17 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας

Η 17η Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας. 

Παρά την αλματώδη πρόοδο των τελευταίων χρόνων όσον αφορά την εξασφάλιση ίσων δικαιωμάτων για τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, οι διακρίσεις και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους δεν έχουν εξαλειφθεί. 

Ο εργασιακός τομέας αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες «πληγές». Πολλά γκέι και queer άτομα προτιμούν να αποκρύπτουν τη σεξουαλικότητά τους υπό τον φόβο αρνητικών συνεπειών στη δουλειά τους. 

Στην περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών, θα περίμενε κανείς τα πράγματα να είναι διαφορετικά, καθώς δεν υπάρχει ο φόβος της απόλυσης.
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την StartOut, μία αμερικανική ΜΚΟ με στόχο την ενίσχυση των ατόμων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που θέλουν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση, σχεδόν το 40% των ΛΟΑΤΚΙ+ επιχειρηματιών επιλέγουν συνειδητά να αποκρύψουν την σεξουαλική τους ταυτότητα, είτε για λόγους ιδιωτικότητας, είτε διότι θεωρούν ότι ενδέχεται να δυσχεραίνει τις πιθανότητες να βρουν χρηματοδότες. 

Ας δούμε όμως και την άλλη πλευρά. Τρεις επιχειρηματίες από τις ΗΠΑ, που δηλώνουν ανοιχτά ότι είναι μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, μοιράζονται ορισμένες πτυχές που η ταυτότητά τους είχε θετικό αντίκτυπο στην επιχειρηματική τους πορεία. 

«Έμαθα να ακούω περισσότερο, προκειμένου να προστατεύω τον εαυτό μου. Τώρα αυτό μου είναι πολύ χρήσιμο από το ρόλο του ηγέτη». 

Ο Robert Hartwell, ιδρυτής τουThe Broadway Collective”, μίας μουσικοθεατρικής ελίτ ακαδημίας στην καρδιά της Νέας Υόρκης, θεωρεί ότι τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας τείνουν να είναι πιο ευπροσάρμοστα στις δύσκολες καταστάσεις. 

«Μεγαλώνοντας, συνήθιζα να λειτουργώ περισσότερο ως ακροατής, παρά να μιλάω. Το έκανα για να προστατεύσω τον εαυτό μου και τώρα συνειδητοποιώ ότι αυτό μου έχει χρησιμεύσει στον ρόλο του ηγέτη. Θυμάμαι να βλέπω τον RuPaul (drag queen) σε talk shows και να σκέφτομαι ότι αυτό το άτομο είναι αξιοθαύμαστο, ευγενικό και γενναίο. Ήθελα να κάνω το ίδιο». 

«Το ότι είμαι queer επηρεάζει την επιχειρηματική μου αντίληψη». 

Για τον Rae McDaniel, ιδιοκτήτη της εταιρείας Practical Audacity, η εμπειρία του ως μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας έχει επιδράσει καθοριστικά στην προσωπικότητά του και στον τρόπο που ενεργεί και λαμβάνει αποφάσεις ως επιχειρηματίας. 

«Η σκληρή αλήθεια είναι ότι εξαιτίας του φυλετικού προσανατολισμού μου δεν έχω οικογενειακή υποστήριξη, ούτε ηθική, ούτε οικονομική. Επομένως, βασίζομαι αποκλειστικά στις δυνάμεις μου. Το γεγονός αυτό με οδήγησε στο να επενδύσω και να εμπιστευτώ τον εαυτό μου, επειδή δεν είχα άλλη επιλογή ή εναλλακτικό σχέδιο. Υπήρξαν πολλές στιγμές που θα μπορούσα να τα είχα παρατήσει, αν είχα την “πολυτέλεια” να τα παρατήσω. 

Ο φυλετικός μου προσανατολισμός, όπως συμβαίνει και στις ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητες των οποίων είμαι μέλος, έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις αντιλήψεις μου περί επιχειρηματικότητας και καπιταλισμού. Υπάρχει δηλαδή μία άρρηκτη αιτιακή σύνδεση με τη δουλειά μου, ένα κοινό μοτίβο: η δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, στον οποίο όλοι θα μπορούμε να ζούμε ελεύθεροι, όντας παράλληλα αυθεντικοί». 

«Το ότι αισθανόμουν περιθωριοποιημένος με βοήθησε να μπω στη θέση άλλων που επίσης νιώθουν ότι δεν εντάσσονται πουθενά». 

Ο Tyler J. McCall εργάζεται ως σύμβουλος marketing. Χάρη στη δεκαετή του εμπειρία από την ενασχόλησή του με ΜΚΟ και την οργάνωση κοινοτήτων, η αφήγηση ιστοριών, το χτίσιμο ανθρώπινων σχέσεων και η μετατροπή των ακολούθων σε θαυμαστές, αποτελούν πλέον ειδικότητά του. 

«Το γεγονός ότι είμαι ένα queer άτομο που τρέχει τη δική του επιχείρηση είναι ένα από τα μεγαλύτερα ανταγωνιστικά μου πλεονεκτήματα. Η ομοφυλοφιλία μου μού δίνει έναν διαφορετικό φακό μέσα από τον οποίο βλέπω τον κόσμο, χτίζω κοινότητες, καλλιεργώ σχέσεις και κατανοώ τις δυναμικές εξουσίας που υπάρχουν σε επιχειρηματικά περιβάλλοντα». 

Στην Quantum, πιστεύουμε και θέλουμε να τονίσουμε το αυτονόητο: ότι η εργατικότητα, η φερεγγυότητα και οι ικανότητες του κάθε ατόμου δεν εξαρτώνται από τον σεξουαλικό ή τον φυλετικό του προσανατολισμό 

Στις σύγχρονες κοινωνίες, που οι θεσμικές διακρίσεις στο μεγαλύτερο βαθμό έχουν εξαλειφθεί, δεν μένει παρά να ξεπεράσουμε και τις προσωπικές μας προκαταλήψεις. Όλοι οι άνθρωποι αξίζουν ίσες ευκαιρίες, ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, φύλου, καταγωγής και οικονομικής επιφάνειας. 

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, αλλά είμαστε όλοι ίσοι. 

 

Πηγές

Έρευνα της StartOut: “The State of LGBT Entrepreneurship in the U.S.”
Enterpreneur.com
JoinSourceLink 

Χρήσιμα Links

Q

Στοιχεία Επικοινωνίας

Quantum Business & IT Solutions
Αριθμός ΓΕΜΗ: 148464501000

Αθήνα: Περικλέους 30-32, Σύνταγμα 105 62

Θεσσαλονίκη: Βασιλέως Ηρακλείου 53 & Καρόλου Ντηλ, 54623

211 210 40 50
info@quantum.gr

Δευτέρα - Παρασκεύη: 09:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.