12 Μαΐου: Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών

12 Μαΐου γιορτάζουμε την Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών. 

«Η Νοσηλευτική αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς κλάδους του Συστήματος Υγείας, με πρωταγωνιστές τους Νοσηλευτές να διαδραματίζουν έναν ρόλο απαιτητικό μα και ευαίσθητο», μας λέει ο Ευάγγελος Γιαβασόπουλος, διευθυντής της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στο «Σισμανόγλειο» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Νοσηλευτικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΕΕΝΕΕ). 

Μιλήσαμε με τον κύριο Γιαβασόπουλο για τη σημασία της νοσηλευτικής, αλλά και για τη σημασία της διεθνούς ημέρας για την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Πώς καθιερώθηκε η 12η Μαΐου 

Η 12η  Μαΐου καθιερώθηκε ως διεθνής ημέρα Νοσηλευτών για να τιμήσει τη γέννηση, το 1860, της Φλόρενς Νάιτιγκεϊλ, της Αγγλοϊταλίδας φιλάνθρωπου που θεωρείται η ιδρύτρια της σύγχρονης Νοσηλευτικής, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Συμβουλίου Νοσηλευτών (International Council of Nurses – ICN). 

Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών (12η Μαΐου), σηματοδοτεί μια ημερομηνία σταθμό για όλους τους Νοσηλευτές. Αποτελεί την ελάχιστη πράξη τιμής και αναγνώρισης στο έργο και στην προσφορά των νοσηλευτών σε όλο τον κόσμο. Οι Νοσηλευτές είναι από τους πλέον αφοσιωμένους επαγγελματίες στο χώρο της υγείας:  παρέχουν φροντίδα, ανακούφιση και ενδιαφέρον σε κάθε άνθρωπο που βιώνει καταστάσεις όπου βάλλεται η υγεία του. 

Η νοσηλευτική ως λειτούργημα 

Η Νοσηλευτική αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς κλάδους του Συστήματος Υγείας, με πρωταγωνιστές τους Νοσηλευτές να διαδραματίζουν έναν ρόλο απαιτητικό μα και ευαίσθητο. Μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις στον δύσκολο χώρο της Υγείας, με τη συνεχή εξέλιξη της τεχνολογίας και των συνεχών μεταρρυθμίσεων, η Νοσηλευτική επιστήμη καλείται να εξοπλιστεί με εξειδικευμένη γνώση, άρτια επιστημονική κατάρτιση και ειδικές δεξιότητες. Η νοσηλευτική φροντίδα απαιτεί υψηλό αίσθημα ευθύνης, ενσυναίσθηση, αφοσίωση, κουράγιο, δύναμη ψυχής και αγάπης προς τον συνάνθρωπο.

Ειδικότερα τώρα, αυτή την περίοδο, το έργο των Νοσηλευτριών και Νοσηλευτών, αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί, σημαντική παράμετρο στην αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19, γεγονός που καταξιώνει και αναδεικνύει στη συνείδηση όλων, τον ιδιαίτερο ρόλο και την προσφορά των νοσηλευτών στο σύστημα Υγείας. 

Με αφορμή αυτή την επέτειο, εκφράζεται ο σεβασμός και η ευγνωμοσύνη  στους Νοσηλευτές και τις Νοσηλεύτριες και τους αποδίδονται άπειρες και θερμές ευχαριστίες για το ουσιαστικό έργο που επιτελούν καθημερινά και τις νοσηλευτικές υπηρεσίες που παρέχουν στους πάσχοντες συνανθρώπους μας με καλοσύνη, ευαισθησία και ανθρώπινο πρόσωπο υπό αντίξοες συνθήκες, ταγμένοι στο καθήκον της φροντίδας.

Ο Νοσηλευτής είναι κοντά στον άνθρωπο κάθε στιγμή, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Είναι μαζί του όλο το 24ωρο, κοντά στον πόνο, την ασθένεια, τη σωματική και ψυχική κατάπτωση. Οι Νοσηλευτές καλούνται να επιδεικνύουν ψυχραιμία υπό συνθήκες πίεσης, να απαντούν σε συνεχείς ερωτήσεις, να χρησιμοποιούν τα καλύτερα στοιχεία της προσωπικότητας τους για να κάνουν τον ασθενή και συνάνθρωπο να αισθάνεται καλύτερα. Οι Νοσηλευτές είναι έτοιμοι για οτιδήποτε: καλούνται να αντιδράσουν ταχύτατα στα επείγοντα περιστατικά, στην κλινική επιδείνωση, στα απρόβλεπτα σενάρια που υπάρχουν σε ένα νοσοκομείο. 

Τι είναι η ΕΕΝΕΕ 

Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτών, νοσηλευτική, παγκόσμια ημέρα, 12 Μαΐου, νοσοκόμοι, νοσηλευτικό προσωπικό, ΕΕΝΕΕ, προσλήψεις, Ελληνική Εταιρία Νοσηλευτικής Έρευνας Και Εκπαίδευσης

Η Ελληνική Εταιρεία Νοσηλευτικής Έρευνας και Εκπαίδευσης ιδρύθηκε το 2007.

Η Ελληνική Εταιρεία Νοσηλευτικής Έρευνας και Εκπαίδευσης δημιουργήθηκε το 2007 για να καλύψει ένα κενό στο χώρο της Νοσηλευτικής και να ανταποκριθεί στην απαίτηση πολλών συναδέλφων οι οποίοι θεώρησαν την ίδρυση της επιτακτική ανάγκη.

Η εκπαίδευση και η έρευνα αποτελούν τους δύο πόλους οι οποίοι συνθέτουν την φυσιογνωμία της κάθε επιστήμης. Η Νοσηλευτική οφείλει να συμπορεύεται με τις ραγδαίες εξελίξεις των ημερών εάν θέλει να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στο επιστημονικό γίγνεσθαι. 

Στόχος της Εταιρείας είναι μέσα από τις πολυποίκιλες και πολυσχιδείς δράσεις της και συνεργασίες με άλλες επιστημονικές Εταιρείες και νοσηλευτικούς φορείς να δημιουργήσει  έναν δίαυλο επικοινωνίας, ώστε να καταφέρει όσο αυτό είναι εφικτό, στην ενίσχυση και προαγωγή της συνεχιζόμενης νοσηλευτικής εκπαίδευσης και έρευνας. 

Η Νοσηλευτική μέσα από τα λόγια των νοσηλευτών: 

 • «Κανένας ασθενής δεν θα χαθεί! Θα παλέψουμε με όλες τις δυνάμεις μας για αυτό». 
 • «Είναι μεγάλη ικανοποίηση για όλο μας όταν ένας ασθενής αναρρώνει και επανέρχεται στην καθημερινότητα του». 
  Βιώνουμε μαζί του τη χαρά, το γέλιο, τη σωματική και ψυχική ανάταση.» 
 • «Κάθε ημέρα είναι διαφορετική.. Ποτέ δεν βιώνεις την ίδια κατάσταση. Κάθε μέρα καλείσαι να δίνεις απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα». 
 • «Υπάρχει μεγάλη ηθική ικανοποίηση όταν βλέπεις τον ασθενή σου να σου χαμογελάει, να σε ευχαριστεί για τη φροντίδα που του παρέχεις». 
 • «Εργαζόμαστε μέρα-νύχτα, στις αργίες, τα Σαββατοκύριακα, απογεύματα, νύχτες αδιάκοπα, ακούραστα. Είμαστε εδώ για όλους, για κάθε ανάγκη». 
 • «Καμία μέρα δεν είναι ίδια με τις άλλες, είσαι συνεχώς σε ετοιμότητα και αναλαμβάνεις πρωτοβουλίες». 

 Τα αιτήματα από την πολιτεία 

Περιμένουμε λοιπόν και η πολιτεία να διαμορφώσει το πολιτικό και νομοθετικό πλαίσιο αναγνώρισης της προσφοράς μας. Ήρθε η ώρα της ανταμοιβής και ικανοποίησης  χρόνιων αιτημάτων μας όπως:  

 • Η ένταξη  στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.  
 • Σύσταση  κλάδου νοσηλευτικού προσωπικού. 
 • Μονιμοποίηση των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. 
 • Μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης όχι μόνο με ποσοτικά αλλά και ποιοτικά κριτήρια. 

«Η ασφαλής και εγγυημένη νοσηλευτική στελέχωση σώζει ζωές». 

Τέλος, με αφορμή την ημέρα αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω και ταυτόχρονα να συγχαρώ όλους τους συναδέλφους νοσηλευτές και νοσηλεύτριες για την προσφορά τους στο Σύστημα Υγείας από όποιο πόστο και αν παρέχουν τις υπηρεσίες τους, με αυταπάρνηση, ανιδιοτέλεια, συνέπεια και υπέρμετρο επαγγελματισμό,  καταθέτοντας καθημερινά τη ψυχή τους στη φροντίδα των ασθενών. 

Στην Quantum, επί σειρά ετών,  συνεργαζόμαστε με την ΕΕΝΕΕ και στηρίζουμε το έργο της. 

Ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης αποτελεί ανέκαθεν προτεραιότητα και είναι δεδομένο ότι το σύστημα υγείας είναι θεμέλιος λίθος κάθε σύγχρονης κοινωνίας.
Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι και όλα τα «γρανάζια» του είναι ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του. 

Μπορείτε να ακολουθήσετε την ΕΕΝΕΕ στο eenee.gr, στο Facebook και στο Instagram.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΝΕΕ για το 2022 -2025

Πρόεδρος: Ε. Γιαβασόπουλος
R.N., MSc., PhD. Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Διευθυντής Ν.Υ.«ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ»

Αντιπρόεδρος: Α. Κοτανίδου
Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ
Διευθύντρια ΜΕΘ «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»

Γεν. Γραμματέας : Ο. Καδδά
R.N., MSc., PhD.Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Νοσ/τρια  Επικοινωνίας «ΩΝΑΣΕΙΟ»

Ταμίας:  Α. Γιαννουλάκης
R.N., MSc., Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Προϊστάμενος  Κατ΄Oίκον  Φροντίδα
«ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ» HEALTH CARE GROUP

Μέλος:  Γ. Κουτουλάκη
R.N., MSc., PhD.(c)  Νοσ/κής  ΠΑ.ΔΑ.
Υπεύθυνη Γραφείου Εκπαίδευσης  Ν.Υ.
«ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ»

 Μέλος: Β. Κυριακόπουλος
R.N., MSc., PhD.Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Αν. Προϊστάμενος Αιμοδυναμικό Εργαστ. «ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ»

 Μέλος:  Β. Λιναρδάτου
R.N., MSc., PhD.Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Γρ. Εκπαίδευσης Ν.Υ. Αν. Συντονίστρια Επείγουσας –
Εντατικής Νοσηλευτικής Ειδικότητας «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»

Μέλος:  Δ. Μαυροειδή
R.N., MSc. Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Τομεάρχης Ν.Υ. «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ»

Μέλος: Κ. Σκαμπαρδώνης
R.N., MSc. Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Τμήμα Κλινικών Μελετών
Ογκολ/κής Κλ/κής ΠΓΝ Λάρισας, Ακαδημαϊκός Υπότροφος
Νοσ/κής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Χρήσιμα Links

Q

Στοιχεία Επικοινωνίας

Quantum Business & IT Solutions
Αριθμός ΓΕΜΗ: 148464501000

Αθήνα: Περικλέους 30-32, Σύνταγμα 105 62

Θεσσαλονίκη: Βασιλέως Ηρακλείου 53 & Καρόλου Ντηλ, 54623

211 210 40 50
info@quantum.gr

Δευτέρα - Παρασκεύη: 09:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.