα της Quantum Business & IT Solutions.

Ενισχύοντας τόσο τον τομέα της λογιστικής όσο και τον τομέα πληροφορικής καλωσορίζουμε με μεγάλη χαρά στην ομάδα μας την Ιωάννα και το Νίκο!

Ευχόμαστε καλή και δημιουργική χρονιά και ευχαριστούμε τους πολύτιμους συνεργάτες μας για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν το 2015 η οποία μας επέτρεψε να έχουμε μια εξαιρετικά ανοδική πορεία.

Ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά το 2016!

Επιδομα Θέρμανσης: Δικαιούχοι & κριτήρια

 

Δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η ΠΟΛ 1262 «Χορήγηση επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και καθορισμός του ύψους, των δικαιούχων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χορήγησης αυτού.».

Το επίδομα χορηγείται για τις αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης που πραγματοποιούνται από
15 Οκτωβρίου 2015 μέχρι και την 30 Απριλίου 2016. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται μέχρι 30 Μαΐου 2016 μέσω TAXISnet στον εξής σύνδεσμο: https://www1.gsis.gr/gsisapps/oilbft/login/login.htm 

Δικαιούχοι: Φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή εν διαστάσει, τα οποία για τη θέρμανση τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης και πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

  • Εισοδηματικά: Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα τους, (που λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της έκτακτης εισφοράς του άρθρου 29 του Ν. 3986/2011), ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης του, ανέρχεται έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο τέκνο. Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2014. Τα δεδομένα της ίδιας ως άνω δήλωσης χρησιμοποιούνται και στις περιπτώσεις των εν διαστάσει ή διαζευγμένων συζύγων.β. Ακίνητης Περιουσίας: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2015, υπόχρεου, συζύγου και εξαρτώμενων τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2014, να μην υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ για τους άγαμους και το ποσό των 200.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Περισσότερες πληροφορίες για το ύψος και τη διαδικασία χορήγησης του επιδόματος θα βρείτε εδώ:
http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/22425

Χρήσιμα Links

Q

Στοιχεία Επικοινωνίας

Quantum Business & IT Solutions
Λεωφόρος Μεσογείων 15, Αθήνα - Αμπελόκηποι, 11526, Αττική

211 210 40 50
info@quantum.gr

Δευτέρα - Παρασκεύη: 09:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.